• Etusivu
  • Energia

Kosteiden tilojen lattialämmitys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.01.2011Päivitetty 08.11.2023
Kylpyhuone AdobeStock_430375580

Lämmin lattia on mukava ja kosteat tilat kuivuvat paremmin, kun lattialämmitys on käytössä. © Adobe Stock

Kaukolämmitteisissä kerrostaloissa kylpyhuoneiden mukavuuslämmitys on järkevintä toteuttaa vesikiertoisena, joka on sähkökäyttöistä järjestelmää energia- ja kustannustehokkaampi. Vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa alhaisten käyttökustannusten ansiosta.

Lämmön ja sähkön yhteistuotantona energiatehokkaasti syntyvä kaukolämpö on Suomessa yleisin rakennusten lämmitystapa. Kaukolämmöllä voidaan toteuttaa kätevästi myös kosteiden tilojen mukavuuslämmitys, mikäli laattalattian alle asennetaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Ratkaisu on käyttökustannuksiltaan selvästi sähkökäyttöistä lattialämmitystä edullisempi.

Kaukolämmöllä toteutettu mukavuuslämmitys on edullista

Kerrostalo- ja rivitaloasunnoissa on hyvin yleisesti käytetty ns. hybridilämmitystä, joka tarkoittaa kahden tai useamman energiamuodon yhdistelmää. Yleisin yhdistelmä on käyttää kaukolämpötaloissa patterilämmityksen lisäksi kosteissa tiloissa sähköistä lattialämmitystä. Sähköisen mukavuuslämmityksen suosio on perustunut mielikuvaan sähköisen lämmityksen helppoudesta sekä toteutuksen edullisuudesta.

Sähköisen lattialämmityksen vaatima kalliimpi energia tulee kuitenkin loppukäyttäjän maksettavaksi. Tällöin on olemassa vaara, että taloyhtiön edusta tingitään. Pahimmassa tapauksessa kosteiden tilojen lämmitys kytketään kokonaan pois huoneistokohtaisen säästön nimissä. Kun lämmitystä ei ole lainkaan, kosteat tilat kuivuvat hitaammin, mikä voi aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa.

Vesikiertoisen lattialämmityksen käyttökustannukset ovat alhaiset käytettävän energian hinnasta johtuen – kaukolämpöä hyödyntävä järjestelmä ei tuo käyttäjälle lisälaskua. Energian kulutus lasketaan neliöiden mukaan vastikkeessa, jolloin sitä ei turhaan kytketä pois päältä. Vesikiertoisessa järjestelmässä voidaan energiamuotona käyttää kaukolämmön ohella myös maalämpöä, ja energiamuotoa voidaan vaihtaa rakennuksen elinkaaren aikana.

Miellyttävä ja helppo käyttää

Lämmitystapana vesikiertoinen lattialämmitys on miellyttävä ja tasaisen lämmin. Säätöpiiri ohjaa lämmitysverkostoon sopivan lämpöistä vettä ulkolämpötilan perusteella eikä ylilämmittämistä tapahdu. Uponorin vesikiertoisella järjestelmällä lattia pidetään aina +23–25 asteessa, mikä on kylpyhuonetilojen käyttömukavuuden ja kuivumisen kannalta optimaalinen lämpötila.

Myös lämpötilojen säätömahdollisuudet ovat erillisessä lämmitysverkostossa paremmat. Mukavuuslattialämmitystä voidaan ohjata vaivattomasti rakennuksen automaatiojärjestelmällä tai asuntokohtaisilla termostaateilla.

Lattialämmitys vesi- ja viemärisaneerauksen yhteydessä

Vesi- ja viemärisaneerauksen yhteydessä kosteiden tilojen lattiat joudutaan yleensä purkamaan. Lattian uudelleen valamisen yhteydessä on vesikiertoisen lattialämmityksen toteuttaminen rakenteeseen helppoa.

  • Lämpökatkona toimivaa eristettä ei välttämättä tarvita päällekkäin sijaitsevien kosteiden tilojen samanlaisten olosuhdevaatimusten takia.
  • Saneerauksessa lattialämmitysverkostolle löytyy luonnolliset reitit yhdessä uusittavien vesijohtojen kanssa.
  • Täysmittaisessa kylpyhuonesaneerauksessa ei lattian pintaa tarvitse nostaa olemassa olevasta tasosta lattialämmitysputkien takia.

Lattialämmitys vaati oman säätöpiirinsä. Huoneistokohtaisessa saneerauksessa säätöpiirinä voi toimia patteriverkostoon liitettävä tehdasvalmisteinen sekoitusryhmä. Koko talon kosteiden tilojen saneerauksessa lattialämmitykselle tehdään keskitetty säätöpiiri, joko liittämällä lattialämmitys patteriverkostoon ja sekoittamalla lattialämmityksen matalalämpöinen vesi kiertämään lattiassa tai tekemällä täysin oma säätöjärjestelmä siirtimineen.

Täysin oman lattialämmitysverkoston etuna on, ettei patteriverkoston pumppua tarvitse pyörittää kesällä. Lattialämmityksen mahdollinen huoneistokohtainen säätö hoidetaan käsisäätöpyörällä. Saneerauksen yhteydessä on suositeltavaa poistaa käyttövesilämmittimet kylpyhuoneista.

Lattialämmityksen toteutus olemassa olevan lattian päälle

Tehtäessä pelkkä vesijohtosaneeraus tai haluttaessa toteuttaa vesikiertoinen lattialämmitys kylpyhuoneen pintojen uusimisen yhteydessä, on lattialämmitys mahdollista toteuttaa olemassa olevan lattian päälle. Tällöin lattia kasvaa minimissään 30 mm, käytettäessä 12 mm PEX-putkea. Merkittävää lattiapinnan nousua ei siis tapahdu. Saneeraus on mahdollista toteuttaa myös urittamalla putket olemassa olevaan lattiaan ja pinnoittamalla lattia uudestaan.

Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla olemassa olevalle lattialle.
Putkipiirit kiinnitetty putkipidikelistoilla olemassa olevalle lattialle.
© Uponor Suomi Oy
Energia
lattiat
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20198_59420.jpg
Pientalo ansaitsee arvoisensa lattian
Mitä ominaisuuksia sinä arvostat kotonasi? Raikasta sisäilmaa, lämpömukavuutta, kodikkuutta, hyvää ääniympäristöä, turvaa… Ainakin osa näistä luultavasti lukeutuu listaasi. Lattialla on merkittävä vaikutus kaikkiin näihin – ei siis ole samantekevää, minkälainen lattia kotonasi on. Olemme perinteisesti usean vuosikymmenen ajan tottuneet näkemään Weberin Plaano-lattioita esimerkiksi kerrostalo-/julkisessa rakentamisessa ja pientalojen välipohjarakenteissa. Nyt nämä kestävät ja luotettavat Plaano-ratkaisut ovat saatavilla myös pientalojen maanvaraisiin lattioihin! Plaano Pientalolattiat on suunniteltu lähtökohtaisesti siten, että ihmisille voidaan tarjota mukavaa, terveellistä ja turvallista elämistä.
20205_64953.jpg
Helppoa ripustamista ja kestävää seinäpintaa
Kipsilevyn etuja unohtamattaLapset ottavat sählymatsin eteisessä ja raskas hylly pitäisi kiinnittää seinälle tukevasti. Kukapa ei haluaisi kotiinsa iskunkestäviä seiniä, joihin voi ripustaa vapaasti! Näihin tarpeisiin vastaa uutuuslevy Gyproc Habito®, joka antaa tavallisen kipsilevyn tapaan myös tehokkaan ääneneristyksen ja paloturvallisuuden.Kipsilevyn edut rakentamisessa ovat selvät: muunneltavat tilat sekä erinomainen ääneneristys ja paloturvallisuus. Nyt myös helppoon ripustamiseen ja erityisen kestävään seinäpintaan on uusi ratkaisu, Gyproc Habito®. Levyn voi helposti yhdistää muihin kipsilevyihin, koska niiden paksuus on sama, 12,5 mm.
20225_78406.jpg
Osakkaan, urakoitsijan ja taloyhtiön vastuut vanhasta vesikalusteremontista?
Asunto-osakeyhtiön osakas on tehnyt keittiöremontin 2006 hyvää rakennustapaa noudattaen. Vuonna 2021 urakkaan sisältynyt perustason ylittävä automaattihanan kylmävesiputken liitos allaskaapissa vuoti ja aiheutti vesivahingon.Kysymys 1: Onko osakkaan vastuu vahingosta poistunut, koska urakoitsijan huolella tekemästä remontista on kulunut yli 10 vuotta?Kysymys 2: Jos urakoitsijan vastuu on poistunut, niin kuka vastaa sen jälkeen osakkaan perustason ylittävästä vesikalusteremontista, johon taloyhtiöllä ei ole ollut mitään osuutta?
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain E
Mitähän tarkoittaa energialuokitus, tai energiakatselmus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu energialuokitus. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta E:
20225_78092.jpg
Turvallisuus taloyhtiössä - Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?
Taloyhtiön turvallisuus on yhteinen vastuu. Siksi turvallisuutta koskevat säännöt on laadittu, ja niiden tulisi olla esillä kaikkien nähtävänä, esimerkiksi ilmoitustaululla. Tauluun tulee myös kiinnittää isännöitsijän ja talonmiehen yhteystiedot, jotta mahdollisista ongelmista voi ilmoittaa eteenpäin. Hätätilanteissa otetaan yhteys hätänumeroon, jotka on hyvä mainita myös ilmoitustaululla rakennuksen osoitteen tähdittämänä. Näin taloyhtiön ulkopuolinenkin henkilö pystyy tarvittaessa pyytämään apua oikeaan paikkaan. Myös yleiset toimintaohjeet hätätilanteissa on hyvä olla näkyvissä.
20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton