Sähköautojen latausratkaisu taloyhtiöön – Varmista että sinunkin taloyhtiössäsi toteutuvat nämä kolme asiaa

Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.

Plugit_artikkelikuva

1. Lataamisesta aiheutuvat kustannukset pitää pystyä kohdistamaan

Osa autoilevista asukkaita ajaa satoja kilometrejä päivässä, osa vain muutamia. Siinä missä polttoaineen kulutus vaihtelee, vaihtelee myös ladattavan sähkön kulutus. Taloyhtiössä on syytä varmistaa, että kulutettu energia veloitetaan todelliseen mittaukseen perustuen.

Latauslaite tunnistaa käyttäjän ja laite mittaa kulutuksen. Näin lataamisesta aiheutuvat kulut voidaan ohjata suoraan lataajalle, eikä kenenkään tarvitse maksaa naapurin latauksista.

Mikäli lataajalla on työsuhdeauto, voidaan latauskulut ohjata myös työnantajalle.

2. Useampi sähköauto voidaan ladata samanaikaisesti

Kun lataaminen taloyhtiössä tapahtuu pääsääntöisesti yön aikana, se tarkoittaa sitä, että useampi auto lataa samaan aikaan. Latausjärjestelmässä kuormitusta hallitaan niin, että kaikille lataaville ajoneuvoille tarjotaan mahdollisimman paljon energiaa.

3. Latausratkaisu sisältää ammattimaisen kartoituksen, suunnittelun, asennuksen, huollon ja ylläpidon

Asiantunteva kumppani ymmärtää lataajan tarpeet, kiinteistön resurssit ja rakentaa latausratkaisun kohteeseen ja tarpeeseen soveltuvaksi. Taloyhtiöille kivuttomin ratkaisu on tilata avaimet käteen -ratkaisu, jolloin taloyhtiön ei tarvitse itse sopia aikatauluista eri tekijöiden kanssa vaan yksi kumppani hoitaa kaiken.

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, miten mahdollisiin lataamiseen liittyviin kysymyksiin vastataan. Yksi vaihtoehto on latauskumppanin ylläpitoon kuuluva asiakaspalvelu, joka vastaa kysymyksiin ja voi esimerkiksi avustaa ongelmatilanteissa etänä.

Miten varmistan onnistuneen projektin?

Projekti kannattaa aloittaa keskustelemalla taloyhtiössä osakkaiden tarpeista. Vaikka ladattavia autoja ei vielä osakkeessa olisi, se ei tarkoita, etteikö joku sellaista suunnittelisi. Esteenä saattaa olla puutteellinen kotilatausmahdollisuus.

Kun tarpeita taloyhtiössä ilmenee, ota yhteyttä Plugitin asiantuntijaan, joka sopii kanssasi kartoituskäynnin. Kartoituksella selvitetään hankkeen kannalta oleelliset tekijät, kuten kiinteistön sähköliittymä, asennuspaikat sekä lataustarpeet.

Taloyhtiönä saatte hankkeesta alustavan suunnitelman sekä budjettihinnan tai tarjouksen toteutukselle. Kun kustannukset ovat selvillä, on asiasta keskusteleminen yhdessä taloyhtiön asukkaiden kanssa huomattavasti yksinkertaisempaa.

Lue käyttäjäkokemuksista Tampereen Westendin parkkihallin latausratkaisusta >>

Sähköauton lataus taloyhtiössä

Tilaa veloitukseton sähköauton latauskartoitus


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
6.10.2022