Terassi- ja kuistilasitukset rivitalohuoneistossa

Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.

Lasiterassia suunniteltaessa kannattaa miettiä sen tulevaa käyttötarkoitusta ja mitoittaa ja sijoittaa terassi sen mukaan.Lasiterassia suunniteltaessa kannattaa miettiä sen tulevaa käyttötarkoitusta ja mitoittaa ja sijoittaa terassi sen mukaan.

Yksilöllisiä ratkaisuja

Lasiterassia suunniteltaessa kannattaa miettiä sen tulevaa käyttötarkoitusta ja mitoittaa ja sijoittaa terassi sen mukaan. Jos tilaa käytetään usein ruokailuun, on yhteys keittiöön tärkeä. Välitön yhteys oleskelutiloihin on yleensä eduksi sekä toimivuuden että tilanmuodostuksen kannalta. Vilvoittelukuistilta pitäisi olla suora yhteys saunatiloihin.

Ilmansuunta vaikuttaa lasiterassin valoisuuteen ja lämpötilaan eri vuodenaikoina. Suljettuna ollessaan yksikertaisellakin lasilla varustettu lasiterassi suojaa sateelta ja tuulelta. Jo pelkästään tuulettomuudella on yllättävän suuri vaikutus lämpötilaan.

Terassilasituksia myös rivitaloihin

Yhtiökokouksessa voidaan päättää lasitetun terassin hankkimisesta jokaiseen asuntoon. Kustannukset voidaan kattaa joko omalla tai lainapääomalla ja periä ne osakkailta kuukausivastikkeena. Osakkailla on myös mahdollisuus maksaa lainaosuutensa heti pois.

Toisessa vaihtoehdossa yhtiökokouksessa hyväksytään lasiterassien hankkiminen. Yhtiö hakee lasitukselle toimenpideluvan. Halukkaat hankkivat luvan mukaiset lasiterassit itse yhteistilauksena ja muilla on halutessaan lupa hankkia terassi myöhemmin. Usein lasiterassit vaikuttavat valmistuttuaan niin houkuttelevilta, että naapurit seuraavat perässä.

Onko oikeutta?

Lasitettujen terassien lupakäytäntö ja tulkinnat vaihtelevat lasiterassin rakenteen, rakennuskohteen, tontin rakennusoikeuden, kunnan ja viranomaisten suhteen.

Jokaiselle tontille on määritelty suurin sallittu rakennusoikeus eli kerrosala ja se saattaa vaikuttaa luvan saamiseen. Tulkinnat lasitetun terassin muodostamasta alasta vaihtelevat kunnittain.

Jossain lasitettu terassi katsotaan ulkotilaksi, toisissa kunnissa sen tulkitaan lisäävän kokonaisalaa ja toisissa taas kerrosalaa. Vaikka kerrosala olisikin käytetty, myöntävät jotkut kunnat pieniä ylityksiä rakennusoikeuteen.
Lumonin lasiterassi on kuin yksi huone enemmän.Lumonin lasiterassi on kuin yksi huone enemmän.

Isoissa kaupungeissa voi alan tulkinta vaihdella jopa lupakäsittelijän mukaan. Useimmiten toteutukselle kuitenkin löydetään hyväksyttävä ratkaisu ja yleensä lupa myönnetään.

Jos katsotaan, että toimenpiteeseen liittyy turvallisuuteen tai terveellisyyteen vaikuttavia seikkoja, tarvitaan toimenpiteelle aina lupa sekä selventäviä piirustuksia ja muita ammattilaisten laatimia suunnitelmia toteutuksesta.

Jos lasitettavassa terassissa jo on katto, eli ainoastaan lasitetaan olemassa oleva terassi, riittää yleensä toimenpidelupa tai -ilmoitus. Joissakin kunnissa vaaditaan myös, että uusien (alle 10 vuotta) rakennusten lasituksissa tulisi kuulla talon suunnitellutta arkkitehtia.

Ilmansuunta vaikuttaa lasiterassin valoisuuteen ja lämpötilaan eri vuodenaikoina.Ilmansuunta vaikuttaa lasiterassin valoisuuteen ja lämpötilaan eri vuodenaikoina.

Vaihtoehdoissa valinnanvaraa

Puitteeton terassilasitus

 

terassi_puitteeton1

Lumon tuo parvekelaseista tutun tavan liu’uttaa ja avata lasit sivulle nyt myös terassilaseihin. Lasit avautuvat valinnan mukaan aukkokohtaisesti sisä- tai ulkopuolelle. Lasiovet voidaan lukita ja ne voidaan avata sisä- ja ulkopuolelta. Pystypuitteeton lasitus on siro ja melkein huomaamaton. Voit nauttia neljän vuoden ajan parhaista puolista esteettömästi ja kauniilla säällä lasitus on mahdollista avata kokonaan.

Uudet kahvat, vetimet ja helat tekevät Lumon parvekelaseista ja lasiterasseista monipuolisesti hyödynnettäviä, turvallisia ja helppokäyttöisiä.

Lumon terassilasitus soveltuu monentyyppisille terasseille. Lasitus voidaan yhdistää Lumon valmisterassiin ja se sopii myös katetun terassin lasittamiseen. Lisäksi uusi lasitus soveltuu ulospäin avautuvan lukittavan käyntioven ansiosta myös omakotitalon katoksien ja sisääntulojen suojaksi.
Uusi puitteeton lasitus on alakantoinen, joten se ei tarvitse vahvoja kattorakenteita toimiakseen moitteetta.
Lasit voidaan varustaa Lumon auringonsuojaverhoilla, joilla voidaan säätää auringonvaloa ja yksityisyyttä terassilla.

Perinteinen puitteellinen liukulasitus

terassi_puitteeton

Muotoilun lisäksi lasituksessa on kiinnitetty erityistä huomiota helppokäyttöisyyteen, lukitukseen ja turvallisuuteen. Uuden avaus- ja lukitusmekanismin ansiosta lasitus voidaan halutessa avata molemmista reunoista, vain toisesta tai valita avautuminen keskeltä kumpaakin reunaan. Jämäkkään design – kahvaan on helppo tarttua. Järjestelmän ovissa käytämme 6, 8 ja 10 mm karkaistua turvalasia.
Monikäyttöinen Lumon liukulasitus sopii katetuille avoterasseille sekä talojen sivustoille rakennettavien uusien terassien lasioviksi.

Lumon valmisterassi

terassi_valmisterassi

Lumon tarjoaa koko terassipaketin toimituksen: perustuksen, lattian, rungon, katon ja seinät. Siksi käytämme termiä valmisterassi. Valmisterassin seinäaukkoihin voi valita joko uudet liukulasit tai esteettömät pystypuitteettomat lasit. Osassa seinärakennetta voi käyttää kiinteätä lasitusta, kaidetta ja parvekelasitusta, umpi- tai paloseinää. Katto- ja seinälasitukset voidaan varustaa lasikohtaisin auringonsuojaverhoin.

Lumon suosikkiterassit 

terassi_suosikki

Lumon tarjoaa nyt mittatilauslasiterassien lisäksi valmiiksi mietityt suosikkimallit. Näistä kolmesta edukkaasta mallista löytyy useimmille mieleinen ja kooltaan sopiva vaihtoehto.
Suosikkien perusmalleissa sivuseinät ovat kiinteät. Lisävarusteena on saatavana avattava sivuseinä. Etuseinän ja mahdollisen sivuseinän avaustavaksi voi valita parvekelasien tapaan kokonaan avautuvat, pystypuitteettomat lasielementit tai omilla raiteilla liikkuvat liukulasit. Molemmissa vaihtoehdoissa on reunassa lukittava käyntiovi.

Lumonin valikoimaan kuuluu lasiterassimalliston lisäksi parvekkeiden alumiini- ja lasikaiteet, parvekelasitukset sekä uudis- ja korjausrakentamiseen koko parvekejulkisivut.

Lumon parveke- ja terassilasituksille on myönnetty Sinivalkoinen jalanjälki-, Avainlippu- ja Design From Finland –tunnukset.


Lisätietoa lasiterasseista

 

Jätä yhteydenottopyyntö:


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
11.1.2021