• Etusivu
  • Remontti

Teetä salaojaremontti keväällä, saat pihan valmiiksi kesää varten!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 10.03.2023
20233_81117.jpg

Kevät on kiinteistön perustuksille kovaa aikaa. Talvi on saattanut rapauttaa kivijalkaa, ja kun sulamisvedet sitten humahtavat rakenteita vasten, kosteus voi päätyä vääriin paikkoihin. Kun taloyhtiön salaojituksen laittaa kuntoon ennen roudan sulamista, kiinteistön perustukset ovat suojassa kevään kosteusrasitukselta. Moni taloyhtiö haluaa hoitaa urakan ennen kesää senkin vuoksi, että pihan ehtii saamaan valmiiksi ja vehreäksi suvea ja lomailua varten.

Varmista salaojituksen toimivuus ja tarkista nämä kohdat

Varsinkin jos kiinteistö on rakennettu ennen 2000-lukua, salaojituksen toimivuutta kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Seuraavat merkit viittaavat alapohjarakenteiden ylimääräiseen kosteusrasitukseen:

  • Jos taloyhtiön pihassa on salaojien tarkistuskaivot, katso ettei vesi ole noussut niissä ja seiso salaojissa.
  • Jos sokkelin vierusta on lätäköillä pitkälle kevääseen, se on merkki ongelmista salaojissa.
  • Tarkista ettei sokkelissa ole halkeamia, härmää, kasvustoa tai maalipinnan lohkeilua, ne ovat usein merkkejä kosteudesta.
  • Jos asuntojen sisäilma muuttuu tunkkaisen kosteaksi keväisin, syynä voi olla maaperän kosteuden pääsy kodin alapohjarakenteisiin.

Jos epäilet, että salaojituksessa on puutteita, paikallinen Vesivek-asiantuntija tekee maksuttoman kuntotarkastuksen.

Keravan Ollilantiellä hoidettiin salaojitus kuntoon ennen kesää

As Oy Keravan Ollilantie on 80-luvun puolivälissä rakennettu neljän rivitalon taloyhtiö. Yhtiön kunnossapitosuunnittelun tueksi teettämässä kuntotarkastuksessa kävi ilmi, että kiinteistöjen salaojat kaipasivat pikaista huomiota. Kahden talon osalta korjaustoimiin kehotettiin 1–3 vuoden sisällä ja toiset kaksi taloa tulisi korjata 3–5 vuoden sisään. Siinä vaiheessa hallitus päätti ensiapuna huollattaa putkiston huuhtelemalla ja palata mahdolliseen remonttiin myöhemmin.

Kun uusi hallitus astui remmiin Marko Oksasen toimiessa puheenjohtajana, hallitus koki velvollisuudekseen tarttua asiaan rivakasti.

– Minun silmissäni 1–3 vuotta tarkoittaa heti. Jos asioita vain lykkää, niin tällaisten lumisten talvien jälkeen paikalle saa kohta tilata puskutraktorin. Jos tarkastuskaivoissa ei vesi lorise, niin ei salaojitus silloin toimi, senhän sanoo maalaisjärkikin, perustelee Marko.

Vanhat salaojaputket liian ylhäällä

Kuntotarkastuksessa tehdyssä salaojien kuvauksessa näkyi, että putket olivat täynnä hiekkaa ja kiviä. Salaojat oli aikoinaan vedetty liian ylös ja niitä ei ollut suojattu mitenkään. Toimimaton järjestelmä ei onneksi vielä ehtinyt aiheuttaa ongelmia muihin rakenteisiin tai sisäilmaan.

Hallitus päätti ryhtyä remonttiin, ja tarjouksia kysyttiin 4–5 toimijalta. Marko kertoo, että vaikka hän yleensä suhtautuu varovaisesti isoihin yrityksiin, niin Vesivekin edustajista paistoi tietynlainen tekemisen meininki.

– Olen nähnyt Vesivekin kattotyömaita, ja havainnut, että sinne tullaan tekemään töitä eikä seisomaan tumput suorina. Hinta ei ollut halvin, mutta tarjous oli selkeä ja perusteltu, sitä pystyi maallikkokin lukemaan.

Sokkelissa olevat halkeamat kielivät perustusten liiallisesta kosteusrasituksesta. Kun rakenteet avattiin, havaittiin vanhojen salaojien olevan paikoitellen lähes metrin liian ylhäällä.
Sokkelissa olevat halkeamat kielivät perustusten liiallisesta kosteusrasituksesta. Kun rakenteet avattiin, havaittiin vanhojen salaojien olevan paikoitellen lähes metrin liian ylhäällä.

Kaivuuhommat hoituvat ripeästi Kesäkoneen avulla

Seuraavaksi tuli päättää remontin ajankohdasta. Urakan ajoittaminen vuodenalkuun sai hieman epäilystä osakseen, mutta Marko vei pontevilla perusteluillaan ajatuksen läpi taloyhtiön asukastapaamisessa. Routa-aikaan Vesivek käyttää remonteissaan Kesäkonetta, jonka avulla maa sulatetaan talojen ympäriltä. Näin kaivuutyö sujuu kesäisen ripeästi.

– Jos remontti oltaisiin aloitettu toukokuussa, niin elokuussa ehkä istutettaisiin nurmikkoa. Järkevämpäähän se on hoitaa talvella kaivuuhommat, jää kuravaihe pois, ja nyt kesällä pääsee jo terassille grillailemaan ja laittamaan pihaa, Marko toteaa.

Urakka startattiin tammikuussa ja helmikuun alussa kaivuuhommat oli taputeltu. Toukokuussa suoritettiin pihan asfaltointityöt, minkä jälkeen Vesivek hoiti vielä multauksen ja nurmikon istutuksen.

Kaivuutöissä vahvistui, että salaojat olivat paikoitellen jopa 80 senttiä liian korkealla. Myös sokkelia suojaava patolevy puuttui. Kun putkisto laskettiin oikeaan korkeuteen, järjestelmään asennettiin myös pumppu nostamaan vedet kunnalliseen hulevesiverkostoon.

Marko Oksanen on tyytyväinen, että salaojaremontti ei häirinnyt asukkaiden kesänviettoa.
Marko Oksanen on tyytyväinen, että salaojaremontti ei häirinnyt asukkaiden kesänviettoa.

Whatsapp-ryhmässä tieto kulkee

Marko antaa kiittävää palautetta työtiimille ja varsinkin sen nokkamiehelle Marko Heinoselle. Taloyhtiöremonteissa tulee usein matkan varrella suunnitelmiin pieniä muutoksia ja lisätarpeita. Esimerkkinä Marko nostaa parkkialueen sähköistämisen, joka Heinosen avulla sujui jouhevasti. Tai ikivanhan pihakoivun kaatamisen, joka hoidettiin "sen seitsemässä sekunnissa" ja pätkittiinkin vielä samoin tein.

– Usein isoissa konserneissa suuri ja mahtava myy, ja kilpailuttaa sitten itse työn aliurakoitsijoilla. Ja urakan sujuminen riippuu ihan siitä, millainen työryhmä sattuu paikalle, eli riski on jäätävä. Heinosen porukassa ihan jokainen hanslankarikin otti katsekontaktia, tervehti ja puski töitä. Lisäksi Vesivekin perustamassa Whatsapp-ryhmässä tieto kulki koko ajan, kysymyksiin reagoitiin ja vastattiin heti.

Juhannusta juhlittiin Ollilantiellä uuden nurmikon vihertäessä. Silloin salaojahuolet ja kaivuuhommat olivat muisto vain ja taloyhtiössä päästiin nauttimaan kesästä täysin rinnoin.

Huomio

Huomio

Veloitukseton salaojien kuntotarkastus

Jos havaitset merkkejä ongelmista tai haluat muutoin varmistua salaojituksen kunnosta, hyödynnä veloitukseton kuntotarkastus.

Vesivek Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
20112_24504.jpg
Taloyhtiöissä ei riittävästi tietoa
Taloyhtiöissä ei ole riittävästi tietoa sen paremmin uusista kattotuotteista, -materiaaleista kuin -määräyksistäkään, sanoo Markku Kellokoski Vesivek Uusimaa Oy:stä. Ammattirakentamisen yksikön päällikkö toteaa ykskantaan, että toimivia ratkaisuja kyllä löytyisi pulmaan kuin pulmaan, mutta tieto ei vaan mene perille
20154_42883.jpg
Lasitettu parveke tuottaa energiansäästöä
Parvekkeen avulla luodaan rakennukseen yksilöllistä ilmettä ja tunnistettavuutta. Samalla syntyy kerrostaloon asuntokohtaisia ulkotiloja. Asumisen kannalta on tärkeää, että nämä tilat varustetaan parvekelaseilla ja lasit aurinkosuojaverhoilla. Näin laajennetaan tilan käyttömahdollisuuksia, säästetään energiaa ja pidennetään parvekkeen käyttöikää.Jätä yhteydenottopyyntö parvekelasituksesta!
20158_44180.jpg
Parvekelasien vaihto taloyhtiöön
Kauniille paikalle Pielisjoen rannalle Joensuun keskustan läheisyyteen valmistui vuonna 2007 As Oy Joensuun Marleena. Taloyhtiö harmiksi kuitenkin rakennusvaiheessa kerrostaloon toimitetut parvekelasitukset eivät vastanneet asukkaiden toiveita. Seitsemän vuotta myöhemmin yhtiössä on menossa parvekelasien vaihtoprojekti, jossa kaikki 25 parvekkeen vanhat lasitukset puretaan pois ja tilalle asennetaan Lumon 5 -lasitukset.Tilaa maksuton esite!
201711_50934.jpg
Vastaa kyselyyn ja voita illallislahjakortti!
Kyselyn tarkoituksena on selvittää kuinka hyvin asukkaat tuntevat oman taloyhtiönsä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa, millaisia ongelmia taloyhtiöissä kohdataan näihin liittyen, sekä muodostaa näkemys asukkaiden tarpeista kyseisten järjestelmien toiminnan parantamiseen. Tietoja käytetään apuna taloyhtiöille suunnatun neuvonnan ja palvelujen kehittämisessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton