• Etusivu
  • Remontti

Lomailijan muistilista – muista nämä, kun lähdet matkalle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.06.2022Päivitetty 21.06.2023
20226_78593.jpg

Lomakausi lähestyy ja moni suuntaa mökille, ulkomaille tai road tripille. Jotta voit hyvin ja turvallisin mielin nauttia lomasta, kannattaa koti huolehtia kuntoon ennen matkalle lähtöä.

Tarkista nämä asiat ennen matkaa

  • Huolehdi, että ulko-ovet ovat lukossa. Käytä myös varmuuslukkoa ja varmista, että varmuuslukon avain on toimitettu taloyhtiölle. Lukitse asunnon lisäksi mahdolliset varasto- ja muut säilytystilat.
  • Älä jemmaa vara-avainta ilmiselviin piilopaikkoihin, esimerkiksi rivitaloissa kukkapurkin alle. Jätä avain ennemmin läheisillesi tai käytä avainkaappia, jonka saat lukittua koodilla. Näin myös mahdollinen postien hakija tai kukkien kastelija pääsee sisälle asuntoon.
  • Muista sulkea kaikki ikkunat, myös pienetkin tuuletusikkunat.
  • Jos asunnossa on murtohälytin, muista kytkeä se päälle. Jos hälytinjärjestelmää ei vielä löydy, sen hankkimista kannattaa harkita (hälytinjärjestelmä voi alentaa myös vakuutusmaksujasi).
  • Pyydä naapuria hakemaan postisi tai käännä se lomaosoitteeseen. Voit myös tilata Postista jakelun keskeytyksen.
  • Jätä koti ja piha asutun näköiseksi.
  • Kytke sähkölaitteet pois päältä ja varmista, että pyykin- ja astianpesukoneen hanat ovat kiinni.
  • Jos naapurisi käy kastelemassa kotisi kukat, pyydä häntä samalla laskemaan hieman vettä hanoista ja vetämään vessanpönttö. Näin vältät viemärin hajun lomalta kotiuduttuasi.
  • Jaa lomakuvat sosiaaliseen mediaan vasta kotiin palattuasi tai pidä somen tilit yksityisinä.

Ja sitten ei muuta kuin rentouttavaa lomaa!

Lue myös:

Lähteet: Sakipa Isännöinti ja Pohjantähti

Remontti
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
201911_61304.jpg
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton