Taloyhtiön vuosikello tikittää: Toukokuu

Ihana toukokuu. Nyt viimeistään voidaan uskoa kevään olevan täällä. Nimensä toukokuun on uskottu saavan sen aikana tehtävistä kyntö- ja kylvötöistä eli toukotöistä. Kylvötöihin ei sentään tarvitse nyt ryhtyä, vaan taloyhtiön hallituksen on ennemminkin aika tarkistaa taloyhtiön sopimukset kuntoon.

Oty_Vuosikello_Kalenteri_Toukokuu_2022

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista


Näin toukokuussa on hyvä ottaa tarkasteluun taloyhtiön sopimukset. Mitä on sovittu tehtäväksi ja kenen kanssa. Erityisesti isännöinti-, huolto-, siivous sekä sähkö-/kaukolämpösopimukset kannattaa käydä ajatuksella läpi.

Koska olette viimeksi tarkistaneet taloyhtiön vakuutukset? Niiden ajan tasalla pitäminen on taloyhtiölle erittäin tärkeää, jotta mahdolliset äkilliset ja arvaamattomat tapahtumat eivät häiritsisi kovin pahasti elämää. Vakuutusten määräaikaistarkistus olisi hyvä ajoittaa nyt toukokuulle. Huolehtikaa taloyhtiön mahdollisesti muuttuneet tiedot ajan tasalle vakuutusyhtiöön ja vakuutuskirjaan. Varmistakaa samalla vakuutuksenne riittävyys ja oikeanlainen laajuus. Tarkistettavia vakuutuksia voivat olla esimerkiksi: täysarvovakuutus, mahdolliset uudisrakennukset ja hallituksen vastuuvakuutus.

Vakuutuksien lisäksi ottakaa tarkastelun alle myös muut riskienhallinnat, kuten taloyhtiön tilojen lukitusten kunto sekä avainturvallisuus unohtamatta tietosuojaan liittyviä velvotteita. Jos pelastussuunnitelmaa taloyhtiöön ei ole vielä tehty tai tarkistettu, kannattaa sekin huolehtia kuntoon – erityisen tärkeää on huolehtia pelastusreittien esteettömyydestä sekä sisä- että ulkotiloissa.

Lukuvinkki: Pelastussuunnitelma – asumisesta turvallista

Vakuutusten ajan tasalla pitäminen on taloyhtiölle erittäin tärkeää.Vakuutusten ajan tasalla pitäminen on taloyhtiölle erittäin tärkeää.

Kiinteistön työt toukokuussa

Ulkona:
Koska useimmilla paikkakunnilla maa on jo näin toukokuussa vapautunut lumen alta, on tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut. Onko routa muokannut maata, onko lumitöiden sekä lumenpoiston yhteydessä tapahtunut vahinkoja jotka tulee huolehtia kuntoon? Tarkistus tulee suorittaa paitsi piha-alueella, myös katolla.

Ovatko kattokaivot, syöksytorvet, rännit ja vesikourut säilyneet talven yli hyvässä kunnossa? Toisinaan lumimassojen sekä mahdollisten katolta putoavien jäiden mukana pääsee vahinkoja syntymään ja sen myötä sekä sulamis- että sadevesi pääsee kulkeutumaan paikkoihin jonne sen ei kuulu päästä.

Piha-alueen siisteydestä sekä helppokulkuisuudesta mainittakoon perus kunnostustyöt, kuten haravointi, istutusten laitto sekä maankateaineen täyttö/paikalleen laitto. Tämän lisäksi huolehditaan kuntoon sekä pihan oleskelualueiden kalusteet sekä erityisesti lasten leikkipaikan turvallisuus tulee tarkistaa. Mikäli korjattavaa ilmenee, tilatkaa korjaustyö ammattilaisilta.

