Yhtiövastikkeen korottaminen – miten ja kuinka paljon?

Tänä syksynä taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistuu ennennäkemätön korotuspaine. Energian hinnannousu vaikuttaa etenkin lämmityskustannuksiin, mutta myös mm. kiinteistönhuollon ja jätehuollon hinnat ovat nousussa. Korkotason nousu taas aiheuttaa paineen nostaa pääomavastiketta. Miten ja kuinka paljon vastiketta voidaan nostaa?

yhtiövastikkeen korottaminen-1600x900

Arvioiden mukaan korotuspaine vastikkeissa on tänä vuonna noin 5-10%. Isännöintiliiton mukaan korotus vastaa vuositasolla keskimäärin yhden kuukauden hoitovastiketta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 50 neliön asunnossa noin 20 euron korotusta kuukausivastikkeeseen.

Hallitus ei voi yksin päättää yhtiövastikkeeseen korotuksesta

Yhtiövastikkeen suuruudesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Taloyhtiön hallitus ei siis voi ilman erillistä valtuutusta tehdä muutoksia vastikkeiden määrään. Yhtiökokous voi kuitenkin päättää, että se valtuuttaa hallituksen perimään ylimääräistä hoitovastiketta tarpeen vaatiessa. 

Näissä tilanteissa perusteena korotukselle voi olla muun muassa yllättävät ja suuret kiinteistönhoitokulut. Usein valtuutus ylimääräisen vastikkeen perimiseen on tehty rajoitetulle ajanjaksolle, eli ylimääräistä vastiketta voi hallituksen päätöksellä periä esimerkiksi 1–2kk.  

Mikäli taloyhtiössä ei ole aiemmin tänä vuonna tehty päätöstä yhtiövastikkeen korotuksesta, voi se joutua tekemään loppuvuonna nopeita liikkeitä kulujen kattamiseksi. Etenkin lämmityskustannukset ovat nousseet kuluvan vuoden aikana niin merkittävästi, että ylimääräisen hoitovastikkeen periminen voi olla perusteltua. Mikäli tällaista valtuutusta ei ole annettu, voi taloyhtiö joutua kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa korotuksesta voidaan päättää.

Korotuksen määrä

Yhtiövastikkeen määräämisen perusteet määritellään taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Myös korotetun yhtiövastikkeen tai ylimääräisen hoitovastikkeen tulee noudattaa näitä perusteita. Käytännössä yhtiökokous tai hallitus eivät voi nostaa vastikkeen määrää enempää, kuin on välttämätöntä. 

Joissain taloyhtiöissä yllättävien menojen varalle on olemassa niin sanottu hoitovastikepuskuri, joka voi vastata jopa 10–12 kk vastikkeiden määrää. Yleisesti suosituksena on kolmen kuukauden puskuri. Mikäli puskuri on olemassa, ei korotusten tekemiselle ole välttämättä yhtä akuuttia painetta, kuin niissä, joilla vastaavaa reserviä ei ole. 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
16.9.2022