Lemmikit taloyhtiössä

Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
750 weimaraner-1381186_1920

Parhaiten rinnakkaiselo luonnistuu, jos lemmikinomistaja huomioi omalta puoleltaan naapurit siten, että eläimen aiheuttamat äänet yms. häiritsevät mahdollisimman vähän talon lemmikittömiä asukkaita. Asunnon omistajalta ei, toisin kuin vuokralaiselta, voi kuitenkaan kieltää lemmikinpitoa asunnossa tai rajoittaa lemmikkieläinten määrää.

Naapureiden huomioiminen ei voi merkitä jatkuvaa varpaillaan oloa.
Vuokralaisen kohdalla lemmikkien pidosta ja säännöistä päättää vuokranantaja.

Huomaamattomat pikkulemmikit

Pieni jyrsijä, kuten hamsteri tai gerbiili, hädin tuskin ilmoittaa olemassaolostaan siinä määrin, että naapuri edes tietäisi naapurinsa lemmikistä. Korkeintaan taloyhtiön roskiksesta voi löytyä eläimen häkin kuivikkeita.
750 562 hamster-1596819_1920

Roskien lajittelemisessa kannattaakin muistaa, että lemmikkieläinten roskat, esim. hamsterin ja häkkilintujen aluspurut, puupohjainen kissanhiekka (ilman ulosteita), puruluut tai vähäinen määrä lemmikin kynsiä voidaan lajitella taloyhtiön biojäteastiaan. Lemmikin kynnet voidaan myös laittaa sekajätteeseen.

Savi, bentoniitti tai piimaahiekkaa sisältävä mineraalipohjainen kissanhiekka kuuluu sekajätteeseen. Myös koiran karvat, akvaarion suodatinvanu sekä lemmikkien jätökset kuuluvat sekajätteeseen. Ulosteet voi laittaa myös omaan käymäläjätettä varten suunniteltuun kompostoriin.

Jos olet epävarma, minne jäte kuuluu, voit tarkistaa sen helposti eri jäte-/kiinteistönhuoltoyhtiöiden sivuilta, josta löydät lajitteluvinkkejä ja -ohjeita.

Siinä missä pikkulemmikki pysyy naapurilta parhaassa tapauksessa kokonaan tietymättömissä, aivan toinen tilanne on edessä, kun naapuriin muuttaa koiranpentu. Tällöin molemminpuolinen häiritseminen ja häiriintyminen on ikävä kyllä mahdollista. Yhtä mahdollista on, että kaikki sujuu hienosti, kun kumpikin osapuoli ottaa toisen huomioon.
Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla.Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla.

Koiran jatkuvasta haukkumisesta kerrotaan ensin omistajalle

Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla. Ennen hermostumista asiasta, kannattaa muistaa, että koiran omistaja ei välttämättä tiedä koiran haukkumisesta poissaolonsa aikana. Asiasta kannattaakin kertoa ystävällisesti ja suoraan koiran omistajalle, jotta tämä voi ryhtyä kouluttamaan koiraa pois ei-toivotusta käyttäytymismallista.

Vaikka asia ei korjaannu sormia napsauttamalla, koira on onneksi erittäin joustava ja oppivainen eläin, ja täyttää koulutettuna myös kerrostaloelämän vaatimukset. Kerrostaloelämänkään vaatimuksiin ei kuulu rikkumaton hiljaisuus. Koiran satunnainen ääntely kuuluu taloon samalla tavoin kuin naapurien lasten aiheuttamat äänet.

Pitkäaikaisesta yhtäjaksoisesta haukkumisesta on kuitenkin hyvä ilmoittaa – ja aina suoraan ja asiallisesti juuri koiran omistajalle.

Seiniin tai oveen koputtelu saati postilaatikon räpsyttely ei takuuvarmasti auta asiaa – päinvastoin. Kiusaamalla ja häiritsemällä koiraa naapuri hankkii vain itselleen ja siinä samalla kaikille muille naapureilleen lisää häiriötä, sillä toki kiusattu koira haukkuu… yhä enemmän… kun taas asiallisella yhteistyöllä omistajan kanssa häiritsevä haukkuminen voidaan saada kokonaan loppumaan.

Ulkopuolisille tahoille asiasta kannattaa valittaa vasta sitten, jos koiran omistaja suhtautuu selkeän piittaamattomasti lemmikkinsä aiheuttamaan häiriöön.

Salaperäiset ja hiljaiset kissat

Kissat ovat naapurien näkökulmasta melko huomaamattomia eläimiä, ellei niiden anneta kulkea vapaana pihoissa ja porraskäytävissä. Kissan päästäminen omille retkilleen vapaana ulos ei ole edes eläinten kannalta millään lailla perusteltua: auton alle jääminen käy äkkiä, ja toisaalta pikkulinnut joutuvat pian kissan saaliiksi.
750 500 cat-4864605_1920

Ellei kissaa ehdi ulkoiluttaa valjaissa, se voi elää aivan tyytyväisenä sisäkissana. Jos taas on sitä mieltä, että kissan kuuluu saada kulkea vapaana ulkona, parasta olla ottamatta kissaa lainkaan kerrostaloon tai kaupunkiin.

Vesielämän riskit

Akvaariosta ei koidu ääni- eikä hajuhaittoja, mutta kovin suuren altaan ollessa kyseessä, asukkaan on joissain tapauksissa neuvoteltava isännöitsijän kanssa siitä, riittääkö rakenteiden kantavuus suuren akvaarion pitämiseen. Usein kerrostaloissa kantavuus on kuitenkin parempi kuin pientaloissa.

Vakuutukset on tästä huolimatta pidettävä kunnossa, mikäli asunnossa on useita satoja tai tuhansia litroja vettä sisältävä akvaario. Tavallinen kotivakuutus ei tunnu korvaavan juuri mitään akvaariosta aiheutuneita vahinkoja.

Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia ns. laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.

Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia ns. laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia ns. laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.
Hiljaa hivuttaen tulevaa vahinkoa laajennettukaan vakuutus ei välttämättä korvaa. Korvauksia rajoittava tekijä saattaa olla esimerkiksi akvaarion ikä. Jos silikonit pettävät vanhasta altaasta, ei vakuutus välttämättä tule vastaan. Akvaarion kanssa kannattaa siksi olla tarkkana, ja jo ostotilanteessa varmistaa asiantuntevalta taholta mm. se, että lasin paksuus on riittävä suhteessa altaan tilavuuteen.

Toinen seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on altaan jalusta ja sen asentaminen tasaisesti alustalle. Iso akvaario on aina asennettava vatupassin kanssa. Oikein asennettu, riittävän tukeva ja hyvin huollettu akvaario on taloyhtiönkin kannalta turvallinen.

FINE:n ratkaisu akvaariota koskevassa korvauskiistassa >>

750 fish-tank-632759_1920

Runsaslitraisen ”kalasopan” omistajan on kuitenkin hyvä muistaa kantavansa laajaa vastuuta, joka koskee pahimmassa tapauksessa laajan vesivahingon mahdollisuutta kiinteistössä.

Naapurin lemmikistä voi olla myös paljon iloa

Siinä missä lemmikeistä voi olla naapureille joissain tapauksissa häiriötä, niistä voi olla yhtä hyvin runsaasti iloa. Naapurin hyvin kasvatetun koiran iloinen tervehdys pihalla tai ovella ilahduttaa aina etenkin vanhuksia ja lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta pitää omaa lemmikkiä. Eläimet tuovat taloon elämää ja lämpöä siinä missä lapsetkin. Lisäksi suvaitsevaisessa talossa, jossa asukkaat ottavat huomioon toisensa ja antavat niin toisilleen kuin toistensa lemmikeillekin tilaa elää, on kaikkien hyvä asua.

750 budgie-3986100_1920
Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
14.7.2022