Energiakumppanuudella jatkuvaa säästöä taloyhtiölle

Tällä hetkellä lukuisat taloyhtiöt etsivät keinoja kustannusten nousua vastaan. Erityisesti energiahinnat ovat nousseet merkittävästi viime aikoina. Suurista kaukolämmönhinnankorotuksista on saatu lukea useasti lehdistä. Tästä syystä taloyhtiöt hakevat aktiivisesti ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseksi.

vatajankoski energiakumppanuus-750x422

Suomella on tiukat ilmastotavoitteet, eikä niitäkään saavuteta ilman energiatehokkaita rakennuksia. Pitäisi siis löytää ratkaisu, joka ei vaadi suurta kertainvestointia, tuo nopeasti säästöjä taloyhtiölle ja auttaa samalla taloyhtiöitä osallistumaan ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Vatajankoski tarttui tähän ongelmaan ja loi Energiakumppanuus-konseptin.

Energiatehokkuutta ilman investointeja

Vatajankoski tarjoaa taloyhtiöiden, yritysten ja kuntien käyttöön uuden helpon vaihtoehdon rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Vatajankosken Energiakumppanuus mahdollistaa asiakkaille uusien teknologioiden käyttöönoton edulliseen kuukausihintaan ilman investointia.

Onko kaikki siis niin yksinkertaista, että taloyhtiö tilaa maksuttoman kartoituksen, jossa tarvelähtöinen kartoitus tehdään kunkin kohteen mukaan. Tähän pohjautuen tehdään palvelusopimus kiinteään kuukausihintaan ja käytännössä säästöjä alkaa syntyä lähes välittömästi.

Tämä kaikki kuulostaa jopa liian hyvältä, ollakseen totta, varsinkin kun Vatajankoski antaa energiakumppanuudelle takuun, että ratkaisu säästää enemmän kuin maksaa. On outo ajatus, ettei oikeastaan tarvitse pohtia eri ratkaisuja, vertailla ja yrittää huomioida kaikki tekijöitä ja lopulta pyytää tarjouksia ja miettiä rahoitusta. Eihän mikään kunnollinen ratkaisu voi niin helposti syntyä.

Mitä sitten käytännössä tapahtuu?

Taloyhtiölle syntyy jatkuvaa säästöä teknologian, asiantuntijuuden ja kumppanuussopimuksen yhdistelmästä. Palvelun resepti on yksinkertainen: kuuntele asiakasta ja ota selvää, mitä hän tarvitsee.

Matka energiakumppanuuteen alkaa jo ennen sopimuksen solmimista maksuttomalla kartoituksella, jossa Vatajankosken asiantuntija tekee taloyhtiölle arvion tulevista säästöistä.

Säästöjen lisäksi tavoite voi olla esimerkiksi nykyisen lämmitysjärjestelmän modernisointi. Nimetty asiantuntija huolehtii, että rakennus toimii uuden teknologian elinkaaren aikana kuten pitääkin.

Mikäli palveluun kuuluu laajemmin laitteistoa, maksaa taloyhtiö sopimuskauden aikana nämä itselleen. Kun laitteisto on maksettu, palvelumaksut pienenevät ja laitteet sekä niiden energiatehokkuus jäävät hyödyksi taloyhtiölle. Vatajankoski huolehtii myös palvelusopimukseen kuuluvien laitteistojen toimivuudesta.

Energiakumppanuus palvelun tavoitteet

Vatajankosken Energiakumppanuus on siis palvelu, jossa asiakkaan edut määräävät kaiken tekemisen. Palvelu pienentää energiankulutusta ja ilmastopäästöjä pysyvästi. Asiakkaalla on yksi taho, jonka kanssa hän asioi eli vähän niin kuin vanhan ajan talkkari.

Erityisesti vanhemmissa taloyhtiöissä voidaan päästä suuriinkin päästöleikkauksiin ja säästöihin. Edellisten lisäksi asuinviihtyisyys paranee. Tyypillinen ongelma vanhemmissa taloyhtiöissä on, että samaan aikaan osassa asuntoja on liian kuuma ja vastaavasti osassa liian kylmä. Tämäkin ongelma on ratkaistavissa.

Tätä kaikkea Energiakumppanuus -palvelu sisältää

  • Maksuton kartoitus
  • Selkeä sopimus
  • Tarvelähtöinen ratkaisu
  • Nimetty yhteyshenkilö/tiimi

Asunto-osakeyhtiö Katariinankulma valitsi Energiakumppanuuden

Porissa sijaitsevan, vuonna 1966 valmistuneen taloyhtiön lämmönjakokeskus oli tullut elinkaarensa päähän. Asunto-osakeyhtiö Katariinankulman hallituksen puheenjohtaja Timo Lehto kertoo saaneensa vinkin Vatjankosken Palvelukonseptista isännöitsijältä ja se otettiinkin mukaan vaihtoehtojen vertailuun.

Vatajankosken palvelukonsepti ei ollut entuudestaan tuttu ratkaisu, mutta vaikutti hinta-laatu -suhteeltaan hyvältä ja kesällä 2021 aloitettiin neuvottelut Vatajankosken kanssa. Päätös syntyi loppukesästä. Sekä neuvottelut, että itse asennusvaihe sujuivat jouhevasti ja kiitosta saa myös palvelu.

Kokonaistoteutuksesta saatiin hyvä selvitys ja kun on tullut kysyttävää, aina on saanut selkeän vastauksen, Timo Lehto kertoo. Ongelmana meillä oli myös epätasainen lämpötila asuntojen välillä. Toisissa asunnoissa on ollut kuuma ja toisissa kylmä, Lehto kuvailee tilannetta.

Lämmönjakokeskuksen uusimisen lisäksi asennettiin asuntokohtaiset anturit, jotka ohjaavat lämmitystä. Tämä on parantanut tilannetta.

Oman kokemuksensa perusteella Timo Lehto uskaltaa suositella Vatajankosken Palvelukonseptia myös muille taloyhtiöille.

Riippuu varmaan taloyhtiöiden ongelmista ja korjaustarpeesta, mutta meidän kaltaisissa tapauksissa ainakin vaikuttaisi hyvältä ratkaisulta. Kaikki lopulliset tulokset eivät vielä ole nähtävissä, mutta Vatajankoski antoi säästöille myös takuun, Lehto perustelee.

Vastuullisuus ja nerokkuus osana kaikkea Vatajankosken toimintaa

Energianerokas -kilpailu nostaa esiin oivaltavia ja erottuvia tekoja, joita energiatehokkuussopimuksiin liittyneet sadat toimijat toteuttavat vuosittain energiankäytön tehostamiseksi. Kilpailun parhaille tunnustuksen myöntävät Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy.

Vuoden Vuoden Energianerokas 2021 -tunnustus myönnettiin kolmelle vastuullisuusteolle, joista yhtenä Vatajankoski Oy:n kaukolämpöverkon hukkalämpöratkaisu. Vatajankoski Oy hyödyntää kaukolämpöverkossaan Knauf Oy:n kipsilevytehtaan hukkalämpöä, joka kattaa kolmanneksen alueen kaukolämmön tarpeesta.

Tutustu Vatajankosken palveluihin


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
21.4.2022