• Etusivu
  • Osakas

Huoneistotietojärjestelmään kannattaa siirtyä juuri nyt – lue viisi yleisintä kysymystä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 18.08.2022Päivitetty 12.10.2023
20228_79263.jpg

Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siitä on ilmoitettava osakkeenomistajille.

Tähän mennessä vain kuusi prosenttia taloyhtiöistä on tehdyt vaadittavan siirron, vaikka erityisesti pienissä taloyhtiöissä varsinainen osakeluetteloiden siirto voidaan suorittaa helposti noin puolessa tunnissa Maanmittauslaitoksen sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla.

Maanmittauslaitos tukee siirtoa muun muassa apuklinikoilla

Maanmittauslaitos kannustaa taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti. Maanmittauslaitos auttaa ja neuvoo asiassa ensisijaisesti erillisen osakeluettelon siirron tukipalvelun kautta, josta on mahdollista saada apua osakeluettelon siirtoon sekä puhelimitse että verkkolomakkeella.

Siirtoja vauhdittaakseen Maanmittauslaitos tulee järjestämään syksyn mittaan myös erityisiä huoneistotietojärjestelmän ja osakeluettelon siirron apuklinikoita. Klinikoita järjestetään taloyhtiöpäivien yhteydessä ympäri Suomea ja Maanmittauslaitoksen asiantuntijat tarjoavat tapahtumissa henkilökohtaista opastusta ja neuvontaa. Sinua lähimmän tukiklinikan löydät osoitteesta osakehuoneistorekisteri.fi/tapahtumat

Klinikasta on hyötyä erityisesti pienille taloyhtiöille, jotka eivät ole vielä siirtäneet taloyhtiönsä osakeluetteloa huoneistotietojärjestelmään, ja jotka eivät käytä isännöintitoimistoa.

20223_77295.jpg

Huoneistojen rekisteröinnissä jopa asiakaspulaa Maanmittauslaitoksella

Kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään voivat yksittäiset osakkaat hakea omistuksensa sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Eli käytännössä paperisten osakekirjojen mitätöimistä. Tämä toimenpide tulee suorittaa kymmenen vuoden sisällä huoneistotietojärjestelmään siirtymisestä. Viime syksynä huoneistojen rekisteröintipalvelu ruuhkautui, mutta ruuhka saatiin nopeasti taltutettua alkuvuodesta.

Tällä hetkellä tilanne on se, että rekisteröintien ruuhka on kääntynyt Maanmittauslaitoksella rekisteröintipyyntöjen odotteluksi. Käsittelemättömien tapausten määrä on ollut jo jonkin aikaa pyöreä nolla, joten käytännössä kaikki laitokselle tulevat rekisteröintipyynnöt otetaan käsittelyyn välittömästi. Tästäkin syystä otollisin aika huoneistotietojärjestelmään siirtymiselle saattaa olla juuri nyt.

Siirry palveluun >>

Viisi yleisintä kysymystä osakeluettelon siirrosta

  1. Pitääkö yhtiöjärjestystä muuttaa ennen osakeluettelon siirtoa?

– Jos yhtiöjärjestyksen tiedot ovat ajan tasalla, ei muutosta tarvitse tehdä. Jos kyseessä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, yhtiöjärjestykseen on lisättävä maininta huoneistotietojärjestelmään kuulumisesta.

  1. Mitä osakeluettelon siirto maksaa?

– Maanmittauslaitos ei peri maksua osakeluettelon siirrosta, kun se tehdään määräajassa. Omistuksen rekisteröinti osakeluettelon siirron jälkeen kuitenkin maksaa osakkeenomistajille, ja ajantasainen hinta löytyy aina Maanmittauslaitoksen hinnastosta (tällä hetkellä 60 €).

  1. Kuka voi siirtää osakeluettelon?

– Osakeluettelon siirtopalvelussa isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja näkevät yhtiön tiedot ja voivat tehdä siirron kaupparekisterin tietojen perusteella. Siirron voi tehdä myös henkilö, jolle on suomi.fi-palvelussa annettu valtuudet tehdä osakeluettelon siirto.

  1. Pitääkö osakekirja toimittaa, kun osakeluetteloa siirretään?

– Ei tarvitse. Osakekirja toimitetaan vasta siinä vaiheessa, kun osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä osakeluettelon siirron jälkeen. Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan.

  1. Mitä tapahtuu osakeluettelon siirron jälkeen?

– Osakeluettelon siirrosta pitää ilmoittaa osakkaille. Jokainen osakas hakee erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.

Taloyhtiö voi jatkossa hakea ajantasaiset tiedot osakeluettelon siirtopalvelusta, josta saa mm. osakeluettelon sekä osakkaiden yhteystietoluettelon.

Info

Info

Lisätietoja aiheesta

Osakeluettelon siirto

osakehuoneistorekisteri.fi/osakeluettelon-siirto

Osakeluettelon siirron tuki

Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–16 numerossa 029 530 1144

Poikkeusaukiolot ja verkkolomake: osakehuoneistorekisteri.fi/apua-osakeluettelon-siirtoon

Maanmittauslaitos
Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
202011_67713.jpg
Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton