• Etusivu
  • Energia

Miten taloyhtiöpäättäjät voivat vaikuttaa asumisen kustannuksiin?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö DNA Oy, Wattinen
Julkaistu 25.04.2022Päivitetty 20.07.2023
202212_80500.jpg

Taloyhtiöissä kannattaa käydä keskustelua kulutukseen perustuvasta laskutuksesta. Kulutusperusteisella laskutuksella voidaan vaikuttaa nouseviin asumiskustannuksiin.

Asumisen kustannukset, samoin kuin rakentamisenkin, ovat nousseet voimakkaasti ja moni taloyhtiö miettii lisävastikkeen perimistä. Nopeita säästöjä lämmityskuluihin ei löydy enää suurista remonteista tälle lämmityskaudelle. Huomattavasti ketterämpi vaihtoehto saada lämmityskustannukset kuriin löytyy älyteknologiasta.

Samanaikaisesti energiakulujen kasvaessa monissa taloyhtiöissä joudutaan varautumaan myös kasvavaan korjaustarpeeseen. Suomalaisissa asuinrakennuksissa korjausvelka hipoo VTT:n arvion mukaan jo 10 miljardia euroa. Tuleviin remontteihin on hyvä varautua kaikenlaisella säästämisellä.

Vastuu omasta kuluttamisesta

Vastuun jakaminen kulujen osalta on suomalaisissa taloyhtiöissä tuttua. Jokainen maksaa hoitovastikkeessa osansa lämmityksestä, vedestä, kiinteästä nettiyhteydestä, hoitokuluista, korjauksista ja hallinnosta. Laskuttaminen on osin siirtynyt jo kulutusperusteiseksi esimerkiksi veden osalta, ja tässä yhteydessä veden kulutus onkin voinut laskea jopa 30 %.

Vaikuttaakin siltä, että kun asukas maksaa kulut vastikkeen sijaan omaan kulutukseensa perustuen, hän on säästöistä paljon aiempaa kiinnostuneempi. Veden ohella muutakin kulutusta voidaan mitata yhä tarkemmin ja monissa taloyhtiöissä ollaankin siirtymässä yhteisestä vastuusta kohti yksilön vastuuta.

– Osakkaan saamaan hyötyyn perustuva ajattelu yleistyy taloyhtiömaailmassa. Etenkin sellaiset hyödykkeet, joiden kulutukseen asukas voi itse vaikuttaa, olisi hyvä irrottaa kokonaan vastikkeesta. Mitä vähemmän kulutuksesta maksettaisiin vastikkeessa, sitä oikeudenmukaisempi ja parempi taloyhtiömaailma olisi, sanoo asunto-osakeyhtiöihin erikoistunut asianajaja Kai Haarma.

Haarma on ollut mukana kirjoittamassa yhtiövastikkeisiin liittyvää opaskirjaa ja kannattaa taloyhtiöissä käytävää avointa keskustelua kulutukseen ja hyötyyn perustuvasta laskuttamisesta.

Myös DNA:n taloyhtiöpalveluissa on tutkittu näitä ilmiöitä yhdessä asiakkaiden kanssa. Sitä kautta DNA on vienyt eteenpäin lämmitys- ja laajakaistapalveluita sekä rakennettu taloyhtiöille ratkaisuja, joilla voidaan vaikuttaa taloyhtiöiden nouseviin asumiskustannuksiin.

Kulutukseen perustuva laskutus

Taloyhtiöille suunnatuissa palveluissa on menty entistä enemmän asukkaan tarpeeseen tai käyttöön perustuvaan laskutukseen. Taloyhtiön laajakaista- ja tv-palveluiden osalta vastuullinen ja asukkaiden yksilölliset tarpeet huomioiva malli rakentuu entistä useammin niin, että kaikki asukkaat saavat nauttia vastikkeeseen kuuluvasta, edullisesta ja laadukkaasta kaapelitelevisiosta ja taloyhtiölaajakaistasta järkevällä perusnopeudella.

DNA Taloyhtiönetin perusnopeus riittää vaikka Pleikkarin pelaamiseen.
DNA Taloyhtiönetin perusnopeus riittää vaikka Pleikkarin pelaamiseen.

Perusnopeuden päälle jokainen voi oman talouden tarpeiden mukaan hankkia haluamansa lisänopeuden ja mahdolliset muut lisäpalvelut, jotka taloyhtiösopimus mahdollistaa usein erittäin edullisesti.

Jokainen asukas saa rahoillensa vastinetta eikä kenenkään tarvitse maksaa toisten netin käytöstä aivan kuten ei sähkön tai veden käytöstäkään.

Voiko lämmityksestä maksaa kulutuksen mukaan?

Myös lämmityskulujen irrottaminen hoitovastikkeesta puhuttaa. Pulmallisen tästä tekee se, että laskutuksen peruste ei ole yksinkertainen. Kaikki saman talon asunnot eivät ole yhtä energiatehokkaita, vaan yksi asunto vuotaa enemmän lämpöä harakoille kuin toinen. Sille asukas ei voi mitään. Siksi kulutettuun lämmitysenergiaan perustuva laskutus ei ole reilu.

– Kulutusta voitaisiin kuitenkin mitata myös toteutuneen sisälämpötilan mukaan. Eli jos haluaa asua 23 asteessa, sillä asumismukavuudella voisi myös olla hintalappu. Lämpötilahan on aivan keskeinen asumismukavuuden mittari, joten jos se haluttu olosuhde määrittelisi laskun summan, eikö se olisi yhdenvertaisuutta parhaimmillaan, Haarma kysyy.

Vastuullista lämmittämistä energiaa säästäen

DNA Wattisen Älylämmitys ottaa huomioon asukkaiden yksilölliset tarpeet
DNA Wattisen Älylämmitys ottaa huomioon asukkaiden yksilölliset tarpeet

Koska lämmitysenergiaa hukkaavat vanhat asuinkiinteistöt ovat iso ongelma ja ilmastopäästöjen lähde Suomessa, DNA halusi lähteä ratkaisemaan tätä haastetta.

DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelun avulla taloyhtiö voi vähentää lämmitysenergian kulutusta muun muassa tasapainottamalla lämmitysverkostoa ja poistamalla turhaa yli- ja alilämmittämistä. Lisäksi tilojen ja veden lämmityksen kulutuspiikkiä tasaamalla voidaan vaikuttaa kaukolämmön perusmaksuun.

Huomio

Huomio

Näin säästettiin As Oy Oskelantie 5:ssä, Helsingissä

  • Kerrostaloyhtiö otti Wattisen käyttöön syksyllä 2020.
  • Energiasäästöjen osalta Oskelantiellä on saatu erittäin hyviä tuloksia.
  • Tammi-toukokuussa 2022 kulutus laski 20 % edellisvuoteen verrattuna.

Taloyhtiössä puheenjohtajana toiminut Pauli Verkka kommentoi säästöjä näin:

–Saamamme energiansäästöt ovat hieno asia, vaikka nyt kun samaan aikaan kaukolämmön hinta on noussut, se kyllä peittää saavutettua hyötyä. Onneksi ollaan saatu kulutusta alas, niin energian hinta ei tunnu nyt ihan niin pahalta.

Helppoa energiansäätöä älylämmityksellä

Wattinen on asukaslähtöinen älylämmityspalvelu, joka pienentää asumisesta aiheutuvia ilmastopäästöjä ja samalla parantaa kodin asumismukavuutta.

Suurta remonttia älylämmityksen asentaminen ei kaipaa. Wattinen asennetaan olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään ja asennuksen yhteydessä asunnoissa vaihdetaan ainoastaan patterien termostaatit. Wattinen asentaa myös kiinteistön yleisiin tiloihin yhteyslaitteet termostaattien verkkoyhteyttä varten, ja päävesimittariin laitteen kiinteistön vedenkulutuksen mittauksia ja vuotohälytyksiä varten.

Wattisen asennus on nopea. Se hoituu parhaimmillaan yhdessä päivässä, aina ilman putkimiestä ja kesken lämmityskaudenkin.

Palvelu tuo usein helpotusta jo edellä mainittuihin kasvaneisiin asumiskustannuksiin ja sen lisäksi se on mukava ja järkevä ilmastoteko vähentäessään ennen kaikkea turhaa energiankulutusta. Wattinen onkin jatkossa yksi keino olla auttamassa taloyhtiöitä asumiskustannusten hallinnassa ja samalla edistämässä entistä ilmastoviisaampia taloyhtiöitä.

