• Etusivu
  • Energia

Helpotusta helteisiin - vinkit viileämpään taloyhtiöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Julkaistu 29.05.2023Päivitetty 20.07.2023
20235_81888.jpg

Hellepäivien määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja nyt myös monessa suomalaiskodissa joudutaan pohtimaan asunnon viilennysasioita. Kysymys on paitsi asumismukavuudesta myös asumisterveydestä. Taloyhtiössä on hyvä tiedostaa omat mahdollisuutensa ja velvollisuutensa sopivien asumisolosuhteiden luomisessa. Uusissa rakennuksissa pyritään jo huomioimaan muuttunut ilmasto, mutta suurin osa meistä asuu taloissa, jotka on rakennettu erilaisiin olosuhteisiin, kuin missä nyt elämme. Viihtyisään ja sopivaan asuinympäristöön voi vaikuttaa omilla asumistottumuksilla sekä taloyhtiön toimin.

Hyvä, paha helle

Kesällä suomalaiset ja luonto heräävät eloon, mutta helle myös uuvuttaa meitä, sillä se kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöämme. Liika lämpö voi jopa sairastuttaa, erityisesti jos ikää on jo kertynyt tai elimistöä kuormittaa jo valmiiksi joku perussairaus.

Pitämällä asunnon viileänä voi vähentää terveysongelmien riskiä. Viileässä ympäristössä on helpompi levätä ja nukkua hyvin, mikä puolestaan vaikuttaa hyvinvointiimme ja suorituskykyymme.

Kuuma ja kostea sisäilma voi heikentää myös ilmanlaatua.

Taloyhtiön keinoja viilentää asuntojen lämpötilaa

Rakennuksen sijainti ja suunta vaikuttavat siihen, miten helle, sade ja tuuli vaikuttavat rakenteisiin ja asumisoloihin. On tärkeää valita sopeutumiskeinoja, jotka sopivat parhaiten juuri omaan taloon ja sen ympäristöön.

  • Taloyhtiön on hyvä mitata tilojen lämpötiloja myös lämmityskauden ulkopuolella. Tällöin saadaan tietoa siitä, mitkä tilat vaativat mahdollisesti toimenpiteitä ja huoltoa.
  • Ilmalämpöpumppujen asennusta voi helpottaa tekemällä selkeät pelisäännöt, joista viestitään osakkaille. Jos taloyhtiöön ei perustelluista syistä, esimerkiksi kaavamääräysten vuoksi, voida asentaa ilmalämpöpumppuja, on tämä myös hyvä viestiä asukkaille.
  • Taloyhtiö voi hankkia lainattavaksi esimerkiksi viilennyslaitteita ja tuulettimia niihin asuntoihin, joissa toimintaraja ylittyy.
  • Taloyhtiö voi asennuttaa markiiseja tai ikkunoihin kiinnitettäviä suojakalvoja. Sälekaihtimien yhteishankintaa kannattaa harkita, jos sälekaihtimet on osasta asuntoja jostain syystä poistettu tai jäänyt hankkimatta.
  • Taloyhtiön velvollisuus on kertoa asukkaille, miten ilmanvaihto juuri meidän talossamme toimii. Ohjeistamalla asukkaita varmistetaan, että kokonaisuus toimii kuten pitääkin. Jos yksittäisessä huoneistossa pidetään ikkuna auki koko päivän, voi se vaikeuttaa ilman vaihtumista muissa huoneistoissa.
  • Onko taloyhtiössä tulossa isompi saneeraus? Esimerkiksi maalämpöhankkeen yhteydessä on tuhannen taalan paikka selvittää keskitetyn viilennyksen mahdollisuudet.
Info

Info

Ilmastointi on huoneilmaston koneellista hallintaa.
Ilmanvaihto on korvausilman tuloa ja kulutetun ilman poistumista.
Tuuletus on ilmanvaihdon tilapäisestä tehostamista esimerkiksi ikkunaa avaamalla.

Asukkaan helpot keinot asunnon jäähdyttämiseen

Vaikka taloyhtiöön ei juuri nyt olisikaan tulossa suurempia korjaustoimia, helteestä ei ole pakko kärsiä. Kodin saa viileämmäksi yksikertaisinkin keinoin:

  • Pidä kaihtimet tai verhot suljettuna aurinkoiseen aikaan. Auringon lämpötehoa on verrattu jopa huoneistosaunan kiukaaseen eli se voi hetkellisesti nostaa asunnon lämpötilaa huomattavasti.
  • Tuuleta ristivedolla, mutta vain silloin kun ulkona on viileämpää kuin sisällä. Jos pidät ikkunoita ja ovia auki hellepäivän, lämpötila sisällä nousee ulkoilman tasolle.
  • Lisäksi ikkunoiden aukipitäminen tuo ulkoilmasta epäpuhtauksia ja melua.
  • Käytä sähkölaitteita vain tarvittaessa. Varsinkin liesi, uuni, sauna ja isot tietokoneet tuottavat paljon turhaa lämpöä.
  • Tuuletin ei viilennä, mutta liikkuva ilma saa tilan tuntumaan raikkaammalta. Jippo: Tuulettimen voi laittaa kylmäkallen tai jääpala-astian taakse.
  • Jos sinulla on kuuma, on myös naapurillasi. Uskalla kysyä naapurien vointia ja mahdollista avuntarvetta tukalan kuumina päivinä.

Viherrakentaminen osana viilennystä

Taloyhtiö voi viherrakentamisen avulla alentaa kiinteistön lämpötilaa ja parantaa samalla asumismukavuutta, tällaisia keinoja ovat mm. varjostava kasvillisuus, viherkatot ja viherseinät. Puut ja pensaat tarjoavat luonnollista varjoa sekä suojaa, mikä vähentää suoran auringonvalon pääsyä rakennuksen seiniin ja ikkunoihin.

Rakennukset, asfaltti ja betoni keräävät lämpöä ja aiheuttavat alueellista lämpötilan nousua, tästä puhutaan lämpösaarekeilmiönä. Taloyhtiöiden viheralueet auttavat osaltaan vähentämään tätä ilmiötä haihduttamalla lämpöä ja luomalla viileämpiä alueita.

Lisäksi viherrakentaminen tarjoaa elinympäristön monille eläimille, hyönteisille ja lintulajeille. Tämä edistää kaupunkien luonnon monimuotoisuutta ja tukee kaupungin ekosysteemiä. Viherrakentamisesta on runsaasti etua myös hulevesien hallinnassa ja tulvien ehkäisyssä.

20235_81889.jpg
20235_81913.jpg
Info

Info

Ilmastoinfon vinkit

Lähde Ilmastoinfon mukaan ja osallistu maksuttomille Koutsi-kursseille kohti kestävämpää elämää.

Koko talo viljelee - kaupunkilaisen viljely -verkkokurssi tarjoaa käytännön ohjeistuksen taloyhtiön yhteisen kaupunkiviljelmän perustamisesta suunnittelusta sopimiseen ja aina sadonkorjuuseen saakka. Koko talo viljelee – kaupunkilaisen viljelykurssi

HSY Ilmastoinfo
Energia
asuminen
viilennys
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
20228_79228.jpg
Hirvittääkö kotisi energian­kulutus? Maksuton energia­ekspertti­kurssi auttaa
Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
ihmiset istuvat lattialla rivissä ja katsovat ylöspäin ja ihmettelevät
Uusi pelastuslaki ja palovaroittimet
Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia esiintyy edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton