• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.08.2011
20116_26571.jpg

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012 antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Vuosikirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on toimia taloyhtiön hallituksissa toimivien tukipilarina.

Tilaa kirja!

Tietoa taloyhtiön hallinnoimiseen:

Vuosikirja antaa eväät niin uudelle kuin vanhallekin taloyhtiön päättäjälle. Taloyhtiön vuosikirjasta löytyy uudistuneen asunto-osakeyhtiölain mukaisesti ohjeet ja määräykset niin taloyhtiön toimintaan kuin hallinnoimiseenkin:

Taloyhtiömallit, omistajuus
Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous, johon osakkailla on oikeus osallistua.

Taloyhtiön hallinnointi
Yhtiökokouksessa valittu hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Taloyhtiössä voi olla myös hallituksen valitsema isännöitsijä.

Taloyhtiön talousasiat
Taloyhtiö perii osakkailtaan vastikkeita, jotka käytetään kiinteistön kunnostamiseen ja ylläpitoon. Suunnitelmallisuus on myös osa toimivaa taloushallintoa.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus
Asunto-osakeyhtiölaki uudistui 1.7.2010 siten, että pääpaino laissa on taloyhtiöiden ja osakkaiden muuttuneiden tarpeiden huomioimisessa.

Kunnossapitovastuu taloyhtiössä
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti.

Ohjeita kunnossapitoon ja korjaushankkeisiin:

Taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi yleistehtävänä on myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, joka korostui entisestään uudistuneen asunto-osakeyhtiölain myötä. Vuosikirja tarjoaa mahdollisuuden perehtyä kiinteistöomaisuuden hoitoon ja korjaushankkeiden läpivientiin.

20116_26570.jpg

Kiinteistönhuolto ja ylläpito
Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena.

Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
Lähtökohtana korjaushankkeiden suunnittelussa on mahdollinen akuutti tarve tai ennakoiva korjaustoimenpide. Suunnitelmallisuus auttaa hallitsemaan kustannuksia.

Remontin monta vartijaa
Yhteiskunta säätelee ja valvoo taloyhtiöiden ja huoneistojen remonttia monesta näkökulmasta. Valvontaohjeet ja määräykset koituvat kuitenkin yleensä kaikkien eduksi.

Riittävätkö resurssit korjaamiseen?
Miltä näyttää tulevaisuus? Kasvavatko vai vähenevätkö remonttien määrät? Löytyykö remonteille rajaa ja tekijöitä?

Ratkaisuja taloyhtiöiden hankkeisiin:

Taloyhtiöissä tehtävät laajemmat remontit ovat aina suuria tapahtumia. Mitä paremmin yhtiö ja sen hallitus hallitsevat rakentamisen eri vaiheet, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä.
Yksi tärkeimmistä vaiheista on korjausmenetelmän valinta. Sama pätee taloyhtiön toimintaan liittyvien yhteistyökumppaneiden valintaan.

Korjausmenetelmää valittaessa tulisi kiinnittää huomiota paitsi korjaustyön tekijään ennen kaikkea myös käytettävään ratkaisuun. Asiantuntijaosaamisen hyödyntäminen koetaan taloyhtiössä usein liian hankalaksi ja usein hanke ulkoistetaankin kokonaisuudessaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Aktiivinen sekä osaava hallitus isännöitsijän kanssa hakevat ensisijaisesti ratkaisua ja vasta sen jälkeen ratkaisulle toteuttajaa. Rohkea hankkeeseen tarttuminen tuo näkemystä vaihtoehdoista. Taloyhtiön vuosikirja esittelee laajalti erilaisia taloyhtiöille tarjottavia palveluita sekä korjaushankeratkaisuja niin peruskorjauksiin kuin taloyhtiön arvoakin nostaviin hankkeisiin.

Mukana läpi toimintakauden

Kirjan käyttöarvoa lisää sen yhteydestä löytyvä kalenteri, jossa on reilusti tilaa taloyhtiötä koskeville merkinnöille. Taloyhtiön vuosikirja kulkee hallitusten jäsenten mukana läpi taloyhtiön toimintakauden.

Tilaa kirja!

20116_26757.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Sisäilmaongelmien selvittely taloyhtiössä?
Ostimme alle vuosi sitten vanhasta kerrostalosta osakkeen, Remontoimme osakkeen ja muutimme asumaan. Nyt olemme kärsineet koko perhe silmä- ja hengitystieoireista. Isännöitsijä on käynyt pintakosteusmittarilla mittailemassa pintoja mutta mitään kosteutta ei löytynyt. Lopulta kommentti oli, että meidän pitää ensin osoittaa, että asunnossa on ongelma ja taloyhtiö osallistuu sitten vasta savottaan esim. korjauttaa vaurioituneet rakenteet.Onko se näin? Joidenkin "tietojen" mukaan taloyhtiön pitäisi tutkia ja ottaa näytteitä asunnosta eikä meidän osakkaiden.
201810_55015.jpg
Pumppurappaus nopeuttaa linjasaneerausta
Kahdeksankerroksisen kerrostalon kaikkien 56:n asunnon kylpyhuoneiden seinät tasoitetaan pumppurappauksella. Someron Laaturappaus Oy:n tehokkaat koneet nostavat laastia 10 000 kg päivässä kerrostalon uumeniin. Ainoana yrityksenä Suomessa laastia saadaan tarvittaessa nousemaan jopa 100 metrin korkeuteen. Petri Mäkinen, yrityksen toimitusjohtaja, kertoo kiirettä pitäneen. Tänä vuonna kohteita on pumppurapattu noin 1500.
20215_70792.jpg
Taloyhtiöiden energian­säästöä käsiteltiin webinaarissa
Omataloyhtiö.fi järjesti huhtikuussa 2021 taloyhtiöiden energiansäästö webinaarin. Illan aikana käsiteltiin vedenkulutusta, kaukolämpöä ja ilmanvaihtoa. Koostimme illasta tiiviin tietopaketin ja artikkelin lopusta pääset katsomaan webinaaritallenteen.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?
Taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1929 ja siinä on noin 15 huoneistoa. Ostimme oman asuntomme vuonna 2011, jolloin edellinen omistaja oli tehnyt siihen (vuonna 2006) laajamittaisen remontin mm. uusinut huoneiston 7 ikkunaa. Ikkunoille oli annettu taloyhtiön hallituksen puoleista ulkoasuohjeistus sekä hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan; jos ja kun yhtiö joskus tulee toteuttamaan ikkunoiden kokonaisvaltaisen korjauksen tai uusimisen, käsittelee hallitus erikseen sen, vapautetaanko kyseinen huoneisto kustannuksista kokonaan. Nyt muiden remonttien ohessa ikkunat (muissa huoneistoissa alkuperäiset) tullaan uusimaan. Kysymys kuuluu; olemmeko joka tapauksessa uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella oikeutettu hyvitykseen taloyhtiölle asuntoomme tehdyn remontin perusteella tulevasta hyödystä kokonaiskustannuksiin vai voiko hallitus tämän evätä ja jos näin tapahtuisi onko mitään estettä sille, että emme voisi siten myös vaatia ja myös saada oman asuntomme ikkunat jälleen uusituiksi myös tässä yhteydessä ellemme saa nykyisistä mitään hyvitystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton