Miten teidän taloyhtiössänne halutaan kulkea?

Kun taloyhtiössä on ajankohtaista uusia lukitusjärjestelmä, on syytä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitkä taloyhtiön tarpeet ovat? Miten juuri meillä halutaan kulkea? Nykyisin on mahdollista toteuttaa hyvin monimuotoisia kulkemisen ja pääsynhallinnan ratkaisuja, eikä jokaisen asukkaan tarvitse avata oveansa samalla tyylillä. Yksi tykkää perinteisestä avaimesta, toinen haluaan omaan oveensa älylukon – se on ok ja täysin mahdollista toteuttaa.

_S1A6354 x

Tarpeiden punnitseminen kannattaa aloittaa siitä, onko kyseessä suuri vai pieni taloyhtiö, onko muuttoliikenne vilkasta vai vaihtuvuus vähäistä. Tämä määrittää sen mitä ominaisuuksia avainjärjestelmältä vaaditaan: helppoa digitaalista hallintaa vai ehkäpä kustannustehokasta, patentoitua mekaanista turvaa.

Digitaalisen lukitusjärjestelmän ykkösetu taloyhtiölle lienee mahdollisuus poistaa kadonneet avaimet järjestelmästä nopeasti ja helposti, ilman sarjoittamista. Myös joustava kulkuoikeuksien jakaminen, muokkaaminen ja poistaminen lisäävät turvallisuutta kustannustehokkaasti.
 


Perinteinen, mekaaninen avainjärjestelmä taas voi olla täysin riittävä ja toimiva taloyhtiössä, jossa vaihtuvuus on pientä ja avaimia ei juurikaan päädy hukkateille. Patentti tuo turvaa pitkälle tulevaan, ja pin-koodilla voidaan kulkea yhteisissä tiloissa. Mekaaniseen lukitukseen voidaan yhdistää myös älykkäitä ratkaisuja, kuten kännykällä avaus.
 

Yhteiskäyttötilojen pääsynhallinta

Avainjärjestelmän valintaa kannattaa pohtia myös yhteiskäyttötilojen näkökulmasta: mitä yhteisiä tiloja taloyhtiössä on ja miten niitä ideaalitilanteessa haluttaisi hyödyntää. Halutaanko saunavuoro tai kerhohuoneen käyttöoikeus varata varausjärjestelmän kautta, halutaanko tiloihin kulkea pin-koodilla tai kännykällä. Kaikkiin yhteiskäyttötiloihin ei toki tarvitse kulkea samalla tavalla, joihinkin tiloihin voidaan kulkea avaimella ja toisiin vaikka kännykällä.

Tärkeintä on miettiä ja keskustella läpi mitä tarpeita taloyhtiöllä ja sen asukkailla on. Sen jälkeen on hyvä ottaa mukaan asiantuntija, jonka kanssa kartoitetaan tarvittavat ominaisuudet ja millä ratkaisuilla ne toteutetaan.

_S1A6663 x

Jokainen asukas kulkee tyylillään

Taloyhtiöissä on perinteisesti totuttu ajattelemaan, että kun lukitusjärjestelmä valitaan, kaikki kulkevat huoneiston ovesta valitulla välineellä, oli se sitten mekaaninen avain tai elektroniikkaa sisältävä avain. Enää näin ei tarvitse olla.

Jos osa yhtiön asukkaista haluaa kulkea esimerkiksi mekaanisella avaimella, se ei automaattisesti tarkoita, etteikö osa asukkaista voisi kulkea omasta ovestaan kännykällä. Toisin sanoen, talossa voi olla perinteinen Abloyn mekaaninen lukitusjärjestelmä, jonka rinnalle asukas voi hankkia omaan oveensa älylukon ja myös mekaaninen kulku asuntoon säilyy. Jos alaovella on pin-koodikulku, voi kotiin kulkea halutessaan täysin avaimettomasti!
 


Ja kaikkea ei tietenkään tarvitse tietää ja tehdä kerralla. Tulevissa yhtiökokouksissa voidaan keskustella ovatko tarpeet muuttuneet, halutaanko vaikkapa lisätä älykkyyttä yhteiskäyttöoviin – oli käytössä sitten mekaaninen tai digitaalinen avainjärjestelmä.

Tutustu Abloyn lukitusratkaisuihin

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
29.4.2022