• Etusivu
  • Remontti

Viikon kysymys: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 12.07.2011
Kerrostalo

Kysymys: Lupa kosteusvaurion korjaamiseen

70-luvulla rakennetussa rivitaloyhtiössämme ei ole taloyhtiön toimesta teetetty pesuhuoneremonttia. Teimme remontin itse v. 1991 asuntoomme muutettuamme. Vaihdoimme muovimaton kaakeleihin. Nykymääräykset täyttävä vedeneristys puuttui.

Ilmoitin isännöitsijälle puhelimitse remonttitarpeesta heti kosteusvaurion huomattuani helmikuussa. Tuolloin hän sanoi, että remontin yhteydessä tulee viallinen lattiakaivo ja pesukoneen poistoputki vaihtaa taloyhtiön laskuun.

Taloyhtiön hallituksen edustaja tuli pian tarkistamaan tilanteen ja arvioimme, että vesi on mennyt silikoneista. Taloyhtiö maksaisi kuivauksen ja vedeneristyksen. Olin sopimukseen tyytyväinen. Sain luvan teettää työn itse valitsemallani firmalla ja aloittaa sitten kun olen saanut asiat järjestettyä.

Noin kuukauden kuluttua postitin isännöitsijälle ilmoituksen asunnon muutostöistä ja niiden tekijöistä yksityiskohtaisine selvityksineen. Kun minulle kuuluva osa ilmoituksesta ei palautunut minulle, soitin ennen remontin aloittamista isännöitsijälle ja hallituksen edustajalle ja sain molemmilta luvan aloittaa remontin. Kävin myöhemmin henkilökohtaisesti hakemassa minulle kuuluvan osan ilmoituksesta isännöitsijältä. Olen ollut koko remontin ajan yhteydessä heihin molempiin, jotta kaikki menisi oikein.

Kun purkutyöt sitten oli tehty, kävi ilmi, että vettä oli todella mennyt silikoneista, mutta myös viallisesta lattiakaivosta ja pesukoneen poistoputkesta. Kuivaus suoritettiin ja sen jälkeen kuivaaja informoi isännöitsijää ongelmallisesta tilanteesta: sisältä saadaan kuivaksi, mutta talon alla on kosteutta. Niin sitten kävi, että kun laatoitusta olisi pitänyt alkaa laittaa, niin huomattiin, että betonilattia on uudelleen kastunut. Nyt kuivaus on aloitettu uudelleen.

Nyt isännöitsijä sanoo, että minä olen sooloillut eikä hän ole antanut minulle lupaa remonttiin. Lisäksi taloyhtiön edustaja sanoi, että taloyhtiön putkityöt olisi pitänyt teettää tietyllä henkilöllä, jotta taloyhtiö ne maksaisi. Katson, että kirjallinen ilmoitus tekijästä on ollut isännöitsijällä kuukautta ennen remontin alkua ja minulle olisi pitänyt ilmoittaa heti, että putkimies pitää vaihtaa. Nyt en tiedä, mitä minun pitäisi tehdä ja mikä olisi asianmukainen ositus kustannuksista minun ja taloyhtiön välillä.

Vastaus:

Kysymyksestä voisi päätellä, että olette menetellyt remontin yhteydessä asianmukaisesti eli pyytänyt taloyhtiöltä luvan teettää osittain yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan korjaustyön ulkopuolisella tekijällä yhtiön kustannuksella. Jos remontin yhteydessä ilmenee uusia vaurioita, jotka kuuluvat yhtiön kunnossapitovastuun piiriin, korjausvastuu on yhtiöllä.

Kysyjän kannattaa viipymättä ottaa yhteyttä rakennus- ja kiinteistöoikeuteen erikoistuneeseen lakimieheen vastuukysymysten selvittämiseksi, jotta korjaustöitä voitaisiin jatkaa. Ominpäin remonttia ei voi eikä saa jatkaa.

Tero Lakka asianajaja Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy Jyväskylä

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Jurinet Oy
Remontti
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton