Näin yhdistyvät perinteinen lämmitystolppa ja sähköauton lataus samassa laitteessa

Sähköauton lataaminen on monessa taloyhtiössä vielä vaikeaa tai mahdotonta. Latauspisteiden hankinta on monissa taloyhtiöissä edessä lähitulevaisuudessa. Sähköautot yleistyvät, mutta perinteiset polttomoottoriautot tarvitsevat lämmitystolppia vielä pitkään. Miten yhdistää samaan tolppaan molemmat tarpeet, polttomoottorin lämmitys ja sähköauton lataus? Uusi kotimainen tuoteuutuus tarjoaa ratkaisun molempiin.

UTU-X_tuotteet_X-tausta_Avainlippu_inkku_1200

Edellyttääkö latauspisteiden hankinta laajempaa sähköremonttia?

Latauspisteiden hankinnan yhteydessä voidaan joutua tekemään kiinteistöön isompi sähköremontti; uusimaan pääkeskus ja rakentamaan kaapelointi. Erityisesti, jos hankitaan useampia Type2-latauspisteitä. Monissa kohteissa taloyhtiön tehokapasiteetti ja pääsulake voivat kuitenkin riittää yksittäisten latauspisteiden hankkimiseen. Harvoin taloyhtiössä kuormitus koko ajan lähellä liittymän maksimitehoa, ja optimoimalla käyttöä esim. kuormanhallinnan kautta olemassa oleva sähköliittymä saattaa hyvinkin riittää latauspisteitä varten.

Huomion arvoista on myös se, että tavalliset pistorasiat eivät kestä jatkuvasti 16 A kuormitusta, vaikka se riittäisikin sähköautojen hidaslataukseen. Tarjolla on kuitenkin myös autonlataukseen suunniteltuja schukopistorasioita.

Miten taloyhtiössä kannattaisi toimia ja ennakoida tilannetta?

UTUn Sähköauton lataustuotteiden myyntipäällikkö Anu Rantala ohjeistaa taloyhtiöitä toteuttamaan kartoituksen. Kartoituksen myötä saadaan selvyys, voidaanko latauspisteitä toteuttaa ilman laajempaa sähköremonttia. Samalla voi pyytää tarjouksen latauspisteiden toteutuksesta.

ꟷ Taloyhtiön kannattaa teettää sähköjärjestelmän kartoitus ammattilaisella, Anu Rantala suosittelee. On hyvinkin mahdollista, että latauspisteiden asentaminen onnistuu ilman sähköliittymän muuttamista.

ꟷ Rantala kertoo UTUn tuoneen vuoden 2023 alussa markkinoille tuotteen, joka mahdollistaa sekä perinteisen polttomoottorin lohkolämmittäjän käytön sekä sähköauton hidaslatauksen samasta tolpasta. UTU-X -asema on markkinoiden ainoita sukolatauslaitteita, joka on latausstandardin 61851-1 mukaisesti tyyppitestattu, turvallinen ja kotimainen tuote.

Kotimainen uutuus autojen lataukseen ja lämmitykseen

UTUn omissa tuotantotiloissa suomalaisena työnä valmistuu UTU-X -tuoteperheen asemia autojen lämmitykseen sekä hitaaseen lataukseen. UTU-X -tuoteperhettä lähdettiin kehittämään tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen. Sähköautojen lisääntyvä määrä luo tulevaisuudelle erilaisia vaatimuksia. UTU-X mallisto jakautuu perusominaisuuksilla varustettuun UTUFoXiin sekä älykkäästi hallittavaan UTUReXiin.
UTUFoX


UTUFoX on näppärä ratkaisu pysäköintipaikoille sekä autojen lataamiseen ja lämmittämiseen. UTUFoX:illa voidaan korvata perinteinen piharasian ja palvella niin sähköauton lataajia kuin polttomoottoriautojen lämmittäjiä.
 

006_1200p
UTUReX


Älykäs latausasema UTUReX lataa sähköautot sekä lämmittää polttomoottoriautot. UTUReX on suunniteltu etäohjattavaksi sovelluksella hallittavaksi latausasemaksi. UTUReXin älykkäillä ominaisuuksilla onnistuu etäohjaus, kuormanhallinta, käyttösähkön laskutus, sähkön kulutuksen seuranta sekä pysäköinnin hallinta eParking.fi sovelluksen avulla.
 

008_1200p

Tasapuolisuus puhuttaa usein

Taloyhtiöissä keskustelun aiheeksi nousee tyypillisesti kustannukset niin latauspaikkojen kuin lämmityspaikkojenkin tasapuolisesta käytöstä ja niihin liittyvän infran rakentamisesta. UTU-X -mallistosta hankittu lataus-lämmitys -laite palvelee koko piha-alueen autoilijoita, riippumatta auton käyttövoimasta.

ꟷ UTU-X -malliston yhdellä laitteella voi hoitaa niin latauksen kuin lämmityksenkin, Anu Rantala kertoo ja on mahdollista, että jo olemassa oleva lämmitystolppien infra riittää, hän jatkaa.

Yksinkertaisimmillaankin voidaan mitata, kuinka paljon sähköä tolpasta on kulutettu. Älyratkaisussa tunnistaudutaan ja kaikki kulutus mitataan käyttäjäkohtaisesti, riippumatta ladataanko autoa vai lämmitetäänkö moottoria. Taloyhtiöiden sisällä voidaan sopia esim. että tietty määrä energiasta hyvitetään latauskäyttäjille eli sama määrä mitä keskiverto lämmityskäyttäjä kuluttaa. Ylittävä osa voidaan laskuttaa tarkasti. Näin saadaan taloyhtiöihin yhdenvertaisuutta eikä kenenkään tarvitse murehtia, että joutuu maksamaan muiden käyttämästä sähköstä.

Mistä löydämme hyvän ammattilaisen?

Mikäli taloyhtiössänne on tarve saada hankittua latauspisteitä tai niihin halutaan vähintäänkin varautua jo, sähköjärjestelmän kartoituksesta on hyvä aloittaa. Mikäli hyvää sähköurakoitsijaa ei ole jo tiedossa, voi ottaa yhteyttä esimerkiksi UTUn Sähköautojen latausasemien tukeen. UTU auttaa mahdollisuuksien mukaan löytämään urakoitsijan, joka kartoituksen lisäksi voi tehdä tarjouksen sekä toteutuksenkin, jos sellainen päätetään tehdä.

Sähköautojen latausasemien tuki

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
13.3.2023