• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 14.06.2011
Kerrostalo

Kysymys: Turhia kustannuksia PTS-suunnitelmassa

Taloyhtiön hallitus teki lain vaatiman PTS:n yksimielisesti yhtiökokoukselle. Kukaan jäsenistä ei esittänyt minkäänlaista eriävää mielipidettä. Yhtiökokouksessa eräs valmisteluun osallistunut jäsen esitti oman täysin hallituksen esityksestä poikkeavan esityksen, joka äänestyksessä hyväksyttiin loppauksen ansiosta.

Onko tämä päätös lainvoimainen, vai onko vastuu vain moraalinen? Lisäksi kuusi osakkeenomistajaa on esittänyt hallitukselle kolme kirjallista selvityspyyntöä meidän mielestämme turhia kustannuksia tuottavasta toiminnasta. Emme ole saaneet vastauksia, vaan hallitus toimii hiljaisuudessa, kertomatta osakkeille mitään. Mitä pitäisi tehdä?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 12 §:n mukaan yhtiökokouksessa voidaan päättää vain asiasta, josta on kokouskutsusta mainittu. Mikäli asia on ollut yhtiökokouksen asialistalla, ei ole esteitä ottaa päätettäväksi myös muita päätettävään asiaa liittyviä esityksiä kuin hallituksen tuoma esitys kokoukselle. Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen päätösehdotus on oltava osakkeenomistajien nähtävillä vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Osakkeenomistajalla on mahdollisuus yhtiökokouksessa esittää hallituksen esitykselle vastaehdotus, joka tulee huomioida kokouksen päätöksenteossa. Yhtiökokouksella on mahdollisuus tarvittaessa siirtää asian käsittelyä jatkokokoukseen. Hallituksen jäsenellä ei ole osakkeenomistajana laissa määriteltyä velvoitetta yhtiökokouksessa edustaa hallituksen kantaa yhtiökokouksessa käsiteltävissä asioissa.

Hyvään hallintotapaan kuuluu, että yhtiön hallitukselle toimitettuihin tiedusteluihin vastataan. Hallituksen velvollisuus on sisällyttää osakkeenomistajan kirjallisesti vaatimat yhtiökokousasiat yhtiökokouskutsuun, mikäli osakkeenomistaja tekee vaatimuksen niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Mari Karttunen-Sävelä
asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy
Yrjönkatu 15 A, 28100 Pori

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton