• Etusivu
  • Remontti

Onnekkaan rakennusvirheen kautta tehokkaaksi kosteusongelmien korjaajaksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Julkaistu 02.05.2022Päivitetty 12.10.2023
20225_78086.jpg

Rakentamisessa ei aina vältytä ongelmilta. Joskus ne tulevat esille vasta vuosien saatossa. Yksi tällaisista on aikansa rakennustavan uhrit – perustukset, joista puuttuu kapillaarikatko. Näissä rakennuksissa kosteusongelmat tulevat esille vasta vuosien päästä ja niiden korjaaminen kustannustehokkaasti perinteisin keinoin voi olla mahdotonta. SafeDrying Oy on keskittynyt juuri tämän kaltaisten kosteusongelmien korjaamiseen. Yhtiö valmisti alun perin lattialämmitysjärjestelmiä, joista lopulta tuli vaikeiden kosteusongelmista kärsivien rakennuksien pelastaja. Kaikki alkoi yhdestä onnekkaasta virheestä.

Miten SafeDrying-järjestelmä syntyi?

SafeDrying-järjestelmän keksijä Esa Tommola alkoi kehittää järjestelmää jo vuonna 2004. Tommola kehitteli uudenlaista ilmakiertoista lattialämmitystä. Käännekohta kehityksessä tapahtui uudiskohteessa Vesilahdella vuonna 2007, jolloin tässä tapauksessa onnekkaan rakennusvirheen johdosta betonivalun sisään asennetun umpinaiseen lattialämmitysputkeen pääsi sadevettä. Virhe korjattiin nopeasti ja siitä syntyi hullu idea, että voisiko putkia käyttää kosteuden poistamiseen rakenteista, kun kerran niiden sisään oli kertynyt vettä. Näin alkoi SafeDrying-järjestelmän kehitysprosessi, jota Tekes oli pitkään rahoittamassa.

– Innovaatio oli nerokas, koska toimintaperiaate on melko yksinkertainen ja täysin fysiikan lakien mukainen. Vesihöyry pyrkii aina tasaamaan osapaine-eronsa. Kanavistossa kulkevassa ilmassa osapaine on pieni ja kosteassa rakenteessa suuri, jolloin rakenteet kuivuvat tehokkaasti kanavistoon päin, kertoo SafeDryingin myyntijohtaja Joni Kotipelto.

Tärkein kysymys kehityksen alussa oli, miten lämmin kuiva ilma saadaan rakenteen sisään. Kanaville oli melkoiset vaatimukset. Niiden piti olla vesihöyryä läpäiseviä, mutta ne eivät saisi mennä tukkoon betonivalusta. Monen kehitysvaiheen myötä tuli ensimmäinen versio kuivatuskanavasta.

Etävalvonta oli suuressa roolissa järjestelmän kehitystyössä. Mitta-antureilla oli myös suuret vaatimukset. Niiden piti kestää suuria kosteuksia vaihtelevissa olosuhteissa. Ensimmäisissä versioissa oli paikalla luettavat anturit, mutta etäluettavat mitta-anturit osoittautuivat käytettävyydeltään huomattavasti paremmiksi, koska niistä saatiin reaaliaikaista tietoa, jonka avulla pystyttiin muun muassa eliminoimaan piileviä rakennusvirheitä perustamistavan lisäksi. Mitta-anturien avulla pystyttiin myös todistamaan, että rakenne kuivuu ja pysyy kuivana.

SafeDrying-järjestelmä voidaan asentaa pintaan tai rakenteen sisään. Käytettyjä asennustapoja on yli kymmenen erilaista. Kuivatusyksikköjä löytyy monessa eri kokoluokassa. Vuosien varrella kuivatuskanavien materiaaleina on käytetty peltiä, alumiinia ja muovia. Koko järjestelmän kehitystyöhön meni yhteensä noin 10 vuotta.

Kehitystyö ei kuitenkaan loppunut valmiiseen järjestelmään, vaan sitä parannellaan koko ajan. Viimeisin innovaatio on asuintiloihin uusi kuivatusyksikkö, jonka desibelit on saatu mahdollisimman alas.

Järjestelmän toimintaperiaate

SafeDrying-järjestelmä

Pilottiprojektit todistivat järjestelmän toimivuuden

Ensimmäinen suomalainen patentti saatiin vuonna 2015. Patentin myötä alkoi järjestelmän kaupallistaminen. Ensimmäiset kaksi vuotta tehtiin pilottiprojekteja, joissa päästiin todistamaan järjestelmän toimivuus sekä jatkamaan kehitystä.

Yksi ensimmäisistä korjausrakentamisen pilottikohteista sijaitsi vanhassa asuntomessukohteessa Tampereella. Asuntokaupat peruuntuivat vuonna 2016, koska keskellä taloa olevasta kantavasta seinästä löytyi kosteutta, jota ei ollut mahdollista korjata perinteisin keinoin. Kosteus oli noussut kapillaarisesti ylöspäin. Tähän kohteeseen tehtiin ensimmäinen pinta-asennus. Tällainen oli hyvin tyypillinen kohde, mutta helppo SafeDryingille. Kun asunto lopulta myytiin onnistuneen kuivatusjärjestelmäasennuksen jälkeen, alkoi hahmottua, että tällaiselle ratkaisulle olisi kysyntää laajemminkin.

Vuonna 2017 etäluettavat mitta-anturit otettiin käyttöön 1950-luvulla rakennetun Killinkosken koulun ja päiväkodin korjauksessa. Kohde oli peruskorjattu 2010, jolloin tehtiin salaojat, lattiat ja lattiaeristeet, mutta silti vanha ulkoseinä keskellä rakennusta nosti kapillaarisesti kosteutta. Kantavaa seinää keskellä taloa oli vaikea korjata perinteisin keinoin ja kylän ainoaa koulua ja päiväkotia uhkasi sulku. SafeDryingilla kohde saatiin korjattua ja päiväkoti pelastettua.

Lue lisää kapillaarisesta kosteudesta >>>

Ensimmäinen iso kaupallinen projekti oli Helsingissä sijaitseva taidemuseo Amos Rex. Kohteessa olleiden masiivisten paikalla valettujen rakenteiden kuivuminen olisi perinteisillä menetelmillä laskennallisesti kestänyt yli 6 vuotta. Rakennusaikataulu oli kuitenkin noin 2 vuotta. SafeDrying-järjestelmällä betonivalu saatiin kuivaksi jo 6,5 kuukaudessa ja museo avattiin alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Taloyhtiöpuolella tärkeimpiä kohteita oli Liisankatu vuonna 2018. Osakas, jonka rintamamiestalo oli aiemmin korjattu SafeDrying-järjestelmällä, vinkkasi hallitukselle järjestelmästä, jolla arvokiinteistön asunto saatiin vihdoin korjattua. Asunto oli vaarassa muuttua varastoksi ennen SafeDryng-järjestelmää. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoi Helsingin Sanomien liitteessä, että he eivät meinanneet uskoa kuivatustuloksia, koska ne olivat niin hyviä. Tämän vuoksi he tekivät omia mittauksiaan ja kun mittaukset osoittautuivat oikeaksi, taloyhtiö oli iloisesti yllättynyt.

– Liisankatu sai meidät tajuamaan, että monet taloyhtiöt kärsivät perustamistavasta johtuvista kosteusongelmista, kertoo Kotipelto.

HS:n juttu avasi markkinat. Sipoossa sijaitseva taloyhtiö oli ensimmäinen kevytsoraharkkokuivatus. Mielenkiintoisinta siinä oli, että tiedettiin huokoisen materiaalin kuivuvan nopeasti, mutta kun lähes märkä kevytsoraharkko kuivui parissa viikossa ylitti se kaikki odotukset. Tämän kohteen myötä SafeDryingille tuli yllätyksenä kuinka moneen taloyhtiöön oli tehty salaojaremontti, mutta silti perustamistavasta johtuvat kosteusongelmat eivät olleet poistuneet.

– Järjestelmän kehitys on ollut huimaa. Aloitettiin omakotitalojen kellareista ja nykyään järjestelmiä on asennettu muun muassa Unescon maailmanperintökohteisiin sekä muihin Suomen tunnetuimpiin kiinteistöihin.

Ainutlaatuinen järjestelmä – koko Euroopasta ei löytynyt vastaavaa

Alkuvuodesta 2018 lähtien SafeDrying on ollut saatavilla kaikille sekä uudis- että korjauskohteisiin.

– Yksi suurimmista saavutuksista oli, kun SafeDrying valittiin mukaan Ympäristöministeriön vuonna 2019 julkaisemaan kosteus- ja mikrobivaurioituneiden rakennusten korjausoppaaseen, kertoo Kotipelto.

Tärkeitä akateemisia hetkiä on ollut myös Rakennusfysiikka-seminaarin kosteusturvallisen rakentamisen palkintoehdokkuus peräti kaksi kertaa kuuden vuoden sisällä. Toinen suurista saavutuksista oli vuonna 2020 saatu eurooppalainen patentti. Se todisti, kuinka ainutlaatuinen järjestelmä oli kyseessä, kun koko Euroopasta ei löytynyt vastaavaa.

Yrityksen kehitys on ollut mielenkiintoinen. Ensimmäiset vuodet olivat haastavia kehitystyön kannalta, mutta sen jälkeen kehitys on ollut nopeaa. Tutkimustulokset ovat vahvistaneet järjestelmän toimivuuden ja tyytyväiset asiakkaat ovat auttaneet yrityksen tähän pisteeseen.

– Tulevaisuus näyttää hyvältä ja koulujen, taloyhtiöiden sekä omakotitalojen lisäksi on tiedossa myös muutamia ainutlaatuisia kohteita, sanoo Kotipelto.

Kiinnostuitko? Tilaa esite ja jätä yhteydenottopyyntö

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Rivitalon etupiha
Pienen taloyhtiön haasteet kosteusongelman hoidossa
Kun Jäkärlänkujan rivitaloyhtiö Helsingissä kohtasi mittavat kosteusongelmat, päätti taloyhtiön asukkaat lähestyä ongelmaa innovatiivisella tavalla SafeDrying-järjestelmän avulla. Tämä osoittautui kustannustehokkaaksi ratkaisuksi verrattuna perinteisille kosteudenpoistotekniikoille.
20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on noussut esiin viime aikoina. Nyt onkin aika tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Jos kosteusongelmia alkaa ilmenemään kyseisessä tilassa, ovat ratkaisut usein vähissä. Näin kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä, jossa korjausehdotuksena olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti. Nämä remontit olivat liian kalliita ja hankalia toteutettavaksi, mutta kuitenkin väestönsuojalle piti tehdä jotain ennen kuin siellä ilmenisi hometta. Myyrinkarin innokas ja osaava hallitus pelasti taloyhtiön kalliilta ja pitkältä remontilta.
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
20217_71544.jpg
Eristevalinnalla vaikutusta asumismukavuuteen
Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton