• Etusivu
  • Remontti

Sähköistyksen parannuksella turvallisuutta ja tasoa asumiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.02.2012Päivitetty 02.01.2013
20122_29356.jpg

Kuva Schneider Electric Finland Oy.

1970- ja 1980-lukujen laaja kerrostalokantamme odottaa jo sähköistyksen uusimista, jotta toimivuus ja asumisviihtyvyys saadaan tämän päivän tasolle. Kyse on myös asukkaiden ja muiden talossa liikkuvien turvallisuudesta.

Useissa tapauksissa pääkeskus sekä pää- ja nousujohdot ovat jääneet mitoitukseltaan auttamatta jälkeen sähkönkäytön lisäännyttyä vuosi vuodelta. Huoneistojen keskukset ja johdotukset eivät nekään enää yllä vastaamaan tämän päivän tarpeita.

"Sähköistyksen kunnossapitojakso on 30-40 vuotta, minkä jälkeen suositellaan kokonaisvaltaista kiinteistön sähköasennusten uusimista. Kun työ suunnitellaan ja toteutetaan laadukkaasti, paranevat käytettävyys ja asumismukavuus kerralla koko talossa", Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

Sähkösuunnittelija arvioi ja urakoitsija toteuttaa

Kuva Alppilux Oy.
Kuva Alppilux Oy.

Sähkösuunnittelija tuntee tämän päivän tarpeet ja osaa kertoa uudistamisen kohteet ja laajuuden. Hänen tekemäänsä kuntoarvioon kannattaa sijoittaa, jotta sähköurakoitsijoilta saadaan keskenään vertailukelpoiset tarjoukset toteutuksesta.

Aina kannattaa varmistaa, että urakoitsijalla on riittävät resurssit hankkeen läpiviemiseen sovitulla tavalla ja valmius tehdä asianmukaiset sopimukset. Silloin työt tehdään ammattitaidolla, aikataulut pitävät ja työt tehdään kerralla kuntoon ilman myöhempiä muutostarpeita. Laadukkaat tuotteet ja asianmukainen käyttöönottotarkastus varmistavat toimivuuden.

Kaikkea mahdollista ei tarvitse toteuttaa, mutta moni sähköistysratkaisu maksaa itsensä yllättävän nopeasti takaisin. Hyödyt voivat tulla liukastumisten ja ilkivallan vähenemisenä, energiansäästönä tai vaikkapa asuntojen arvon nousuna.

Valaistuksesta sulanapitoon ja tietoverkkohin

"Saatavilla on yli 215.000 rekisteröityä sähkötarviketta, joilla on oma sähkönumero ja siihen kytketyt tuotetiedot. Tarpeeseen sopivimman tuotteen löytämiseen tarvitaan ehdottomasti sähköalan ammattilaista. Tuotteista voi toki maallikkokin saada tietoa kaikille avoimesta Sähkönumerot.fi-palvelusta, vaikka tuotteen hankkii ja tuo paikalle sähköurakoitsija", Tarja Hailikari kertoo.

Näkyvin sähköistyksen avulla aikaansaatava tason parannus kerrostaloissa on yhteisten tilojen ja pihan lisätty valaistus ja sen ohjaus tunnistimilla. Turvallisuutta parantavat kulkuväylien sulanapito ja toimivuutta puolestaan sadevesijärjestelmän ja vesiputkien sulanapito.

Autopaikkojen sähköistyksessä keskitetty ohjaus energiamittareineen kuuluu tähän päivään. Ajanmukainen antennijärjestelmä ja tietoliikenneverkko ovat yhä useamman asukkaan toivelistalla.

"Sähkölaitteiden turvallisuus ja moitteeton toimivuus on luonnollisesti ykkösasia, mutta ulkonäölläkin on merkitystä. Valaisimet, kytkimet ja pistorasiat ovat esimerkkejä mahdollisuudesta sovittaa sähköistys osaksi rakennuksen tai tilan tyyliä."

"Myös yksityiskohtien esiin nostoon on paljon mahdollisuuksia, ja eri aikakausien arkkitehtuuriin löytyy sopivia vaihtoehtoja. Näidenkin osalta kannattaa kääntyä sähkösuunnittelijan tai urakoitsijan puoleen", Hailikari kannustaa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Tarja Hailikari, kuva STK.
Tarja Hailikari, kuva STK.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201112_29004.jpg
Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?
Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7.2010. Lain mukanaan tuomista muutoksista ehkä konkreettisin koski taloyhtiöiden hallitusten laatimia kunnossapitotarveselvityksiä.
201811_55545.jpg
Vedenmittausjärjestelmän valinta - mitä tulee ottaa huomioon?
Huoneistokohtainen vedenmittaus on taloyhtiön tuottavin energiainvestointi – kunhan valinta on tehty järjestelmän todellinen kustannus huomioiden ja välilliset kustannukset mukaan laskien. Tuotto kotiutuu suoraan omistajien, osakkaiden ja asukkaiden taskuun.Mihin väite perustuu ja mitkä asiat tekevät valinnasta tuottavan?
20116_26740.jpg
Sadettarella hallittu vedenpoisto
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!
20234_81508.jpg
Viikon kysymys: Voiko vesimaksun periä takautuvasti?
Vesimaksu on maksettu vain yhdestä henkilöstä, vaikka asunnossa asuu kaksi henkilöä. Henkilö 2. on asunut asunnossa todistettavasti noin 8 vuotta, mutta ei ole ilmoittanut isännöitsijälle eikä huoltoyhtiölle asuvansa tässä asunto-osakeyhtiössä. Hallituksen puheenjohtajana pääsen näkemään asukkaiden maksamat vesivastikkeet. Vesimaksun perustana on eurot/hlö/kk. Isännöitsijän kanssa yhdessä olemme saattaneet henkilöiden tietoon, että vesimaksu pitää maksaa kaikista henkilöistä, jotka tosiasiallisesti asuvat asunnossa. Ensi kuusta alkaen maksavat kahdesta henkilöstä vesimaksua kuukaudessa. Onko taloyhtön hallitus/isännöitsijä/kiinteistöhuoltoyhtiö vastuussa siitä ettei vesimaksua ole peritty eikä huomattu aiemmin? Miten pitkältä ajalta vesimaksu voidaan periä takautuvasti vai voidaanko periä ollenkaan?
201810_55093.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20203_63494.jpg
Tiedote koronaviruksen vaikutuksesta jätehuoltoon
Jätteiden lajitteluun ei tarvita muutoksia kodeissaKoronavirustartunnan saaminen jätteiden välityksellä on epätodennäköistä. Tämän hetken tiedon mukaan tilanne ei aiheuta muutoksia kotitalouksien nykyisiin lajittelukäytäntöihin. Ympäristöministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat antaneet suositukset jätehuollon toimijoille sujuvan ja turvallisen jätehuollon turvaamiseksi poikkeusoloissa.Jätehuollon toimintavarmuutta voi vaarantaa jätteen kuljettajien ja käsittelylaitosten henkilökunnan mahdollinen samanaikainen sairastuminen tai karanteeniin joutuminen, mikä on kuitenkin epätodennäköistä. Kunnallisia ja yksityisiä jätehuoltotoimijoita on kehotettu varmistamaan häiriötilannesuunnitelmiensa ajantasaisuus ja voimavaransa jätehuollon kriittisten tehtävien hoitamiseksi.Epidemian laajetessa voidaan joutua antamaan ohjeita ja määräyksiä jätehuoltotoimien priorisoinnista ja jätteiden keräyksestä. Jätehuollon toimijoille on annettu myös suositukset turvalliseen työskentelyyn jätteen kuljetuksessa ja käsittelyssä.Jätehuollon varautuminen koronaviruksen aiheuttamassa tautiepidemiassa. 19.3.2020(pdf)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton