Teetä salaojaremontti keväällä, saat pihan valmiiksi kesää varten!

Kevät on kiinteistön perustuksille kovaa aikaa. Talvi on saattanut rapauttaa kivijalkaa, ja kun sulamisvedet sitten humahtavat rakenteita vasten, kosteus voi päätyä vääriin paikkoihin. Kun taloyhtiön salaojituksen laittaa kuntoon ennen roudan sulamista, kiinteistön perustukset ovat suojassa kevään kosteusrasitukselta. Moni taloyhtiö haluaa hoitaa urakan ennen kesää senkin vuoksi, että pihan ehtii saamaan valmiiksi ja vehreäksi suvea ja lomailua varten.

Ollilantie1

Varmista salaojituksen toimivuus ja tarkista nämä kohdat

Varsinkin jos kiinteistö on rakennettu ennen 2000-lukua, salaojituksen toimivuutta kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Seuraavat merkit viittaavat alapohjarakenteiden ylimääräiseen kosteusrasitukseen:

  • Jos taloyhtiön pihassa on salaojien tarkistuskaivot, katso ettei vesi ole noussut niissä ja seiso salaojissa.
  • Jos sokkelin vierusta on lätäköillä pitkälle kevääseen, se on merkki ongelmista salaojissa.
  • Tarkista ettei sokkelissa ole halkeamia, härmää, kasvustoa tai maalipinnan lohkeilua, ne ovat usein merkkejä kosteudesta.
  • Jos asuntojen sisäilma muuttuu tunkkaisen kosteaksi keväisin, syynä voi olla maaperän kosteuden pääsy kodin alapohjarakenteisiin.


Jos epäilet, että salaojituksessa on puutteita, paikallinen Vesivek-asiantuntija tekee maksuttoman kuntotarkastuksen.

Keravan Ollilantiellä hoidettiin salaojitus kuntoon ennen kesää

As Oy Keravan Ollilantie on 80-luvun puolivälissä rakennettu neljän rivitalon taloyhtiö. Yhtiön kunnossapitosuunnittelun tueksi teettämässä kuntotarkastuksessa kävi ilmi, että kiinteistöjen salaojat kaipasivat pikaista huomiota. Kahden talon osalta korjaustoimiin kehotettiin 1–3 vuoden sisällä ja toiset kaksi taloa tulisi korjata 3–5 vuoden sisään. Siinä vaiheessa hallitus päätti ensiapuna huollattaa putkiston huuhtelemalla ja palata mahdolliseen remonttiin myöhemmin.

Kun uusi hallitus astui remmiin Marko Oksasen toimiessa puheenjohtajana, hallitus koki velvollisuudekseen tarttua asiaan rivakasti.

– Minun silmissäni 1–3 vuotta tarkoittaa heti. Jos asioita vain lykkää, niin tällaisten lumisten talvien jälkeen paikalle saa kohta tilata puskutraktorin. Jos tarkastuskaivoissa ei vesi lorise, niin ei salaojitus silloin toimi, senhän sanoo maalaisjärkikin, perustelee Marko.

Vanhat salaojaputket liian ylhäällä

Kuntotarkastuksessa tehdyssä salaojien kuvauksessa näkyi, että putket olivat täynnä hiekkaa ja kiviä. Salaojat oli aikoinaan vedetty liian ylös ja niitä ei ollut suojattu mitenkään. Toimimaton järjestelmä ei onneksi vielä ehtinyt aiheuttaa ongelmia muihin rakenteisiin tai sisäilmaan.

Hallitus päätti ryhtyä remonttiin, ja tarjouksia kysyttiin 4–5 toimijalta. Marko kertoo, että vaikka hän yleensä suhtautuu varovaisesti isoihin yrityksiin, niin Vesivekin edustajista paistoi tietynlainen tekemisen meininki.

– Olen nähnyt Vesivekin kattotyömaita, ja havainnut, että sinne tullaan tekemään töitä eikä seisomaan tumput suorina. Hinta ei ollut halvin, mutta tarjous oli selkeä ja perusteltu, sitä pystyi maallikkokin lukemaan.

