• Etusivu
  • Osakas

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.11.2011Päivitetty 28.10.2014
201111_28656.jpg

Valitettavan usein taloyhtiön vastuuhenkilöiden päivittäminen laiminlyödään. Tyypillisesti tämä johtuu tietämättömyydestä. On kuitenkin tarkoituksenmukaista pitää nämä tiedot ajan tasalla, sillä hallituksen tehtävä on edustaa taloyhtiötä ja edustuskelpoisuus tulee tarvittaessa voida tarkistaa. Olemme kehittäneet palvelun, jonka avulla voit tarkastaa, ovatko tiedot taloyhtiösi vastuuhenkilöistä ajan tasalla. Syöttämällä taloyhtiösi nimen ja y-tunnuksen näet ne tiedot, jotka meillä kaupparekisterin mukaisesti taloyhtiöstänne on. Päivitä taloyhtiösi tiedot ja mikäli päivitettävää löytyy, on syytä tarkastaa myös taloyhtiönne kaupparekisteriin tekemä viimeisin päivitys.

Tarkasta taloyhtiösi tiedot!

Asunto-osakeyhtiön hallitus ja kaupparekisteri

Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.

Hallituksen valinta ei ole julkinen, ennen kuin valitut hallituksen jäsenet on ilmoitettu kaupparekisteriin ja tieto on rekisteröity. Rekisteröimällä valinnan hallitus ja sen jäsenet saavat myös kaupparekisteritiedoista ilmenevän oikeuden edustaa yhtiötä ulkopuolisiin nähden. Toimivaltaa ei tarvitse enää rekisteröinnin jälkeen osoittaa esim. jäljennöksellä yhtiökokouksen pöytäkirjasta.

Hallituksen jäsenten valinnan ilmoittamista kaupparekisteriin ei ole sanktioitu, mutta käytännön syistä on syytä huolehtia valinnan aiheuttamista muutoksista yhtiön hallituksessa heti päätöksenteon jälkeen. Hallitus voi hoitaa tämän itse tai antaa rekisteröinnin isännöitsijän tehtäväksi.

Ulkopuolisella ei ole mahdollisuutta tietää hallituksen kokoonpanoa, jos se poikkeaa kaupparekisteriin merkitystä.

Tilanteita jossa hallitukseen ei kuulu kaupparekisterin

Käytännössä on tullut esiin tilanteita, joissa kaupparekisteriin merkitty yhtiön hallitus koostuu henkilöistä, jotka eivät enää ole elossa. Tällaisessa tilanteessa voi syntyä ongelma mm. siitä, kuka on oikeutettu edustamaan yhtiötä. Jäljennös yhtiökokouksen pöytäkirjasta osoittaa, ketkä ovat tulleet valituiksi hallitukseen, mutta ilman pöytäkirjajäljennöstä asiantilan osoittaminen ei ole mahdollista, koska rekisterimerkintä puuttuu.

Hallituksen on muutoinkin huolehdittava siitä, että rekisteröitävät yhtiön tiedot ovat ajan tasalla. Näin ollen yhtiöjärjestyksen muutoksista, isännöitsijän vaihtumisesta tms. seikoista on ilmoitettava kaupparekisteriin

Joissain tapauksissa henkilöllä, joka on jätetty valitsematta hallitukseen ja jonka toimikausi on siis päättynyt, on henkilökohtainen syy poistaa itseään koskeva merkintä. Tällaisessa tapauksessa yksittäisellä hallituksen jäsenellä on oikeus ilmoittaa eroamisestaan kaupparekisteriin. Erillistä eroamisilmoitusta ei tarvita tilanteessa, jossa ilmoitetaan uusi hallitus.

Markku Asmala
asianajaja

Asianajotoimisto
Asmala Härmäläinen Santavuo Oy
Yrjönkatu 15, 28100 PORI
puh. (02) 6345 100, faksi (02) 6338 725
markku.asmala@ahslaki.fi

Tarkasta ja päivitä taloyhtiösi tiedot!

201111_28655.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Kuka on vastuussa taloyhtiön tiedottamisesta?
Kuka hoitaa tiedottamisen osakkaalle, jos yhtiökokouksessa tehdään päätöksiä muutostöistä tämän omistamaan autotalliin? Minun autotallin lattiaan tehtiin koko taloyhtiötä hyödyntävä huoltoluukku, ja sen kaivamisen tarkoitus selvisi vasta kolme kuukautta kaivamisen alettua. Tieto tuli tältä kaivajalta. Autotalli oli käyttökiellossa tämän ajan.Kuka on korvausvelvollinen, kun lukitussa autotallissa vaurioitetaan osakkaan omaisuutta? Työmies oli huoltoluukun kantta viedessään naarmuttanut minun autoa, ja mennyt lupaa kysymättä autotalliin. Taloyhtiön isännöitsijä lupasi kevätkokouksessa selvitellä asiaa, nyt syyskuussa en ole vieläkään saanut häneltä vastausta.
20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
201610_47614.jpg
Terassilasien talviasennuksessa ideaa
Lasiterassin asennus onnistuu vuodenajasta riippumatta. Talvi on itse asiassa oiva aika asentaa lasiterassi! Lasitettu terassi tuo lisätilaa myös jouluksi – joulukuusi ilahduttaa terassilla jo ulkoa katsottuna ja pysyy pidempään vihantana, ja lahjat ja jouluruuat voi säilyttää terassilla poissa jaloista mutta turvassa lumelta ja tuulelta.Tilaa maksuton esite!
202111_73791.jpg
Millainen liesikupu rivi- ja kerrostaloasuntoon?
Rivi- ja kerrostaloasunnon keittiöremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös keittiön liesikupu. Kaikkiin kohteisiin ei kuitenkaan saa laittaa millaista liesikupua tai -tuuletinta tahansa. Miten selvittää, millainen kupu sopii kohteeseen?
20236_82003.jpg
Kuka jättää vastikkeet maksamatta?
Taloyhtiössämme on osakas, jolla oli syksyllä maksamatta n. 6 kk vastikkeet. Onko minulla oikeus saada yhtiökokouksessa tietää, kuka tämä osakas on? Nyt en tiedä, paljonko rästiä on vielä jäljellä.Jos pyydän nähtäväkseni hallituksen kokouspöytäkirjat kahden vuoden ajalta, onko hallituksen puheenjohtajan suostuttava näyttämään ne?
202211_80154.jpg
Kaksi erilaista taloyhtiön tarinaa sähköautojen latausratkaisuista
Sähköautojen lataamisessa taloyhtiössä on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuus, eli kaikilla autopaikoilla tulee olla mahdollisuus ladata ajoneuvoa niin että virtaa riittää kaikille. Lisäksi tulee varmistua siitä, että latauskulut kohdistuvat lataajalle ja latauskulujen laskutus on helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton