• Etusivu
  • Energia

Älylämmitys laski taloyhtiön kaukolämmityskuluja 18 %

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 27.03.2023Päivitetty 26.09.2023
20233_81264.jpg

Taloyhtiössä oli keskusteltu lämmitysjärjestelmän tasapainotuksen parantamisesta ja tietenkin energian säästöjen saavuttamisesta. Ajatukset pantiin täytäntöön As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14:sta joulukuussa 2020 ja taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Nyt on hyvä tarkastella, mitä tuloksia älylämmityksen asentaminen on saanut aikaan.

Vuonna 1998 valmistuneessa 34 asunnon taloyhtiössä Herttoniemenrannassa Wattinen valjastettiin käyttöön energiansäästöjen saavuttamiseksi. Wattisen toimesta taloyhtiön lämmityksen säätökäyrää on säädetty paremmaksi ja samalla laskettiin yleisten tilojen lämpötilaa.

Yleisissä tiloissa taloyhtiössä lämpötila on suositusten mukaan 17 astetta ja varastotiloissa 12 astetta. Näitä tiloja pidetään usein aivan liian lämpiminä turhaan. Tilojen lämmönsäätö tavallisella patteriventtiilillä on hieman hankalaa. Älylämmityksen avulla näitä lämpötiloja on helppo pitää yllä ja seurata.

Asukkailla on nyt mahdollisuus vaikuttaa

Monet asukkaat ovat Sorsavuorenkadulla tehneet lämpötiloihin omia pudotuksia, etenkin yöaikaan. Nukkuminenkin on mukavampaa hieman viileämmässä makuuhuoneessa. Samoin asukkaiden ollessa poissa kotoa, monet laskevat huoneiston lämpötilaa poissaolon ajaksi. Lämpöä on helppo tarvittaessa nostaa ennen kotiin palaamista sovelluksen avulla.

Säätöjä on helppo tehdä myös älylämmityksen ajastuksen avulla. Jos joka päivä tulet töistä samaan aikaan, on helppo ajastaa huoneen lämmitys sopivaan lämpötilaan oman vuorikausirytmin mukaan.

– Asukkaiden käyttökokemukset Wattisesta kertovat, että mahdollisuus säätää lämpötiloja kännykällä on erittäin kätevää ja lämpötilan säätäminen minimiin koko huoneistossa poissaolojen ajaksi on helppoa. Lisäksi esimerkiksi makuuhuoneen lämpötilan pienentämisen yöaikaan voi ajastaa automaattisesti haluttuun kellonaikaan, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Leo Kuismin.

Muut taloyhtiöt kommentoivat:
"Taloyhtiön nuoremmat ihmiset tykkäävät säätää lämpötiloja puhelimella, mutta vanhemmille asukkaille on hyvä, että niitä voi säätää myös manuaalisesti. Muutenkin meillä on oltu palveluun tyytyväisiä."
Leo Pusa, hallituksen puheenjohtaja, As Oy Kotikonnuntie 9

Älylämmitys toi ja tuo huomattavia säästöjä

Wattisen käyttöönoton jälkeen taloyhtiön lämmitysenergian kulutus on vuodessa laskenut 18 prosenttia. Lisäsäästöjä tavoitellaan vielä tulossa olevan kulutuspiikkien leikkaamisen ansiosta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi käyttöveden huippujen aikana lämmitystä madallettaisiin hetkellisesti.

Käyttöveden lämmittäminen kuluttaa kaikissa talouksissa yllättävän paljon energiaa. Kiinteistöjen käyttöveden lämmittämiseen kuluu jopa 20–40 % kiinteistön lämmön kulutuksesta. Huomioitavaa myös on, ettei käyttöveden lämmittäminen ole ulkolämpötiloista riippuvainen.

Muut taloyhtiöt kommentoivat:
"Kovilla pakkasilla energiankulutus on kaikkein suurinta, jolloin kulutuspiikkejä usein mitataan, ja Wattisen järjestelmän avulla onnistuimme tätä tiputtamaan. Saimme energiayhtiöltä tiedon tehomaksumme putoamisesta."
Jari Snellman, hallituksen puheenjohtaja, As Oy Espoon Tuulenvire
20233_81265.jpg

Wattisen asiantuntijat auttavat

As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14:sta Wattisen asiantuntijan kartoituksessa tehtiin tärkeä havainto lämmönjakohuoneessa, kun ilmeni, että patteriverkoston painetta tasaavasta paisunta-astiasta puuttui tyhjennyshana. Silloin astiaa ei voi tyhjentää eikä siten tarkistaa onko sen esipaine asetettu oikein ja onko sen sisältämä kalvo ehjä.

Putkiliikkeelle tehtiin reklamaatio ja puuttuva hana asennettiin paikoilleen. Jatkossa paisunta-astian toimivuus voidaan tarkistaa ja varmistua siitä, että paisunta-astian esipaine tasaa käyttöpaineen vaihteluita oikein lämmitysjärjestelmässä.

Muut taloyhtiöt kommentoivat:
"Kaikki lämmitykseen liittyvä kulkee nyt Wattisen kautta asukkaat tietävät voivansa ottaa sinne yhteyttä ongelmien ilmetessä."
Nina Sillah, hallituksen puheenjohtaja, As Oy Koskelan Veljestupa

Wattisen älylämmityksen asennuksen alkuvaiheessa huomattiin myös ongelmia Oras-merkkisten patteriventtiilien yhteensopivuuden kanssa. Älytermostaatit eivät toimineet suunnitellulla tavalla. Asukkaita ei kuitenkaan jätetty pulaan, vaan asia hoidettiin ja joitain Wattisen termostaatteja jouduttiin vaihtamaan ja jopa palaamaan vanhoihin termostatteihin.

Venttiilien todettiin olevan käyttöikänsä loppupäässä. Wattinen suositteleekin venttiilien vaihtoa laajemmin vanhoissa kohteissa, sillä venttiilien tyypillinen elinkaari on noin 20 vuotta.

Huomio

Huomio

Lataa ilmainen lämmityksen ABC-opas

Lämmitys on kerrostalokiinteistön suurin hoitokulu. Haluatko ymmärtää lämmityksen toimintaa ja mahdollisia vikatilanteita paremmin ja kohtuullistaa kustannuksia?

Lataa nyt maksuton opas ja opit perusasiat lämmityksestä! Lämmityksen ABC on napakka opas kaukolämpöä käyttäville kerrostaloille. Se sisältää sopivasti tekniikkaa ja lisäksi paljon vinkkejä.

Isännöitsijän apuna 24/7

Wattisen automatisoitu lämmityksensäätö vähentää isännöitsijän työtä. Se optimoi ja tasapainottaa lämmitysjärjestelmää – näin säästyy energiaa ja lämmityskustannuksia ja samalla asumismukavuuskin kasvaa.

Wattinen
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69558.jpg
Lämmitys­säästöjä asumis­mukavuudesta luopumatta
Moni taloyhtiö miettii lämmityksestä saatavia säästöjä ja sitä, miten säästöjä saataisiin aikaan ilman suurta tuskaa ja vaivaa. Pitkään asiaa mietittiin myös Pirkkalassa As Oy Pirkkalan Kyöstinrinne 2:ssa. Taloyhtiö sijaitsee rauhallisella Pirkkalan Kyöstin asuinalueella ja taloyhtiössä on yhteensä 30 huoneistoa ja asukkaita kaikista ikäryhmistä. Säästötoimien pitäisi siis olla kaikille helppo käyttää ja toteuttaa.
201910_60302.jpg
Kerrostaloasuja! Näin karsit jopa kolmanneksen lämmitysenergiasta.
Merkittävä osa taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta menee lämmityskulujen kattamiseen. Lämmityskulujen leikkaaminen asumismukavuudesta tinkimättä olisi monelle taloyhtiön osakkaalle ja asukkaalle mieluinen ratkaisu, joka näkyisi selkeinä säästöinä taloyhtiöasumisen arjessa.Asuntoja ei tarvitse pitää viileämpinä, vaan niitä lämmitetään fiksummin. Tämä tarkoittaa, että kodeissa on aina sopiva lämpötila, rahaa säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.
201911_61253.jpg
Isännöitsijät kohtaavat viikoittain asuntojen lämmitysongelmia
Motivan arvion mukaan jopa kolmessa neljästä kerrostalosta lämmitysjärjestelmä on mennyt vuosien saatossa epätasapainoon, jolloin osassa asuntoja on kuuma ja samaan aikaan toisissa puetaan villasukkia jalkaan.DNA:n teettämän kyselyn* perusteella käytännössä kaikki (96 %) isännöitsijät kohtaavat työssään asuntojen lämmitykseen liittyviä ongelmia. Lähes kolme kymmenestä (29 %) kyselyyn vastanneesta isännöitsijästä kertoi, että näitä ongelmia on heidän taloyhtiöissään vähintään viikoittain.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton