Viikon kysymys: Miten märkätilaremontin perustaso määritellään?

Kyseessä on 6 huoneiston rivitaloyhtiö. Vuonna 2021 on tehty päätös kunnostaa 2 märkätilaa. Kokousmateriaalissa oli asiakirja ”Hallituksen näkemys kunnossapidon tarpeesta 2022–2026”, jossa ko asiasta on todettu, että tavoitteena on jokaisen märkätilan korjaaminen. Päätöstä siitä, että kaikki märkätilat kunnostetaan ja aikataulusta ei kuitenkaan ole olemassa. Osa osakkaista on kunnostanut omalla kustannuksellaan vuosien saatossa märkätilansa.

Minkäänlaista kustannusarviota ei ole saatu, eikä sitä, mitä remontti pitää sisällään. Puhutaan perustasosta.

Mutta kuuluvatko esimerkiksi hanat, lauteet ja valaistus myös taloyhtiön maksettaviksi, kun puhutaan perustason korjauksesta?

mikä on märkätilaremontin perustaso-750x422

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiössä perustaso on mahdollista määritellä taloyhtiökohtaisesti. Kyse on varsin tulkinnanvaraisesta käsitteestä.

Taso vaihtelee kiinteistön iän ja suoritettujen korjausten ja muutosten kautta. Toisaalta perustaso voi olla sama kuin alkuperäinen taso. Rakennuksen ikä vaikuttaa siis oleellisella tavalla perustason määrittelyyn. 1980-luvulla rakennetussa taloyhtiössä perustaso ei ole ”samaa tasoa” kuin uudessa taloyhtiössä. Korjauksessa on kuitenkin käytettävä nykymääräysten mukaisia työtapoja ja materiaaleja, joka saattaa johtaa tason nousuun.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
26.4.2022