• Etusivu
  • Remontti

Surraako sisustuskärpänen? – Mitä osakkaan tulee ottaa huomioon sisustusremontissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.04.2011Päivitetty 19.07.2022
20227_79040.jpg

Oletko tyytyväinen kotisi yleisilmeeseen? Seuraatko kadehtien ja kaivaten sisustuslehtien esittelyjä julkkisten ja usein myös tavistenkin hohtavan valkoisista ja viimeisen päälle siisteistä ja tyylikkäästi sisustetuista kodeista? Vaivaako sisustuskärpänen aina silloin tällöin vai onko paine jo jatkuvaa?

Joskus vaan saattaa tulla tilanne, että oman asunnon seinät alkavat tuntua tylsiltä. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: vaihtaa asuntoa tai sisustaa nykyistä. Ja kukaan ei ole määritellyt sinun asuntosi kohdalla, kuinka laajan sisustusremontin teet. Kaadatko siis seiniä vai maalaatko tai tapiseeraatko vain sen tylsältä tuntuvan seinän.

Miten osakkeen remontti pitää aloittaa?

Kun käsillä on vanhan asunnon, huoneiston tai yksittäisen huoneen sisustamisesta, on lähtökohta ihan toinen kuin uudisrakentamisessa, jossa ainakin omakotitalon osalta prosessi lähtee jo tilasuunnittelusta edeten rinnan rakenne- ja valaistussuunnittelun kanssa. Toki nykyään voi vaikuttaa myös rivi- ja kerrostaloasuntojen uustuotantokohteiden materiaaleihin ja jopa tilaratkaisuihin.

Sen sijaan vanhan kohteen sisustusremontti edellyttää usein tarkkaakin perehtymistä siihen, mitä yleensäkään voi ja saa tehdä. Seinää ei siis kannata lähteä purkamaan, vaikka se heppoiselta näyttäisikin, sillä se saattaa olla esimerkiksi ns. kantava rakenne.

Joka tapauksessa aina pitää ja kannattaa keskustella asiasta isännöitsijän kanssa – ainakin ennen kuin leka heilahtaa. Jotkut huoneistokohtaiset "pikkuremontit" edellyttävät etukäteisilmoitusta yhtiön hallitukselle ja varsin usein myös toimenpidelupaa.

Vastuun rajat

Silloin kun huoneiston remontti vaatii rakennusluvan, tarvitaan tietysti vastaava työnjohtaja. Taloyhtiökohtaisesti voi olla mahdollista, että hallitus tai isännöitsijä edellyttää tätä. Keskustele siis ennakkoon!

Asunto-osakeyhtiölaissa on muutamia kohtia, jotka on hyvä tiedostaa vastuunäkökulmasta. Aivan yksiselitteistä ei ole esimerkiksi laminaatin asennuksessa, jossa osakas poistaa paksun huopamaton ja laittaa tilalle laminaatin. Se voidaan tulkita äänieristystason muutokseksi ja siksi on hyvä tehdä hankkeesta ilmoitus.

Muistaa täytyy myös, että jos ihastuu esimerkiksi komeaan designhanaan, jonka saa vielä halvalla ja osaa jopa itse asentaa, niin vastuu mahdollisista vesivahingoista siirtyy osakkaalle, koska tuote poikkeaa yhtiön tavanomaisesta varustuksesta.

Lue lisää remonttiin liittyvistä vastuista >>

Sisustusremontin dokumentointi

Jokamiehenoikeus on vaihtaa kalusteita, valaisimia, mattoja jne. sekä kiinnittää seinälle tauluja, raanuja ja vaikka käkikelloja sekä maalata, tapiseerata, hioa parkettia, käytännössä myös asentaa laminaattia ja tehdä mitä tahansa muuta pintaremonttia.

On kuitenkin aina hyvä kirjata ylös tehdyissä muutoksissa käytettyjen maalien koodit ja kaikki muut vastaavat myöhempää tunnistamista auttavat tuotekirjaukset. Kannattaa myös aina selvittää, minkä tasoisista pintaremonteista täytyy tehdä ilmoitus taloyhtiön isännöitsijälle, joka kirjaa ne taloyhtiön dokumenttipankkiin.

Vastaavasti kuin käytetyn auton myyntiä helpottaa auton säännöllisestä huollosta kertova huoltokirja, myös oman asunnon myynnissä tarkat tuotetiedot saattavat kertoa ostajakandille asunnon hyvästä ylläpidosta ja olla kahden vastaavan tasoisen asunnon valintatilanteessa juuri se kriteeri, jolla ostopäätös tehdään.

Info

Info

Kevyemmillä vaihtoehdoilla uusi sisustus

Jos sisutuksen ehostus tapahtuu pelkästään kalusteita ja tekstiilejä vaihtamalla, ilme saattaa muuttua nopeasti ja ainakin helposti. Muutamalla sadalla eurolla tai ainakin jo parilla tuhannella saakin paljon aikaan. Käytettyjen kalusteiden kauppa on edelleen kovassa nousussa ja Tori.fi on täynnä käyttökelpoista sisustuselementtiä.

Silti voi aina harkita, luottaako omaan makuun vai käyttääkö sisustussuunnittelijaa, jos ei suunnittelijana niin ainakin tiettyjen linjausten ohjaajana. Voit kysyä neuvoa meidän sisustussuunnittelijaltamme! >>

Poimi Rakentaja.fin sisustusvinkit täältä >>

Remontti
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20211_68098.jpg
Rakentaja.fi PRO - Ammattilaisseminaari FinnBuild-messuilla
Rakentaja.fi:n järjestämä Ammattilaisseminaari FinnBuild-messuilla siirtyy toteutettavaksi myöhemmin.ILMOITTAUDU TÄSTÄ (ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin)
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tilinpäätöksen rekisteröinti
Osakeyhtiön on vuosittain rekisteröitävä tilinpäätöksensä. Tämä velvollisuus ei kuitenkaan koske asunto-osakeyhtiöitä eikä sellaisia kiinteistö-osakeyhtiöitä, joihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia joko lainsäännöksen tai yhtiöjärjestyksen määräyksen mukaan.Jos kiinteistöosakeyhtiö soveltaa asunto-osakeyhtiölakia vain osittain, on kiinteistöosakeyhtiöllä velvollisuus rekisteröidä tilinpäätöksensä.Rekisteröitäväksi ilmoitettavat tilinpäätösasiakirjat sisältävät:tilinpäätös (tuloslaskelma, tase ja liitetiedot);toimintakertomus, elleivät vastaavat tiedot ole tilinpäätöksen liitetietoina;tilintarkastuskertomus, jos tilit on tarkastettu;hallituksen jäsenen tai toimitusjohtajan ilmoitus tilinpäätöksen vahvistamisen ajankohdasta ja yhtiön voittoa koskevasta yhtiökokouksen päätöksestä.Hallituksen ja toimitusjohtajan on päivättävä ja allekirjoitettava tilinpäätös ja toimintakertomus. Tilinpäätökseen on sisällytettävä edellisen tilikauden tuloslaskelma ja tase. Suoritetusta tilintarkastuksesta on tehtävä tilinpäätökseen merkintä, jossa viitataan tilintarkastuskertomukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton