• Etusivu
  • Osakas

Viestintä taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2010Päivitetty 11.03.2021
20213_21942.jpg

Puutteellinen viestintä on yksi taloyhtiöiden suurimmista ongelmista. Monipuolinen viestintä tavoittaa osapuolet.

Taloyhtiön sisäisessä viestinnässä koetaan usein olevan puutteita. Viestintää hoidetaan vain pakollisten ilmoitusten osalta ja nekin usein viime hetkellä. Taloyhtiön toiminnan tehostamisessa tärkeää osaa esittää juuri viestintä. Mielipiteitä ja osallistumista keskusteluun on turha odottaa, jos asukkaat eivät tiedä mitä yhtiössä on meneillään.

Viestinnän merkitys

Viestinnän merkitys korostuu varsinkin korjaushankkeiden tullessa ajankohtaisiksi. Asukkailla tulisi olla hyvissä ajoin tiedossa milloin ja mitä häiriötä remontista aiheutuu. Viestinnän toteutus koko hankkeessa määrittelee pitkälti onnistumisen asukkaiden silmissä.

Taloyhtiön onkin syytä sopia viestinnän tavoitteista yhteisesti. Vaikka kaikki asukkaat eivät haluaisikaan kuulla piennimistä muutoksista, joillekin ne voivat olla hyvinkin tärkeitä. Liiallisen viestinnän haitat ovat paljon pienempiä kuin puutteellisen.

Osana taloyhtiön suunnitelmallista hallintaa on ennakoiva tiedottaminen. Ottamalla esille tulevia hankkeita jo hyvissä ajoin, vältytään mahdolliselta äkillisen muutoksen vastarinnalta ja tuleva päätösprosessi helpottuu. Asukkailla/osakkailla on näin ollen jo ennalta tiedossa mihin ja milloin heidän tulisi henkisesti ja fyysisesti varautua. Kattavalla viestinnällä hallitus toimii tavoitteittensa mukaisesti ja viestii osakkaille, että juuri heidän omaisuutensa hoitaminen on etusijalla.

Viestinnän tavoitteet

Viestinnän toinen aspekti on yhteisöllisyyden luominen. Vuorovaikutus muiden taloyhtiön osakkaiden kanssa edesauttaa yhteisten päämäärien luomista kiinteistön osalta. Myöskin vähän epävirallisempien tavoitteiden saavuttaminen, kuten talkoiden järjestäminen, onnistuu paremmin, mikäli ajankohdasta on ilmoitettu ajoissa ja mahdolliset mielipiteet on otettu huomioon. Hyvälle tiedottamiselle on tunnusomaista oikea-aikaisuus, ymmärrettävyys sekä riittävyys.

Huomattavaa on taloyhtiön kannalta, että isännöitsijän varsinaisena tehtävänä ei ole viestinnän vaan juoksevan hallinnon hoitaminen. Tästä syystä onkin suositeltavaa, että joku hallituksen jäsenistä tai ammattilainen ottaa tehtäväkseen hoitaa taloyhtiön viestintää.

Viestinnän osa-alueita voi olla esim.
  • hankeviestintä
  • kokousviestintä
  • poikkeus- ja hätätilanneviestintä
  • kuukausiraportointi
Selvää kuitenkin on, että viestinnässä on parantamisen varaa useimpien taloyhtiöiden sisällä, joten on syytä pohtia keinoja sen parantamiseen. Hyvälle viestinnälle voidaan pitää tyypillisenä, että viestin lähettäjä tietää vastaanottajan ymmärtäneen sisällön sellaisena kuin se on tarkoitettu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hyvä viestintä ei ole yksisuuntaista.
20213_69208.jpg
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton