• Etusivu
  • Osakas

Mikä ero on jälleenvuokrauksella ja alivuokrauksella

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009Päivitetty 25.07.2023
20227_79030.jpg

Jälleenvuokrasuhde on kyseessä, kun vuokranantajalta huoneiston vuokrannut vuokralainen (ensivuokralainen) vuokraa edelleen huoneiston yhdelle tai useammalle omalle vuokralaiselleen (jälleenvuokralainen).

Jälleenvuokrasuhde perustuu joko huoneiston vuokrasopimukseen tai vuokranantajan erikseen antamaan lupaan. Ensivuokralaisen on ilmoitettava jälleenvuokralaiselle ensivuokrasopimuksen ehdot sekä vuokranantajalleen jälleenvuokrasuhde sekä jälleenvuokralainen.

Pääsääntöisesti jälleenvuokrasuhde päättyy samalla hetkellä kuin ensivuokrasuhde.

Osapuolille on myös ilmoitettava vuokrasuhteiden purkamiset ja irtisanomiset. Mikäli ensivuokralaisella on oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, on myös vuokranantajalla oikeus purkaa jälleenvuokrasuhde, paitsi milloin kyse on jälleenvuokralaisen vuokranmaksun laiminlyönnistä.

Vuokranantajan täytyy irtisanoa vuokrasuhde sekä ensivuokralaiselle että jälleenvuokralaiselle. Molemmilla on oikeus vaatia irtisanomista tehottomaksi.

Info

Info

Jälleenvuokralaisella on oikeus jatkaa vuokrasuhdetta, mikäli vuokrasuhde päättyy

1. ensivuokralaisen irtisanomiseen tai purkuun
2. vuokranantajan ja ensivuokralaisen sopimukseen vuokrasuhteen päättymisestä
3. vuokranantaja on purkanut ensivuokrasopimuksen konkurssin, vuokranmaksun laiminlyönnin tai vakuuden asettamisen laiminlyönnin johdosta
4. ensivuokralaisena olevan oikeushenkilön purkamisen tai lakkaamisen johdosta

Jälleenvuokralaisen on todisteellisesti ilmoitettava vuokrasuhteen jatkamisesta vuokranantajalla viimeistään kuukauden kuluessa tiedoksisaannista. Mikäli vuokranantaja vastustaa vuokrasuhteen jatkumista, on hänen kuukauden kuluessa ilmoituksen saatuaan laitettava kanne vireille tuomioistuimessa.

Alivuokraus ja alivuokrasopimus

Alivuokrasuhde taas on kyseessä silloin, kun vuokralainen luovuttaa osan vuokraamastaan tilasta toisen käytettäväksi vuokraa vastaan.

Alivuokranantaja on velvollinen ilmoittamaan alivuokralaiselleen, mihin hänen oikeutensa hallita huoneistoa perustuu.

Alivuokrasuhteen irtisanomisaika on kolme kuukautta, jos alivuokrasuhde on kestänyt vähintään yhden vuoden ja 14 päivää, mikäli alivuokrasuhde on kestänyt enintään vuoden. Alivuokrasuhde voi olla myös määräaikainen.

Alivuokrasuhteen päättyessä muuttopäivä on vuokrasuhteen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Muuttopäivää voidaan siirtää enintään 6 kuukautta, ja kanne muuttopäivän siirtämiselle on laitettava vireille 14 päivää ennen muuttopäivää.

Alivuokrasuhde päättyy ilman irtisanomista samana ajankohtana kuin alivuokranantajan vuokraoikeus tai muu oikeus käyttää huoneistoa. Alivuokranantajalla on viipymättä velvollisuus ilmoittaa alivuokralaiselle vuokrasuhteen päättymisen ajankohta. Mikäli hän laiminlyö tämän velvollisuuden on alivuokralaisella tietyin perustein oikeus vaatia korvausta muuttokustannuksista alivuokranantajalta.

Osakas
asuminen
huoneisto
isännöinti
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
Vettä juomalasiin vedenkulutus
5 syytä siirtyä kokonaisvaltaiseen vedenkulutuksen mittaukseen
Reaaliaikainen vesidata on onnistuneiden päätösten edellytys. Uusi teknologia helpottaa kiinteistön koko vedenkulutuksen optimointia.
mies asentaa palovaroitinta kattoon
Palovaroittimien vastuu siirtyy taloyhtiölle
Pelastuslaki asettaa tarkat vaatimukset palovaroittimista rakennuksissa, mutta valitettavasti niiden noudattaminen on ollut asukkaiden vastuulla. Tutkimukset osoittavat, että jopa 70 prosentissa asukkaiden vastuulla olevista asunnoista on puutteita palovaroittimissa, mikä vaarantaa naapuruston turvallisuuden. Uusien lakimuutosten myötä paloturvallisuus tulee parantumaan taloyhtiöissä.
20108_22783.jpg
Pellettijärjestelmä kerrostaloon
KSM-Lämpötekniikka Oy toimitti taloyhtiöön pellettilämmitysjärjestelmän avaimet käteen periaatteella. Multistoker 975/95/1 pellettilämmitysjärjestelmä koostuu tässä kohteessa 95 kW kattilasta polttimineen sekä noin 15 kuutiometrin pellettivarastosta, jota täytetään kovimmilla pakkasilla noin 3 viikon välein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton