Kerrostalon huoneistokohtainen ilmanvaihto

Huoneistokohtainen ilmanvaihto kerrostaloon

Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).

Hyvän ilmanvaihtojärjestelmän tunnuspiirteitä

– Asunnon ilmanvaihtoa voidaan säätää huoneistokohtaisesti ja asumistilanteen mukaan.
– Ilmanvaihto mukautuu erilaisten perheiden ja asukkaiden asumistottumuksiin.
– Ilmanvaihtojärjestelmä on asukkaan helposti säädettävissä.
– Asuntokohtainen tulo/poistoilmakoje, jossa on lämmöntalteenotto (lämmityskaudella lämmöntalteenotto käyttää asunnosta poistuvan ilman lämpöä asuntoon sisään otettavan ilman lämmittämiseen), korvausilman lämmitys ja ulkoilman suodatus.
– Ilmanvaihtojärjestelmän äänitaso on hiljainen ja määräysten mukainen.
– Ilmanvaihtojärjestelmä on vähän energiaa kuluttava ja energiamääräysten mukainen.
– Ilmanvaihtojärjestelmä on helppo huoltaa ja puhdistaa.
– Ei asuntojen välisiä ääntä johtavia kanavayhteyksiä.

Omakotitalomainen ilmanvaihto kerrostaloon

Huoneistokohtaisessa (asuntokohtaisessa) ilmanvaihtoratkaisussa jokaiseen asuntoon sijoitetaan erillinen huoneistoon mitoitettu oma ilmanvaihtokone. Tästä syystä pitkiä tilaa vieviä kanavistoja ja erillistä ilmastointihuonetta ei tarvitse rakentaa. Myös ilmanvaihdon säätäminen ja äänitasojen hallinta on helpompi toteuttaa kaikkia tyydyttävällä tavalla huoneistokohtaisessa ilmanvaihtoratkaisussa.

Asuntokohtainen ilmanvaihto mahdollistaa myös asuntosaunan ilmanvaihdon tehostamisen asukkaan haluamaan aikaan. Suurimmassa osassa taloyhtiöitä on tänäkin päivänä talokohtainen ilmanvaihto, joka toimii tehostetusti tiettyinä vuorokauden aikoina: keskitetyssä ilmanvaihtojärjestelmässä ilmanvaihtoa tehostetaan oletettuina ruuanlaitto- ja peseytymisaikoina. Hajautettu asuntokohtainen ilmanvaihto toimii normaaliteholla jatkuvasti, mutta sitä pystytään ohjaamaan kunkin asukkaan omien tarpeiden mukaan. Näin taataan hyvät kylpemisolosuhteet ja saunatilojen kuivuminen saunomisen jälkeen. Ulkoilman ollessa hyvin kylmää tuloilmaa voidaan tarvittaessa lisälämmittää.

Kesällä tulee asuntoon saada mahdollisimman viileää ilmaa. Kaikissa Vallox-ilmanvaihtokoneissa on lämmöntalteenoton kesäaikainen ohitus sisäänrakennettuna. SE-malleissa automatiikka hoitaa siirtymisen talvikaudesta kesäajan ilmanvaihtoon.

Hyvän liesikuvun perusominaisuuksiin kuuluu helposti pestävä rasvasuodatin ja hyvä kärynsieppauskyky.Hyvän liesikuvun perusominaisuuksiin kuuluu helposti pestävä rasvasuodatin ja hyvä kärynsieppauskyky.
TSK Multi on erityisesti suunniteltu kerrostalon asuntokohtaiseen ilmanvaihtoon.
TSK Multi on erityisesti suunniteltu kerrostalon asuntokohtaiseen ilmanvaihtoon.

Lämmöntalteenotto säästää

Raikas sisäilma saavutetaan erergiatehokkaasti, kun ilmanvaihto tehostetaan todellisen tarpeen mukaan, oikeaan aikaan: asukkaan elämänrytmi voi poiketa naapurista, jolloin tehostustarvekin on eri aikaan. Lisäksi energiatehokkuutta lisää poistoilman lämmöntalteenotto, jossa poistettavan ilman lämpö siirretään tuloilmaan. Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneissa on tehokas lämmöntalteenotto, joka toimii jopa 80 %:n hyötysuhteella. Kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet, jotka kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
Uudet Vallox 096 SE ja Vallox 096 MC ovat lämmöntalteenoton hyötysuhteeltaan huippuluokkaa:  Ne ottavat poistoilman lämmöstä talteen 75 % ja lämmittävät sillä sisälle tuotavaa ilmaa. Koneet sopivat pienen ja keskisuuren asunnon ilmanvaihtokoneiksi.Uudet Vallox 096 SE ja Vallox 096 MC ovat lämmöntalteenoton hyötysuhteeltaan huippuluokkaa: Ne ottavat poistoilman lämmöstä talteen 75 % ja lämmittävät sillä sisälle tuotavaa ilmaa. Koneet sopivat pienen ja keskisuuren asunnon ilmanvaihtokoneiksi.
Taipuisa Vallox Blue Sky on pieneen tilaan mahtuva,
hygieeninen, sisäpuolelta sileäpintainen ilmanvaihtokanava.
Taipuisa Vallox Blue Sky on pieneen tilaan mahtuva, hygieeninen, sisäpuolelta sileäpintainen ilmanvaihtokanava.

Keittiön kärynpoisto

Ruoanlaiton rasvahöyryt poistetaan liesikuvulla. Liesikuvun ilmatilavuuden tulee olla suuri, jotta se imee tehokkaasti likaisen ilman ja ruoanlaiton käryt. Vallox-liesikuvuissa on metallinen, konepestävä, tehokas rasvasuodatin ja tehokkaat valot.

Tuloilman hienosuodatus

Ilmanvaihtokoneiden hienosuodatus (F7) varmistaa, että sisään tuotavassa ilmassa ei ole nimeksikään siitepölyä tai likahiukkasia. Vallox Oy tekee yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa kehittäessään lämmöntalteenottolaitteitaan.

Ilmanvaihdon automaattinen säätö

Vallox SE-sarjan koneisiin on saatavissa kosteus- ja hiilidioksidianturit. Ne mittaavat sisäilman laatua, ja kosteuden tai hiilidioksidipitoisuuden noustessa lisäävät ilmanvaihdon tehoa automaattisesti. Kun pitoisuudet ovat laskeneet riittävästi, anturi ilmoittaa asian ilmanvaihtokoneelle ja ilmanvaihto palaa normaalille tasolle.

Vallox Digit SED -ohjauskeskuksen perustana on helppokäyttöinen LCD-näyttöinen käyttövalikko, jonka avulla ilmanvaihdon säätö ja sen toiminnan seuraaminen on vaivatonta. Vallox SE -sarjan vakio-ominaisuuksiin kuuluu myös jäätymisenestoautomatiikka, takkakytkintoiminto, kesä- ja talviautomatiikan toimintalämpötilojen valinta sekä huoltomuistutin. Sisäilman hiilidioksidi- ja kosteuspitoisuuteen reagoiva automaattinen ohjaus mahdollistaa sen, että ilmanvaihto toimii aina suotuisimmalla tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja sähkön kulutus.

Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä yksinkertaistaa ilmanvaihdon kanavoinnin - vaikka peruskorjauksessa

Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja lähes olematon kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -putkesta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen.

Tulo- ja poistoilmat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai -äänenvaimentimen kautta Vallox BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko asuntoon. Liitokset tehdään nopeasti kätevillä pikaliitoksilla jakolaatikon ja venttiiliyhteen välille.

Vallox BlueSky on polyeteenistä valmistettu, tiivis ja hygieeninen (M1-puhtausluokka) ilmanvaihtoputki. Se on helppo puhdistaa jakolaatikon tai venttiilin kautta. Äänet eivät kantaudu kanaviston kautta huoneesta toiseen.

Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Se voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, alaslaskettuihin kattoihin, betonivaluun, väliseiniin ja koteloihin. Yläpohjan puhalluseristeessa kanavat eivät tarvitse lisälämmöneristystä.
Yhdelle Vallox BlueSky -putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s eli 30 m³/h. Tarvittaessa venttilistä suurempia ilmamääriä asennetaan rinnalle toinen putki.

Vallox BlueSky -järjestelmään kuuluu putkiston lisäksi tarvittavat ilmanjakolaatikot, venttiilien liitäntäosat asennustarvikkeineen ja osineen.
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
9.12.2013