Sokkelissa olevat halkeamat kielivät perustusten liiallisesta kosteusrasituksesta. Kun rakenteet avattiin, havaittiin vanhojen salaojien olevan paikoitellen lähes metrin liian ylhäällä.Sokkelissa olevat halkeamat kielivät perustusten liiallisesta kosteusrasituksesta. Kun rakenteet avattiin, havaittiin vanhojen salaojien olevan paikoitellen lähes metrin liian ylhäällä.

Kaivuuhommat hoituvat ripeästi Kesäkoneen avulla

Seuraavaksi tuli päättää remontin ajankohdasta. Urakan ajoittaminen vuodenalkuun sai hieman epäilystä osakseen, mutta Marko vei pontevilla perusteluillaan ajatuksen läpi taloyhtiön asukastapaamisessa. Routa-aikaan Vesivek käyttää remonteissaan Kesäkonetta, jonka avulla maa sulatetaan talojen ympäriltä. Näin kaivuutyö sujuu kesäisen ripeästi.

– Jos remontti oltaisiin aloitettu toukokuussa, niin elokuussa ehkä istutettaisiin nurmikkoa. Järkevämpäähän se on hoitaa talvella kaivuuhommat, jää kuravaihe pois, ja nyt kesällä pääsee jo terassille grillailemaan ja laittamaan pihaa, Marko toteaa.

Urakka startattiin tammikuussa ja helmikuun alussa kaivuuhommat oli taputeltu. Toukokuussa suoritettiin pihan asfaltointityöt, minkä jälkeen Vesivek hoiti vielä multauksen ja nurmikon istutuksen.

Kaivuutöissä vahvistui, että salaojat olivat paikoitellen jopa 80 senttiä liian korkealla. Myös sokkelia suojaava patolevy puuttui. Kun putkisto laskettiin oikeaan korkeuteen, järjestelmään asennettiin myös pumppu nostamaan vedet kunnalliseen hulevesiverkostoon.

Marko Oksanen on tyytyväinen, että salaojaremontti ei häirinnyt asukkaiden kesänviettoa.Marko Oksanen on tyytyväinen, että salaojaremontti ei häirinnyt asukkaiden kesänviettoa.

Whatsapp-ryhmässä tieto kulkee

Marko antaa kiittävää palautetta työtiimille ja varsinkin sen nokkamiehelle Marko Heinoselle. Taloyhtiöremonteissa tulee usein matkan varrella suunnitelmiin pieniä muutoksia ja lisätarpeita. Esimerkkinä Marko nostaa parkkialueen sähköistämisen, joka Heinosen avulla sujui jouhevasti. Tai ikivanhan pihakoivun kaatamisen, joka hoidettiin ”sen seitsemässä sekunnissa” ja pätkittiinkin vielä samoin tein.

– Usein isoissa konserneissa suuri ja mahtava myy, ja kilpailuttaa sitten itse työn aliurakoitsijoilla. Ja urakan sujuminen riippuu ihan siitä, millainen työryhmä sattuu paikalle, eli riski on jäätävä. Heinosen porukassa ihan jokainen hanslankarikin otti katsekontaktia, tervehti ja puski töitä. Lisäksi Vesivekin perustamassa Whatsapp-ryhmässä tieto kulki koko ajan, kysymyksiin reagoitiin ja vastattiin heti.

Juhannusta juhlittiin Ollilantiellä uuden nurmikon vihertäessä. Silloin salaojahuolet ja kaivuuhommat olivat muisto vain ja taloyhtiössä päästiin nauttimaan kesästä täysin rinnoin.

Veloitukseton salaojien kuntotarkastus

Jos havaitset merkkejä ongelmista tai haluat muutoin varmistua salaojituksen kunnosta, hyödynnä veloitukseton kuntotarkastus.

Pyydä kuntotarkastus


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
10.3.2023