Lue lisää:
Älylämmityksestä arvokasta dataa perinteiseen tasapainotustyöhön >>
Espoolainen taloyhtiö onnistui leikkaamaan 20 prosenttia kaukolämpökuluissa >>

Wattisen Älylämmityksestä kertyvää dataa voidaan käyttää myös taloyhtiön kulujen seurannassa.
Wattisen Älylämmityksestä kertyvää dataa voidaan käyttää myös taloyhtiön kulujen seurannassa.
Huomio

Huomio

Tutustu Wattisen älylämmitykseen

Taloyhtiön lämmityskustannukset kuriin ja lisää asumismukavuutta.

Huomio

Huomio

Edullinen taloyhtiölaajakaista taloyhtiöille

DNA Netti taloyhtiöille: Nopea, helppo ja huoleton – kaiken lisäksi edullinen.

DNA Oy
Wattinen
Energia
netti
taloyhtiönetti
energiaremontti
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78521.jpg
Puhelu ei kuulu kunnolla matala­energiatalossa: Mikä avuksi?
Matalaenergiatalo takaa säästöjä energian kulutukseen, mutta energiatehokkuuden mahdollistavat rakenteet voivat samalla aiheuttaa harmaita hiuksia puheluiden kuuluvuuden kanssa. Sama ongelma saattaa tulla, kun taloon vaihdetaan uudet ikkunat. Kellarissa puhelut eivät koskaan ole kuuluneetkaan, saatikka väestönsuojassa.
20229_79562.jpg
Onko taloyhtiösi automaatio­laitteiden tietoturva kunnossa - lue mistä on kyse
Taloyhtiöissä ohjataan lukuisia tärkeitä toimintoja automaattisesti sekä etänä. Näitä ovat lämmönjakohuoneen tekniikka, ilmanvaihtokoneistot, hissien ja lukitusjärjestelmän tai yleisen kulunvalvonta, kameravalvonta, parkkipaikkojen sähkö- ja lataustolpat, ylipäätään kaikki sellaiset taloyhtiön toiminnot, joita halutaan ohjata etänä huoltoyhtiön kautta. Tähän saakka on keskitytty itse järjestelmien ja yhteyksien toimivuuteen, mikä sekin on tietysti tärkeää.
20223_77220.jpg
Miten sujuvoitat taloyhtiön viestintää?
DNA pyysi isännöitsijöiltä viime syksynä palautetta, mistä taloyhtiöihin liittyvästä asiasta halutaan kuulla lisää. Esitettyyn kysymykseen tuli eniten vastauksia aiheesta asukastiedottaminen taloyhtiöissä. Jos taloyhtiössä halutaan tehostaa toimintaa, tärkeässä osassa on nimenomaan viestintä ja sen sujuvuus. Miten osallistut taloyhtiön toimintaan, jos et edes tiedä mitä taloyhtiössä on meneillään?
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20231_80624.jpg
Päätöksenteko yhtiökokouksessa vaatii tietoa
Nettiliittymän hankinta nousee monessa taloyhtiössä kevään yhtiökokouksen puheenaiheeksi. Päätöksenteko vaatii tietoa. Miksi taloyhtiönetti on hyvä asia, mitä se merkitsee ja miten se hankitaan?Laadukas nettiyhteys kuuluu nykyaikaisen taloyhtiön peruspalveluihin siinä missä lämpö, vesi ja kiinteistönhuolto. Nopea netti on valttia myös esimerkiksi asuntoa myydessä. Nykyisille asukkaille taloyhtiönettiin siirtyminen tarkoittaa usein myös sitä, että nettiyhteyden kuukausihinta putoaa roimasti.
20231_80680.jpg
Näin teet taloyhtiönetillä selvää säästöä taloyhtiön asukkaille
On itsestäänselvyys, että taloyhtiö pitää huolta, että kiinteistössä on sähköä ja vettä. Samaan aikaan sopivan netin löytäminen jätetään usein asukkaiden huoleksi. Sen takia moni maksaa netistä huomattavasti enemmän, kuin olisi pakko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton