• Etusivu
  • Energia

Suuret energiaremontit eivät aina ole automaattinen vastaus säästöjen saavuttamiseksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 09.03.2023Päivitetty 20.07.2023
20233_81105.jpg

Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.

– Energiakulujen karsimisessa pitää tietää, missä tilassa ollaan perusasioiden eli kiinteistö- ja huoneistosähkön, käyttöveden ja lämmityksen kanssa, rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta Kiinteistöliitto Uusimaasta toteaa.

Lämmityksen kuluista karsimalla saadaan taloyhtiöön suurimmat säästöt, sillä lämmitys vie isoimman osan energiankulutuksesta. Säästöt voivat päätyä hyvinkin lyhytkestoisiksi, jos ei olla perillä siitä, mistä lämmityskulut syntyvät.

Mihin energiaa taloyhtiössä oikein kuluu?

– Keskeisiä tunnuslukuja kannattaa tarkkailla. Jos näyttää, että poiketaan tavanomaisesta, niin silloin pohditaan, että mistä se johtuu. Poikkeama voi johtua käytöstä, ilmanvaihto- tai lämmitysjärjestelmän epätasapainosta tai rakenteissa olevasta ongelmasta, Virta kertoo.

Kuluseuranta on helpoin tapa lähtötilanteen selvittämiseen, jota voi tehdä asiakirjoista kuten tilinpäätöksestä sekä jatkuvatoimisella kulutusseurannalla. Muita keinoja ovat muun muassa Motivan energiatarkastus tai asuinkiinteistön kuntoarvio, jossa selvitetään myös kulutuslukujen suhde vastaaviin kiinteistöihin veden, lämmityksen ja kiinteistösähkön osalta.

Kulutettavan energian määrään voi vaikuttaa

  • käytöllä ja ylläpidolla
  • erillisillä energiatehokkuus- ja säätötoimilla
  • korjaushankkeilla.

Millä keinoilla asiassa edetään lähtötilan selvityksen jälkeen, riippuu siitä, mitä tavoitellaan ja millä aikajänteellä.

Automatiikka säätää lämpöä ihmistä tarkemmin

Automaattinen lämmönsäätö ohjaa energiankäyttöä huomattavasti ihmiskättä paremmin. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen huomioi perinteistä lämmönsäätöä paremmin asuntojen lämpötilan ja ulkolämpötilan vaihtelut. Järjestelmä seuraa ja säätää lämmitystä koko ajan, mikä tasoittaa ja vähentää kulutusta. Älykäs lämmityksen ohjaus onkin nopea ja kustannustehokas tapa optimoida lämmitysenergian käyttöä.

Wattisen älylämmityksen avulla asukkaat voivat myös itse säätää lämmitystä vastaamaan paremmin omia mieltymyksiään tai tarpeitaan. Huonelämpöä voi yksilöllisesti säätää esimerkiksi yö- tai loma-aikaan pienemmälle, kun lämmityksen tarvekin laskee.

Huomio

Huomio

Suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa:

  • oleskelutilat 20–21 ºC
  • makuuhuoneet 18–20 ºC
  • kerrostalojen porrashuoneet 17–18 °C
  • varasto 12 ºC
  • autotalli 5 ºC

Tiesitkö myös tämän? 1 aste huonelämpötilassa on 5 % lämmityskuluissa.
(Lähde: Motiva)

Tiedätkö sinä taloyhtiösi lämmityskustannuksista?

DNA:n älylämmitypalvelu Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasian mukaan Wattisen tekemissä nykytilanteen kartoituksissa on selvinnyt, että varsinkin taloyhtiöiden yleisissä tiloissa ylilämmitetään. Motivan suositus kerrostalojen porrashuoneisiin on 17–18 astetta, mutta tämä ylittyy laajasti.

– Kun kulutusta aidosti seurataan, voidaan tunnistaa kulutuksen karsimisen paikkoja. Usein on myös edullisinta laittaa nykyjärjestelmä kuntoon ja kerätä tietoa ennen kuin tehdään isoja investointeja, Rasia toteaa.

Ennen suuria ja kalliitakin investointeja on hyvä ottaa selvää, missä ongelmakohdat sijaitsevat.

20233_81106.jpg

– Lähtökohtaisesti energian säästämisen näkökulmasta ei kannata lähteä isoja remontteja viemään eteenpäin. Energian hinnan heitellessä aika arvaamattomasti, kannattavuustarkasteluissa pitäisi olla aikamoinen taikuri, jotta osaisi sanoa paljonko se on esimerkiksi vuoden päästä. Jos tavoitteena on asumiskulujen alaspäin painaminen, niin älykkäisiin säätöjärjestelmiin pitäisi mielestäni panostaa, Kiinteistöliitto Uusimaan Virta taas toteaa.

Tietoja ei tarvita ainoastaan energian säästämistä tavoittelevien keinojen suunnittelemiseen, mutta myös siihen, että saavutetut säästöt voidaan todentaa. Älylämmitys mahdollistaa esimerkiksi nykyisen järjestelmän tehostamisen ja sitä kautta kulujen pienentämisen.

– Monia kiinnostaa esimerkiksi maalämpöön siirtyminen, koska se on hyvä ja ilmastoystävällinen ratkaisu. Joskus valmistavilla toimilla kulutus laskee jo niin paljon, ettei maalämpöhankkeen toteutus enää olekaan selvä peli. Nykytilan optimointi kannattaa hoitaa kuntoon ennen isompiin hankkeisiin ryntäämistä. Muuten on riskinä, että vanhat valuviat kulkeutuvat mukana uuteenkin toteutukseen, päättää Rasia.

TIESITKÖ?
HSY:n mukaan Suomen asuinrakennusten yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö: noin kolmannes kaikista asuinrakennuksista on kaukolämmitteisiä ja kerrostaloista jopa lähes 90 prosenttia. Onkin valitettavaa, että etenkin useissa kaukolämpöä, ja myös maalämpöä, käyttävissä kerrostaloissa lämmitysjärjestelmät eivät tällä hetkellä toimi optimaalisesti, eivätkä näin tuota niin suurta energiasäästöä ja asumismukavuutta kuin on mahdollista, kertoo Rasia.

Huomio

Huomio

Onko lämmitystä vaikea ymmärtää?Lataa ilmainen opas

Lataa nyt maksuton opas ja opit perusasiat lämmityksestä! Lämmityksen ABC on napakka opas kaukolämpöä käyttäville kerrostaloille. Se sisältää sopivasti tekniikkaa ja lisäksi paljon vinkkejä.

Wattinen
Energia
asuminen
isännöinti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20233_81328.jpg
Ota äly­teknologia avuksi maalämpö­remontin suunnitteluun
Kiinnostaako maalämpö ja sen tuoma säästö lämmityskuluissa? Aika monia kiinnostaa, mutta maalämmön korkeat perustamiskustannukset ja pitkähkö odotus saattavat hidastaa päätöksen tekemistä. Ei hätää, avuksi rientää helposti ja nopeasti käyttöönotettava DNA:n Wattisen älyteknologia.
201910_60302.jpg
Kerrostaloasuja! Näin karsit jopa kolmanneksen lämmitysenergiasta.
Merkittävä osa taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta menee lämmityskulujen kattamiseen. Lämmityskulujen leikkaaminen asumismukavuudesta tinkimättä olisi monelle taloyhtiön osakkaalle ja asukkaalle mieluinen ratkaisu, joka näkyisi selkeinä säästöinä taloyhtiöasumisen arjessa.Asuntoja ei tarvitse pitää viileämpinä, vaan niitä lämmitetään fiksummin. Tämä tarkoittaa, että kodeissa on aina sopiva lämpötila, rahaa säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton