Viikon kysymys: Mikä on vuokraajan vastuu vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta?

Taloyhtiömme yhtiöjärjestyksessä on määritetty, että osakkeen omistaja vastaa omistamansa huoneiston sisätilojen kunnossapidosta, joka kattaa muun muassa huoneistossa olevien kiinteiden kalusteiden ja laitteiden (esimerkiksi pesualtaat, wc istuin, kylpyamme ja ovet) sekä pintamateriaalien kunnossapidon.

Kenen on vastuu, taloyhtiön vai vuokranantajan, joka on osakkeen omistaja, kun vuokralainen rikkoo kylpyhuoneen pesualtaan?

Kuva SchutterstockKuva Schutterstock

Vastaus:

Kysymyksestäsi selviää, että yhtiöjärjestyksenne perusteella osakkeenomistaja vastaa huoneistossa olevasta pesualtaasta.

Jos vuokralainen hajottaa pesualtaan, on vuokralainen lähtökohtaisesti vastuussa myös sen korvaamisesta vuokraisännälleen yleisten vahingonkorvausoikeudellisten periaatteiden mukaan.

Pesualtaan korjaaminen ei siis kuulu taloyhtiölle. Jos vuokralainen ei korvaa ja korjaa pesuallasta, jää sen korjaaminen ja maksaminen osakkeenomistajalle.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy (1)

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Ota tästä yhteyttä Markukseen.

Ota yhteyttä

markus-tlvio-750x1200

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko yhteydenoton lakimieheltä?

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
28.9.2022