Lukuvinkit:
Kun lumikuormat aiheuttivat vahinkoa
Leikkikenttä taloyhtiön pihalle

On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.On tullut aika tarkistaa mahdolliset vahingot, joita talven aikana on tapahtunut.

Sisällä:
Nyt on aika kiinnittää huomiota järjestelmien sekä verkostojen toimivuuteen. Miten, aktiivisen lämmityskauden päättyessä, toimivat niin paisuntajärjestelmä, patteriverkosto sekä käyttöveden säätölaitteet ja putkiston vedenpaineet?

Toimivatko taloyhtiön ovet sekä ikkunat niin kuin pitää, vai onko niissä mahdollisesti toimenpiteitä aiheuttavaa kulumaa tai rikkoutumista? Entä taloyhtiön lukot, ovatko ne kunnossa? Silmäilyyn kannattaa myös ottaa maanpinnan kallistukset – viettäväthän ne pois rakennuksesta.

Käyttövedestä kannattaa tarkistaa muiden muassa oikea lämpötila – onhan se vähintään 55 °C? Lämminvesilaittoistosta tuleva vesi ei saa ylittää 65 asteen lämpötilaa. Tarkistakaa myös kylmävesijohto ja veden lämpötila, jotta nekin pysyvät oikealla tasolla.

Lukuvinkki:
Askarruttaako taloyhtiön putkiremontti? Pitääkö taloyhtiön putkiremonttia pelätä? Kuuntele Kivijalka-podcast aiheesta.

Asukkaalle muistettavaa

Lämpöisesti paistava aurinko houkuttelee viihtymään sekä parvekkeella että yhteisillä piha-alueilla. On siis aika kerrata taloyhtiön yhteisiä pelisääntöjä muiden muassa parvekkeella tupakoinnista ja parvekegrillauksesta. Myös yhteiset pelisäännöt piha-alueen käyttöön kannattaa palauttaa mieleen. Erityisesti jos olet uusi asukas, kannattaa yhteiset säännöt tiedustella.

Lukuvinkit:
Kun parvekegrillaus herättää tunteita
Asiaa parveketupakoinnista
11 vinkkiä – näin luot viihtyisän parvekkeen

Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?Saako parvekkeella grillata? Jos, niin millainen grillin pitää olla?

Ajankohtaista jokaiselle

Talkoilu on taas ajankohtainen keskustelun aihe. Aiheesta voidaan myös järjestää pienimuotoinen kokous, jonne asukkaat kutsutaan koolle – muistakaa laittaa kutsut ajoissa. Kokoontukaa yhteen mahdollisia turvallisuussääntöjä noudattaen ja pohtikaa yhdessä mitä yhteistä tehtävää löytyy.
Yhdessä tekeminen paitsi nostaa me-henkeä, myös herättää tietyllä tavalla suojeluhalua taloyhtiön yhteistä omaisuutta kohtaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet tehtävät puuhat sekä talkoisiin osallistumisprosentti riippuvat myös taloyhtiön koosta sekä asukkaiden ikäjakaumasta.
Muistakaa hankkia talkoita varten ryhmätapaturva- tai talkoovakuutus!

Liputuksen sekä muun keväisen juhlan ja ilottelun aiheita tässä kuussa ovat:

750 232 branch-3316987_1920

Toukokuussa on monenlaista juhlan aihetta.

  • 1.5. aloittaa juhlavan kuukauden – silloin juhlitaan Vappua eli suomalaisen työn päivää
  • 9.5. on luvassa Eurooppa-päivä
  • 12.5. J.V. Snellmanin päivä, tunnetaan myös suomalaisuuden päivänä
  • Toukokuun toisena sunnuntaina juhlimme äitejä ja
  • Toukokuun kolmantena sunnuntaina vietämme kaatuneittein muistopäivää

Lue myös muut vuosikellon osat

Taloyhtiön vuosikello tikittää

Lähde: kiinteistöliitto.fi; kulttuurinvuosikello.fi

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
5.5.2022