Surraako sisustuskärpänen? – Mitä osakkaan tulee ottaa huomioon sisustusremontissa

Oletko tyytyväinen kotisi yleisilmeeseen? Seuraatko kadehtien ja kaivaten sisustuslehtien esittelyjä julkkisten ja usein myös tavistenkin hohtavan valkoisista ja viimeisen päälle siisteistä ja tyylikkäästi sisustetuista kodeista? Vaivaako sisustuskärpänen aina silloin tällöin vai onko paine jo jatkuvaa?

kun sisustuskärpänen puree-1600x900
Joskus vaan saattaa tulla tilanne, että oman asunnon seinät alkavat tuntua tylsiltä. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: vaihtaa asuntoa tai sisustaa nykyistä. Ja kukaan ei ole määritellyt sinun asuntosi kohdalla, kuinka laajan sisustusremontin teet. Kaadatko siis seiniä vai maalaatko tai tapiseeraatko vain sen tylsältä tuntuvan seinän.

Miten osakkeen remontti pitää aloittaa?

Kun käsillä on vanhan asunnon, huoneiston tai yksittäisen huoneen sisustamisesta, on lähtökohta ihan toinen kuin uudisrakentamisessa, jossa ainakin omakotitalon osalta prosessi lähtee jo tilasuunnittelusta edeten rinnan rakenne- ja valaistussuunnittelun kanssa. Toki nykyään voi vaikuttaa myös rivi- ja kerrostaloasuntojen uustuotantokohteiden materiaaleihin ja jopa tilaratkaisuihin.

Sen sijaan vanhan kohteen sisustusremontti edellyttää usein tarkkaakin perehtymistä siihen, mitä yleensäkään voi ja saa tehdä. Seinää ei siis kannata lähteä purkamaan, vaikka se heppoiselta näyttäisikin, sillä se saattaa olla esimerkiksi ns. kantava rakenne.

Joka tapauksessa aina pitää ja kannattaa keskustella asiasta isännöitsijän kanssa – ainakin ennen kuin leka heilahtaa. Jotkut huoneistokohtaiset ”pikkuremontit” edellyttävät etukäteisilmoitusta yhtiön hallitukselle ja varsin usein myös toimenpidelupaa.

Vastuun rajat

Silloin kun huoneiston remontti vaatii rakennusluvan, tarvitaan tietysti vastaava työnjohtaja. Taloyhtiökohtaisesti voi olla mahdollista, että hallitus tai isännöitsijä edellyttää tätä. Keskustele siis ennakkoon!

Asunto-osakeyhtiölaissa on muutamia kohtia, jotka on hyvä tiedostaa vastuunäkökulmasta. Aivan yksiselitteistä ei ole esimerkiksi laminaatin asennuksessa, jossa osakas poistaa paksun huopamaton ja laittaa tilalle laminaatin. Se voidaan tulkita äänieristystason muutokseksi ja siksi on hyvä tehdä hankkeesta ilmoitus.

Muistaa täytyy myös, että jos ihastuu esimerkiksi komeaan designhanaan, jonka saa vielä halvalla ja osaa jopa itse asentaa, niin vastuu mahdollisista vesivahingoista siirtyy osakkaalle, koska tuote poikkeaa yhtiön tavanomaisesta varustuksesta.

Lue lisää remonttiin liittyvistä vastuista >>

Sisustusremontin dokumentointi

Jokamiehenoikeus on vaihtaa kalusteita, valaisimia, mattoja jne. sekä kiinnittää seinälle tauluja, raanuja ja vaikka käkikelloja sekä maalata, tapiseerata, hioa parkettia, käytännössä myös asentaa laminaattia ja tehdä mitä tahansa muuta pintaremonttia.

On kuitenkin aina hyvä kirjata ylös tehdyissä muutoksissa käytettyjen maalien koodit ja kaikki muut vastaavat myöhempää tunnistamista auttavat tuotekirjaukset. Kannattaa myös aina selvittää, minkä tasoisista pintaremonteista täytyy tehdä ilmoitus taloyhtiön isännöitsijälle, joka kirjaa ne taloyhtiön dokumenttipankkiin.

Vastaavasti kuin käytetyn auton myyntiä helpottaa auton säännöllisestä huollosta kertova huoltokirja, myös oman asunnon myynnissä tarkat tuotetiedot saattavat kertoa ostajakandille asunnon hyvästä ylläpidosta ja olla kahden vastaavan tasoisen asunnon valintatilanteessa juuri se kriteeri, jolla ostopäätös tehdään.

Kevyemmillä vaihtoehdoilla uusi sisustus

Jos sisutuksen ehostus tapahtuu pelkästään kalusteita ja tekstiilejä vaihtamalla, ilme saattaa muuttua nopeasti ja ainakin helposti. Muutamalla sadalla eurolla tai ainakin jo parilla tuhannella saakin paljon aikaan. Käytettyjen kalusteiden kauppa on edelleen kovassa nousussa ja Tori.fi on täynnä käyttökelpoista sisustuselementtiä.

Silti voi aina harkita, luottaako omaan makuun vai käyttääkö sisustussuunnittelijaa, jos ei suunnittelijana niin ainakin tiettyjen linjausten ohjaajana. Voit kysyä neuvoa meidän sisustussuunnittelijaltamme! >>

Poimi Rakentaja.fin sisustusvinkit täältä >>
Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
19.7.2022