• Etusivu
  • Osakas

Miksi huoneistotietojärjestelmään kannattaa siirtyä juuri nyt?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 03.11.2022
202211_79957.jpg

Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtyä huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja tehdystä siirrosta on ilmoitettava osakkeenomistajille.

Paljoa muuta siirtyminen ei sitten vaadikaan, sillä siirron voi suorittaa helposti Maanmittauslaitoksen sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Siirtopalveluun on esitäytetty taloyhtiön tiedot ja siirtäjän velvollisuutena on lähinnä tarkastaa yhtiön tietojen ajantasaisuus ja paikkansapitävyys.

Kaikkiaan Suomessa on noin 90 000 taloyhtiötä, joita siirto koskee. Tällä hetkellä vasta vajaa 8000 niistä on tehnyt tarvittavan siirron. Maanmittauslaitos kannustaa nyt taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti – tukea ja apua saa tarvittaessa sekä puhelimitse että verkon kautta.

Määräajan jälkeen tehdyistä siirroista tullaan perimään maksu, joten erityisesti pienten yhtiöiden kannattaa olla ketteriä ja hoitaa asia kuntoon ripeästi.

Mitä taloyhtiön tulee tehdä ennen siirtoa?

Kaikki alkaa taloyhtiön hallituksen päätöksestä, joten hallitusten jäsenten kannattaa nostaa osakeluettelon siirto taloyhtiön hallituksen kokouksen asialistalle jo seuraavaan kokoukseen. Kun päätös siirrosta on tehty, sen voi suorittaa hallituksen puheenjohtaja, isännöitsijä tai hallituksen siirtoon valtuuttama henkilö. Valtuutus tehdään aina suomi.fi -valtuudet-palvelussa.

Ennen siirtoa kannattaa tarkastaa erityisesti se, ettäyhtiöjärjestys on kaupparekisterissä ajan tasalla ja ettätaloyhtiön hallituksen puheenjohtajan ja isännöitsijän tiedot sekä taloyhtiön yhteystiedot ovat kaupparekisterissä ajan tasalla.

Jos taloyhtiössä on käytössä ammatti-isännöinti, osakeluettelon siirrosta kannattaa aina olla yhteydessä isännöitsijään.

Näin osakeluettelo käytännössä siirretään

  • Mene osoitteeseen osakehuoneistorekisteri.fi/osakeluettelon-siirto. Siirry osakeluettelon siirtopalveluun tunnistautumalla suomi.fi-tunnistautumisen kautta.
  • Tarkista ja tarvittaessa korjaa ja hyväksy yhtiön tiedot: perustiedot, alueet ja rakennukset sekä osakeryhmät ja niiden omistajat.
  • Lopuksi hyväksy kaikki tiedot. Palvelu ilmoittaa sinulle, että osakeluettelon siirto onnistui.
  • Ilmoita osakkaille, että taloyhtiön osakeluettelo on nyt siirretty ja he voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.
202211_79958.jpg

Tukea osakeluettelon siirtoon

Taloyhtiö voi tehdä siirron helposti ja ilmaiseksi verkko-osoitteessa osakehuoneistorekisteri.fi.

Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin puhelimitse soittamalla tai verkkolomakkeen kautta.

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9-12 numerossa 029 530 1144

Info

Info

Viisi yleisintä kysymystä osakeluettelon siirrosta

  1. Pitääkö yhtiöjärjestystä muuttaa ennen osakeluettelon siirtoa?

– Jos yhtiöjärjestyksen tiedot ovat ajan tasalla, ei muutosta tarvitse tehdä. Jos kyseessä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, yhtiöjärjestykseen on lisättävä maininta huoneistotietojärjestelmään kuulumisesta.

  1. Mitä osakeluettelon siirto maksaa?

– Maanmittauslaitos ei peri maksua osakeluettelon siirrosta, kun se tehdään määräajassa. Omistuksen rekisteröinti osakeluettelon siirron jälkeen kuitenkin maksaa osakkeenomistajille, ja ajantasainen hinta löytyy aina Maanmittauslaitoksen hinnastosta (tällä hetkellä 60 €).

  1. Kuka voi siirtää osakeluettelon?

– Osakeluettelon siirtopalvelussa isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja näkevät yhtiön tiedot ja voivat tehdä siirron kaupparekisterin tietojen perusteella. Siirron voi tehdä myös henkilö, jolle on suomi.fi-palvelussa annettu valtuudet tehdä osakeluettelon siirto.

  1. Pitääkö osakekirja toimittaa, kun osakeluetteloa siirretään?

– Ei tarvitse. Osakekirja toimitetaan vasta siinä vaiheessa, kun osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä osakeluettelon siirron jälkeen. Omistuksen rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos mitätöi paperisen osakekirjan.

  1. Mitä tapahtuu osakeluettelon siirron jälkeen?

– Osakeluettelon siirrosta pitää ilmoittaa osakkaille. Jokainen osakas hakee erikseen omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta.
Taloyhtiö voi jatkossa hakea ajantasaiset tiedot osakeluettelon siirtopalvelusta, josta saa mm. osakeluettelon sekä osakkaiden yhteystietoluettelon.

Maanmittauslaitos
Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
202011_67713.jpg
Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton