• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Myyjän vastuu rakennevirheestä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 01.11.2011
Kerrostalo

Ostimme tämän vuoden keväällä v. 84 rakennetun rivitaloasunnon. Taloyhtiössä on nyt ilmennyt, että betonilaatan alla olevat käyttövesiputket ovat ilman eristeitä. Ongelma on tullut esille, kun uudet asukkaat purkivat alkuperäisen palikkaparketin päällä olevan uivan parketin. Tutkimusten mukaan eristämättömät käyttöveden putket ovat kondensoineet kosteutta lattiaan pilaten samalla alkuperäisen lattian.

Onko tällainen käyttövesiputkien eristämättä jättäminen piilevä virhe, josta asunnon myyjä on virheestä johtuvien korjausten suhteen vastuussa? Onko sillä merkitystä, onko myyjä tai häntä edeltävä asukas laittanut toisen parketin edellisen päälle?

Kysymys: Myyjän vastuu rakennevirheestä?

Vastaus:

Kaupan kohteessa oleva vika tai puute ei välttämättä aiheuta myyjälle virhevastuuta. Vähäisiä vikoja ja puutteita ei pidetä kaupan kannalta vaikutuksellisina eivätkä ne näin ollen ole virheitä, joista voisi seurata kaupanvastuu.

Kaupan kohteessa (v.84 rakennettu rivitaloasunto) on ilmennyt, että betonilaatan alla olevat käyttövesiputket ovat olleet eristämättömiä, mikä on aiheuttanut veden kondensoitumisen lattiaan, mikä pilannut alkuperäisen lattian.

Aluksi tarvitsee selvittää, onko ko. vesiputket asennettu rakentamisaikaisten määräysten ja/tai hyvän rakennustavan mukaisesti.

Jos eivät ole, niin silloin siinä on virhe. Se, onko virhe sellainen, että se oikeuttaa hinnanalennukseen ratkeaa yleisen virhesäännöksen perusteella. Asunnossa on virhe, jos se on sopimuksenvastainen, se ei vastaa myyjän antamia tietoja ja seikka on kaupan kannalta vaikutuksellinen, myyjä on laiminlyönyt tiedonantamisen asuntoa koskevasta erityisestä seikasta ja seikka on kaupan kannalta vaikutuksellinen tai asunnossa on salainen virhe.

Asunnossa on virhe, jos se on varustukseltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on perusteltua aihetta edellyttää. Arvioinnissa otetaan huomioon asunnon ikä, alueella tavanomainen varustetaso kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset ja muut seikat.

Virhevastuuta arvioitaessa virheen korjauskustannuksilla on olennainen merkitys. Jos ostajan vastattavaksi jäävät korjauskustannukset suhteessa kauppahintaan ovat vähäiset, ei myyjälle yleensä synny virhevastuuta.

Kyseessä oleva virhe on sellainen, että sen korjauskustannukset kuuluvat ainakin pääosin asunto-osakeyhtiön korjausvastuun piiriin, ellei yhtiössä ole erikseen muuta sovittu. Tällöin asunto-osakeyhtiön korjausvastuu otetaan huomioon korvausta määrättäessä.

Asunto-osakeyhtiön kanssa kannattaa ennen jatkotoimiin ryhtymistä selvittää, mitkä ovat todelliset ostajan vastuulle jäävät kustannukset, joiden määrää tulee sitten verrata kauppahintaan. Jos nämä kustannukset ovat merkittävät suhteessa kauppahintaan, niin siinä tapauksessa myyjälle syntynee virhevastuu ns. salaisen virheen perusteella. Jokainen tapaus tulee kuitenkin aina arvioida yksilöllisesti ottaen huomioon kaikki asiaan vaikuttavat seikat.

Sillä, onko myyjä tai häntä edellinen asukas asentanut toisen parketin edellisen päälle ei ole merkitystä myyjän virhevastuun kannalta; sillä voinee olla merkitystä asunto-osakeyhtiön korjausvastuun kannalta, jos voitaisiin todeta, että tällainen toimenpide on aiheuttanut vaurion tai lisännyt sitä, jolloin asunto-osakeyhtiön korjausvastuu vähenee tai jopa voi poistua kokonaan.

Olli Forsell
asianajaja,
Hämeenlinna
Asianajotoimisto Romo & Ilonen Oy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton