• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Toukokuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.05.2022Päivitetty 01.08.2023
20233_78989.jpg

Ihana toukokuu. Nyt viimeistään voidaan uskoa kevään olevan täällä. Nimensä toukokuun on uskottu saavan sen aikana tehtävistä kyntö- ja kylvötöistä eli toukotöistä. Kylvötöihin ei sentään tarvitse nyt ryhtyä, vaan taloyhtiön hallituksen on ennemminkin aika tarkistaa taloyhtiön sopimukset kuntoon.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Näin toukokuussa on hyvä ottaa tarkasteluun taloyhtiön sopimukset. Mitä on sovittu tehtäväksi ja kenen kanssa. Erityisesti isännöinti-, huolto-, siivous sekä sähkö-/kaukolämpösopimukset kannattaa käydä ajatuksella läpi.

Koska olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiön vakuutukset? Niiden ajan tasalla pitäminen on taloyhtiölle erittäin tärkeää, jotta mahdolliset äkilliset ja arvaamattomat tapahtumat eivät häiritsisi kovin pahasti elämää.

Vakuutusten määräaikaistarkistus olisi hyvä ajoittaa nyt toukokuulle. Huolehtikaa taloyhtiön mahdollisesti muuttuneet tiedot ajan tasalle vakuutusyhtiöön ja vakuutuskirjaan. Varmistakaa samalla vakuutuksenne riittävyys ja oikeanlainen laajuus. Tarkistettavia vakuutuksia voivat olla esimerkiksi: täysarvovakuutus, mahdolliset uudisrakennukset ja hallituksen vastuuvakuutus.

Vakuutuksien lisäksi ottakaa tarkastelun alle myös muut riskienhallinnat, kuten taloyhtiön tilojen lukitusten kunto sekä avainturvallisuus unohtamatta tietosuojaan liittyviä velvotteita. Jos pelastussuunnitelmaa taloyhtiöön ei ole vielä tehty tai tarkistettu, kannattaa sekin huolehtia kuntoon – erityisen tärkeää on huolehtia pelastusreittien esteettömyydestä sekä sisä- että ulkotiloissa.

Lukuvinkki: Pelastussuunnitelma – asumisesta turvallista

yhtiökokouslistan läpikäynti

Kiinteistön työt toukokuussa

Ulkona:
Koska useimmilla paikkakunnilla maa on jo näin toukokuussa vapautunut lumen alta, on tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut. Onko routa muokannut maata, onko lumitöiden sekä lumenpoiston yhteydessä tapahtunut vahinkoja, jotka tulee huolehtia kuntoon? Tarkistus tulee suorittaa paitsi piha-alueella myös katolla.

Ovatko kattokaivot, syöksytorvet, rännit ja vesikourut säilyneet talven yli hyvässä kunnossa? Toisinaan lumimassojen sekä mahdollisten katolta putoavien jäiden mukana pääsee vahinkoja syntymään ja sen myötä sekä sulamis- että sadevesi pääsee kulkeutumaan paikkoihin, jonne sen ei kuulu päästä.

Piha-alueen siisteydestä ja helppokulkuisuudesta mainittakoon perus kunnostustyöt, kuten haravointi, istutusten laitto sekä maankateaineen täyttö/paikalleen laitto. Tämän lisäksi huolehditaan kuntoon pihan oleskelualueiden kalusteet ja erityisesti lasten leikkipaikan turvallisuus tulee tarkistaa. Mikäli korjattavaa ilmenee, tilatkaa korjaustyö ammattilaisilta.

Lukuvinkit:
Kun lumikuormat aiheuttivat vahinkoa
Leikkikenttä taloyhtiön pihalle

On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.
On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.

Sisällä:
Nyt on aika kiinnittää huomiota järjestelmien ja verkostojen toimivuuteen. Miten paisuntajärjestelmä, patteriverkosto sekä käyttöveden säätölaitteet ja putkiston vedenpaineet toimivat aktiivisen lämmityskauden päättyessä?

Toimivatko taloyhtiön ovet sekä ikkunat niin kuin pitää, vai onko niissä mahdollisesti toimenpiteitä aiheuttavaa kulumaa tai rikkoutumista? Entä taloyhtiön lukot, ovatko ne kunnossa? Silmäilyyn kannattaa myös ottaa maanpinnan kallistukset – viettäväthän ne pois rakennuksesta.

Käyttövedestä kannattaa tarkistaa muiden muassa oikea lämpötila – onhan se vähintään 55 °C? Lämminvesilaittoistosta tuleva vesi ei saa ylittää 65 asteen lämpötilaa. Tarkistakaa myös kylmävesijohto ja veden lämpötila, jotta nekin pysyvät oikealla tasolla.

Lukuvinkki:
Askarruttaako taloyhtiön putkiremontti? Pitääkö taloyhtiön putkiremonttia pelätä? Kuuntele Kivijalka-podcast aiheesta.

Asukkaalle muistettavaa

Lämpöisesti paistava aurinko houkuttelee viihtymään sekä parvekkeella että yhteisillä piha-alueilla. On siis aika kerrata taloyhtiön yhteisiä pelisääntöjä muiden muassa parvekkeella tupakoinnista ja parvekegrillauksesta. Myös yhteiset pelisäännöt piha-alueen käyttöön kannattaa palauttaa mieleen. Erityisesti jos olet uusi asukas, kannattaa yhteiset säännöt tiedustella.

Lukuvinkit:
Kun parvekegrillaus herättää tunteita
Asiaa parveketupakoinnista
11 vinkkiä – näin luot viihtyisän parvekkeen

Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?
Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?

Ajankohtaista jokaiselle

Talkoilu on taas ajankohtainen keskustelun aihe. Aiheesta voidaan myös järjestää pienimuotoinen kokous, jonne asukkaat kutsutaan koolle – muistakaa laittaa kutsut ajoissa. Kokoontukaa yhteen mahdollisia turvallisuussääntöjä noudattaen ja pohtikaa yhdessä, mitä yhteistä tehtävää löytyy.

Yhdessä tekeminen paitsi nostaa me-henkeä, myös herättää tietyllä tavalla suojeluhalua taloyhtiön yhteistä omaisuutta kohtaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet tehtävät puuhat sekä talkoisiin osallistumisprosentti riippuvat myös taloyhtiön koosta ja asukkaiden ikäjakaumasta.

Muistakaa hankkia talkoita varten ryhmätapaturva- tai talkoovakuutus!

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

20225_78072.jpg

Toukokuussa on monenlaista juhlan aihetta.

  • 1.5. aloittaa juhlavan kuukauden – silloin juhlitaan Vappua eli suomalaisen työn päivää
  • 9.5. on luvassa Eurooppa-päivä
  • 12.5. J.V. Snellmanin päivä, tunnetaan myös suomalaisuuden päivänä
  • Toukokuun toisena sunnuntaina juhlimme äitejä ja
  • Toukokuun kolmantena sunnuntaina vietämme kaatuneittein muistopäivää

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kulttuurinvuosikello.fi

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20236_82063.jpg
Viikon kysymys:Lumityöt talkoilla?
Taloyhtiömme hoitaa itse lumityöt talkoovoimin vuoroviikoin. Mikä on taloyhtiön vastuu, jos lumityövuorossa oleva esim. liukastuu ja jalka/käsi murtuu tai selkä kipeytyy lumenluonnista johtuen? Onko taloyhtiön syytä ottaa vakuutus ja mikä vakuutus?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton