• Etusivu
  • Remontti

Tilastot kertovat - Tiilirakenne on energiateknisesti erinomainen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 18.10.2010Päivitetty 05.09.2016
20161_45098.jpg

Helsingin Energian keräämän ominaiskulutustilaston perusteella kaukolämmitykseen liitettyjen v.1900–1950 rakennettujen asuintalojen energiankulutus on ollut keskimäärin jopa 40 % parempi kuin esimerkiksi 60-luvulla rakennetuissa taloissa ja keskimäärin samaa tasoa ja jopa matalampi kuin nykytaloissa.

Vanhat tiilitalot ovat lähes matalaenergiatasoa

Noin neljännes Suomessa kulutetusta energiasta käytetään talojen lämmittämiseen. Asuinkerrostalojen energiankulutusvertailussa, 1900-luvun alusta aina tähän päivään asti, on voitu havaita varsin suuria kulutusvaihteluita eri aikakausina rakennettujen talojen välillä. Suurimpia energiasyöppöjä ovat 1960–80-luvun elementtikerrostalot, kun taas 50-luvulla rakennetut tai sitä vanhemmat massiivitiilirunkoiset kerrostalot ovat osoittautuneet energiatehokkuudeltaan erinomaisiksi.

Lisätietoa tiilirakentamisesta...

Tiili energiatehokas runkomateriaali

Helsingin Energian kaukolämpöyksikön vuosien mittaan keräämien energiankulutustilastojen perusteella 1900-luvun alussa rakennettujen talojen keskimääräinen energiankulutus on ollut reilusti alle 50 kWh/m3, paikoin jopa noin 30 kWh/m3. Näiden energiatehokkuudeltaan lähellä matalaenergiatasoa olevien asuinkerrostalojen runkomateriaalina on tiili, joko kahden kiven tai puolentoista kiven täystiilimuurina ilman erillistä lämmöneristettä. Massiivisen täystiilimuurin lämmönvarauskyky on erinomainen, minkä tilastot selkeästi osoittavat.

1960-luvulla siirryttiin betonisandwich-elementtien valtakaudelle, jota on kestänyt aina 2000-luvulle asti. Viimeisen viidentoista vuoden aikana tiili on jälleen saavuttanut valta-aseman kerrostalojen ulkoseinien rakennusmateriaalina, tosin vain julkisivuissa, sillä varsinainen runkorakenne tehdään yleensä betonista ja välissä on ilmaraolla tiilimuurauksesta erotettu lämmöneristekerros.

Ulkoseinärakenne 1940-luvulle asti oli 60 cm paksu kahden kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä(vas.). Tyypillinen seinärakenne 1940–1960-luvulla oli reikätiilestä muurattu 45 cm paksu puolentoista kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä (kesk.). Nykyisin ulkoseinärakenne on aina lämmöneristetty ja julkisivumuuri on ilmaraolla lämmöneristeestä eriytetty.
Ulkoseinärakenne 1940-luvulle asti oli 60 cm paksu kahden kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä(vas.). Tyypillinen seinärakenne 1940–1960-luvulla oli reikätiilestä muurattu 45 cm paksu puolentoista kiven umpimuuri ilman lämmöneristettä (kesk.). Nykyisin ulkoseinärakenne on aina lämmöneristetty ja julkisivumuuri on ilmaraolla lämmöneristeestä eriytetty.

Tiiliverhouksella energiansäästöä jopa 8 % lämmityskaudella

Julkisivusaneerauksella voidaan merkittävästi alentaa kiinteistön energiankulutusta. Malminkartanossa tiilellä peruskorjatussa asuinkerrostalossa tehdyn seurantatutkimuksen perusteella (kesto15 kk) julkisivumuurauksen ja sen takana olevan ilmaraon vaikutus energiankulutukseen oli merkittävä. Tiilimuurin takana olevassa ilmaraossa lämpötila oli lämmityskaudella noin 1-2 °C korkeampi kuin ulkolämpötila. Mittauksiin perustuva ulkoseinärakenteen U-arvo oli keskimäärin 11 % parempi kuin sen teoreettinen U-arvo ja rakennuksen energiaa säästävä vaikutus lämmityskaudella 6-8 %.

Tiilellä korjaaminen on pitkällä aikavälillä taloudellisempi ratkaisu kuin moni halvempi kilpailijansa. Ilmaraolla varustettu tiilijulkisivuverhous alentaa rakennuksen energiankulutusta auringon lämpöenergian sitoutuessa massiiviseen tiilirakenteeseen. Kun lisäksi huomioidaan, että tiili on yleisimmistä julkisivuvaihtoehdoista kaikkien vähiten huoltoa vaativa materiaali, lisäsäästöjä syntyy alhaisempien ylläpitokustannusten vaikutuksesta.

Aidolla tiilirakenteella on hyvä lämpökapasiteetti

Energiankulutus- ja seurantatutkimukset osoittavat, että massiivisuudella ja ulkoseinien rakennusmateriaalin hyvällä lämpökapasiteetilla on merkittävä osuus hyvän energiatehokkuuden aikaansaamiseksi, huolellista rakentamistapaakaan toki unohtamatta. Juuri siksi paikalla muurattu tiili onkin hyvä ja pitkällä tähtäimellä myös kestävä ja vähän huoltoa kaipaava julkisivumateriaali kohteisiin, joissa vaurioituneet elementtijulkisivut joudutaan uusimaan. Sen sijaan viime vuosisadan alkupuolella rakennettujen massiivitiilitalojen ulkoseinille ei edelleenkään tarvitse tehdä juuri mitään. Ne kestävät sellaisinaan vielä vuosisatoja - ja mikä parasta, myös energiatehokkaasti, kuten tilastot osoittavat.

20161_45099.jpg
Wienerberger Oy Ab
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton