• Etusivu
  • Remontti

Miten teidän taloyhtiössänne halutaan kulkea?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 28.04.2022Päivitetty 29.04.2022
20224_77999.jpg

Kun taloyhtiössä on ajankohtaista uusia lukitusjärjestelmä, on syytä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitkä taloyhtiön tarpeet ovat? Miten juuri meillä halutaan kulkea? Nykyisin on mahdollista toteuttaa hyvin monimuotoisia kulkemisen ja pääsynhallinnan ratkaisuja, eikä jokaisen asukkaan tarvitse avata oveansa samalla tyylillä. Yksi tykkää perinteisestä avaimesta, toinen haluaan omaan oveensa älylukon – se on ok ja täysin mahdollista toteuttaa.

Tarpeiden punnitseminen kannattaa aloittaa siitä, onko kyseessä suuri vai pieni taloyhtiö, onko muuttoliikenne vilkasta vai vaihtuvuus vähäistä. Tämä määrittää sen mitä ominaisuuksia avainjärjestelmältä vaaditaan: helppoa digitaalista hallintaa vai ehkäpä kustannustehokasta, patentoitua mekaanista turvaa.

Digitaalisen lukitusjärjestelmän ykkösetu taloyhtiölle lienee mahdollisuus poistaa kadonneet avaimet järjestelmästä nopeasti ja helposti, ilman sarjoittamista. Myös joustava kulkuoikeuksien jakaminen, muokkaaminen ja poistaminen lisäävät turvallisuutta kustannustehokkaasti.

Perinteinen, mekaaninen avainjärjestelmä taas voi olla täysin riittävä ja toimiva taloyhtiössä, jossa vaihtuvuus on pientä ja avaimia ei juurikaan päädy hukkateille. Patentti tuo turvaa pitkälle tulevaan, ja pin-koodilla voidaan kulkea yhteisissä tiloissa. Mekaaniseen lukitukseen voidaan yhdistää myös älykkäitä ratkaisuja, kuten kännykällä avaus.

Yhteiskäyttötilojen pääsynhallinta

Avainjärjestelmän valintaa kannattaa pohtia myös yhteiskäyttötilojen näkökulmasta: mitä yhteisiä tiloja taloyhtiössä on ja miten niitä ideaalitilanteessa haluttaisi hyödyntää. Halutaanko saunavuoro tai kerhohuoneen käyttöoikeus varata varausjärjestelmän kautta, halutaanko tiloihin kulkea pin-koodilla tai kännykällä. Kaikkiin yhteiskäyttötiloihin ei toki tarvitse kulkea samalla tavalla, joihinkin tiloihin voidaan kulkea avaimella ja toisiin vaikka kännykällä.

Tärkeintä on miettiä ja keskustella läpi mitä tarpeita taloyhtiöllä ja sen asukkailla on. Sen jälkeen on hyvä ottaa mukaan asiantuntija, jonka kanssa kartoitetaan tarvittavat ominaisuudet ja millä ratkaisuilla ne toteutetaan.

20224_78000.jpg

Jokainen asukas kulkee tyylillään

Taloyhtiöissä on perinteisesti totuttu ajattelemaan, että kun lukitusjärjestelmä valitaan, kaikki kulkevat huoneiston ovesta valitulla välineellä, oli se sitten mekaaninen avain tai elektroniikkaa sisältävä avain. Enää näin ei tarvitse olla.

Jos osa yhtiön asukkaista haluaa kulkea esimerkiksi mekaanisella avaimella, se ei automaattisesti tarkoita, etteikö osa asukkaista voisi kulkea omasta ovestaan kännykällä. Toisin sanoen, talossa voi olla perinteinen Abloyn mekaaninen lukitusjärjestelmä, jonka rinnalle asukas voi hankkia omaan oveensa älylukon ja myös mekaaninen kulku asuntoon säilyy. Jos alaovella on pin-koodikulku, voi kotiin kulkea halutessaan täysin avaimettomasti!

Ja kaikkea ei tietenkään tarvitse tietää ja tehdä kerralla. Tulevissa yhtiökokouksissa voidaan keskustella ovatko tarpeet muuttuneet, halutaanko vaikkapa lisätä älykkyyttä yhteiskäyttöoviin – oli käytössä sitten mekaaninen tai digitaalinen avainjärjestelmä.

Abloy Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.
20203_63064.jpg
Miksi espoolainen rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
20172_48202.jpg
Kodin sähköjärjestelmä kännykässä
Free@home-automaatiojärjestelmä toi älyä helsinkiläisen arvoasunnon valaistuksen ohjaukseen. Vain pienellä lisäinvestoinnilla valaistusta voi ohjata kännykällään, ja kodin sähköjärjestelmää voi muokata omalla tietokoneellaan tarpeidensa mukaan.Kun 188-neliöisen arvoasunnon tekniikka tuotiin massiivisessa peruskorjauksessa 1950-luvulta nykypäivään, olivat avainsanat muunneltavuus ja nykyaikaisuus. Uuden sähköjärjestelmän pitää myös palvella pitkälle tulevaisuuteen. Kelosähkö Oy:n sähkösuunnittelija Roope Martikainen sai vapaat kädet."Mutta keskustelimme paljon järjestelmän käytöstä. Käytön pitää olla erittäin selkeää", Martikainen kertoo.
Vesimittari
Viikon kysymys: Siirtyminen käyttöveden laskutukseen kulutuksen mukaan
Taloyhtiössämme tehtiin kevättalvella käyttövesiremontti, jonka yhteydessä asennettiin lain vaatimat huoneistokohtaiset vesimittarit. Kevään yhtiökokouksessa aiemmin määritelty asukaskohtainen vesimaksu nimettiin tänä vuonna ennakkomaksuksi ja määrä sekä maksuperuste henkilöluvun mukaan pysyivät ennallaan.Kuitenkin lain mukaan mittareiden käyttöönotosta eteenpäin pitää veden kulutus laskuttaa käytön mukaisesti. Riittääkö, että taloyhtiö ensi keväänä laittaa hyvityslaskut tai lisälaskut osakkaille?Kyselin isännöitsijältä milloin osakkaille kerrotaan veden hinta, mutta en saanut vastausta. Eikö hintatiedot pitäisi ilmoittaa osakkaille, ettei tule suuria yllätyksiä sitten tasauslaskun yhteydessä.Tätä vuottahan ei kai saa enää veloittaa muulla kuin kulutusperusteella? 
201410_41164.jpg
Sopisiko maalämpö teille? Kutsu asentaja taloyhtiökäynnille
Lämmityskulut kuriin maalämmölläNyt on oikea hetki laittaa lämmityskulut kuriin. STIEBEL ELTRON tarjoaa ilmaisen kartoituskäynnin kiinteistöön samalla kertoen paljonko säästöä on mahdollista tehdä siirtymällä lämpöpumppujärjestelmään ja jättäen tarjouksen lämpöpumpusta kiinteistöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton