Ilmanvaihdon säännöllinen huolto pitää sisäilman puhtaana

Ilmanvaihto vaatii säännöllistä huoltoa, jotta sisäilma pysyy puhtaana ja järjestelmä toimii halutunlaisesti. Etäohjauksessa oleva ilmanvaihto voi säästää turhilta huoltokäynneiltä ja määräajoin tehtävistä huollosta tulee isännöitsijälle sähköpostiin muistutus.

ivhuolto

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon huolto, kunnossapito ja korjaukset kuuluvat taloyhtiölle. Myös suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla, ellei taloyhtiön säännöissä ole toisin sovittu. Osakkaan vastuulla puolestaan ovat tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistus sekä liesikuvun rasvasuodattimen puhdistus, valot ja valokytkimet.
 

Etäohjaus auttaa isännöitsijän työssä

Jos taloyhtiön MyVallox-ilmanvaihtokoneet on kytketty MyValloxCloud-pilvipalveluun, isännöitsijä tai huoltoyhtiö voi tarkastella ja säätää sen kautta koneiden toimintaa, nähdä vikatilat, tarkastella kosteus- ja hiilidioksiditilastoja ja lämpötiloja ja jopa säätää esimerkiksi tuloilman lämpötiloja.

Kun asukas ottaa yhteyttä liittyen asuntonsa ilmanvaihtoon, isännöitsijä tai huoltomies näkevät etäohjauksesta ilmanvaihdon tilanteen ilman, että pitää rientää paikan päälle. Tämä siis voi säästää turhilta huoltokäynneiltä. Valloxin tekninen tuki voi myös luvan saatuaan ottaa etäyhteyden MyValloxCloud-pilvipalveluun kytkettyyn koneeseen, ja auttaa mahdollisen ongelmien ratkaisussa.
 

Määräaikaishuollot on tärkeä muistaa

Kun iv-koneet on liitetty etäohjaukseen, isännöitsijä saa tarvittavista huolloista ja suodattimien vaihdoista muistutuksen. Ilmanvaihtokonetta tulisi huoltaa säännöllisesti, jotta ilma virtaa koneen läpi tarkoituksenomaisesti ja asuntojen sisäilma pysyy raikkaana. Lisäksi tehokas suodatus vähentää myös kanaviston puhdistuksen tarvetta. Siksi suodattimien puhdistus ja vaihto kannattaakin tehdä säännöllisesti. Suositeltu vaihtoväli on 6 kuukautta.

Alkuperäisten suodattimien käyttö kannattaa, sillä ilmanvaihtokoneen toiminta on optimoitu niiden mukaisesti. Sen sijaan tarvikesuodattimien materiaali, paksuus ja rakenne ovat erilaisia kuin alkuperäisissä Vallox-suodattimissa.

Tilaa suodattimet tästä

Suodattimien vaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa koneen sisustan, lämmöntalteenottokennojen ja puhaltimien puhtaus. Koneen sisätilat on hyvä siistiä imurilla tai kostealla rätillä. Lämmityskaudella poistoilman kosteus tiivistyy kondenssivedeksi koneen sisälle. Huollon yhteydessä onkin syytä tarkistaa, ettei kondenssivesiyhde ole tukkeutunut. Kondenssivesiyhteen toimivuuden voi tarkistaa kaatamalla sinne desilitran verran vettä.

Lue lisää MyVallox-ilmanvaihdosta
 

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
27.6.2022