• Etusivu
  • Isännöitsijä

Yhtiövastikkeen korottaminen – miten ja kuinka paljon?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.09.2022
20229_79555.jpg

Tänä syksynä taloyhtiöiden yhtiövastikkeisiin kohdistuu ennennäkemätön korotuspaine. Energian hinnannousu vaikuttaa etenkin lämmityskustannuksiin, mutta myös mm. kiinteistönhuollon ja jätehuollon hinnat ovat nousussa. Korkotason nousu taas aiheuttaa paineen nostaa pääomavastiketta. Miten ja kuinka paljon vastiketta voidaan nostaa?

Arvioiden mukaan korotuspaine vastikkeissa on tänä vuonna noin 5-10%. Isännöintiliiton mukaan korotus vastaa vuositasolla keskimäärin yhden kuukauden hoitovastiketta. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi 50 neliön asunnossa noin 20 euron korotusta kuukausivastikkeeseen.

Hallitus ei voi yksin päättää yhtiövastikkeeseen korotuksesta

Yhtiövastikkeen suuruudesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä. Taloyhtiön hallitus ei siis voi ilman erillistä valtuutusta tehdä muutoksia vastikkeiden määrään. Yhtiökokous voi kuitenkin päättää, että se valtuuttaa hallituksen perimään ylimääräistä hoitovastiketta tarpeen vaatiessa.

Näissä tilanteissa perusteena korotukselle voi olla muun muassa yllättävät ja suuret kiinteistönhoitokulut. Usein valtuutus ylimääräisen vastikkeen perimiseen on tehty rajoitetulle ajanjaksolle, eli ylimääräistä vastiketta voi hallituksen päätöksellä periä esimerkiksi 1–2kk.

Mikäli taloyhtiössä ei ole aiemmin tänä vuonna tehty päätöstä yhtiövastikkeen korotuksesta, voi se joutua tekemään loppuvuonna nopeita liikkeitä kulujen kattamiseksi. Etenkin lämmityskustannukset ovat nousseet kuluvan vuoden aikana niin merkittävästi, että ylimääräisen hoitovastikkeen periminen voi olla perusteltua. Mikäli tällaista valtuutusta ei ole annettu, voi taloyhtiö joutua kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa korotuksesta voidaan päättää.

Korotuksen määrä

Yhtiövastikkeen määräämisen perusteet määritellään taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Myös korotetun yhtiövastikkeen tai ylimääräisen hoitovastikkeen tulee noudattaa näitä perusteita. Käytännössä yhtiökokous tai hallitus eivät voi nostaa vastikkeen määrää enempää, kuin on välttämätöntä.

Joissain taloyhtiöissä yllättävien menojen varalle on olemassa niin sanottu hoitovastikepuskuri, joka voi vastata jopa 10–12 kk vastikkeiden määrää. Yleisesti suosituksena on kolmen kuukauden puskuri. Mikäli puskuri on olemassa, ei korotusten tekemiselle ole välttämättä yhtä akuuttia painetta, kuin niissä, joilla vastaavaa reserviä ei ole.

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kosteusvaurion korjaustason laajuus taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhdessä kylpyhuoneessa on todettu kosteutta pintamittarilla mitattuna. Kosteutta on todettu vain lattiassa, seinät ovat kuivat. Muutama lattialaatta on rikki, lisäksi löytyy kopo-laattoja. Onko taloyhtiö velvoitettu kustantamaan täydellisen remontin (lattia+seinät) vai riittääkö, että lattia ja alin laattarivi seinistä puretaan, suoritetaan kuivaus, vesieristys ja uudelleen laatoitus? Osakas vaatii että seinät pitää myös vedeneristää ja lattiakaivo uusia ja siirtää niin, että se on vaaditut 500 mm seinästä. Lisäksi osakas haluaa, että tehdään kuivakaivo suihkun alle ja pesukoneen poistoputki suoraan kaivoon. Perustaso vastaavassa kylppärissä on yksi lattiakaivo sekä sekoittaja.
202110_73141.jpg
Mattapintainen silkki­paino­lasi tuo tyyliä vanhaan parveke­julkisivuun
Kun suunnittelu vanhan rakennuksen julkisivuremontista alkaa, on hyvä miettiä samalla erilaisia vaihtoehtoja parvekkeiden kunnostamiseen ja uudistamiseen. Usein parvekelasituksin ja -lasikaitein saneeratut julkisivut muuttuvat modernimman näköisiksi, sillä kiiltävä ja kirkas lasi antaa suurina pintoina rakennuksille tyylitellyn ja pelkistetyn ilmeen. Erityisen huomionarvoista on se, että silkkipainotekniikalla parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja samalla parvekkeen käyttöikä pitenee huomattavasti.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Hallituksen vastuu ja toimivalta?
Viime keväänä oli eripuraa tehdäänkö n.200 000€ maksava piharemontti vai ei. Hallitus joka ei ollut edes yhtiöjärjestyksen mukainen oli päättänyt tehdä tämän remontin ilman äänestystä. Olivat jo teetättäneet pihasuunnitelmakuvat sekä valvonnan sopineet. Isännöitsijä oli jo maksanut nämä suunnitelmat (7000 euroa).Piharemontti peruuttiin kun isännöitsijä suostui kovan "väännön" jälkeen järjestämään ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa kallis piharemontti äänestettiin nurin.Kysymys on nyt siitä, että saadaanko noita rahoja(7000€) perittyä takaisin jotka menivät suunnitelmiin joista ei koskaan ole mitään hyötyä. Tuon piharemontin oli päättänyt hallitus, jossa oli kaksi osakkeen omistajaa sekä isännöitsijä.
202212_80393.jpg
Onko osakkaan pakko maksaa ylimääräinen vastike?
Meillä kerätään yleensä ylimääräinen yhtiövastike taloyhtiön korjauksiin. Viime vuonna kerättiin ylimääräinen vastike, kun suihkutiloihin vaihdettiin silikonisaumat. Kahteen asuntoon ei tarvinnut vaihtaa, vaikka he maksoivat vastikkeen. Jos tänä vuonna kerätään jälleen vastike korjauksia varten, ovatko he velvollisia maksamaan vastikkeen, vaikka eivät voineet hyödyntää sitä omaan asuntoon vaan ns. maksoivat toisten korjaukset.Onko tällainen ylimääräinen vastikkeen keräys osakkaan pakko maksaa?
20222_76731.jpg
Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä ja vasta­uksia taloyhtiön yhtiö­kokouksesta
Kysy, vastaamme-palstalle on vuosien varrella jätetty moneen aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Tähän olemme koonneet yhtiökokoukseen liittyviä pulmia ja vastauksia. Jos et löydä sopivaa vastausta, voit itse jättää kysymyksen palstallemme. Linkin löydät sivun lopusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton