Miten toimitaan, kun huoneistossa sattuu vesivahinko?

Perheessä vietettiin leppoisaa sunnuntai-iltaa, kun olohuoneen puolella istuskellut isäntä höristeli korviaan oudolle, lorisevalle äänelle. Isäntä lähti etsimään äänen alkuperää ja löytyihän se keittiöstä. Rouva oli laittanut astianpesukoneen päälle ennen lähtöään saunaan. Nyt vettä oli laminaatilla ja isännällä kova kiire.

vesivahinko-750x422
Pesukoneesta oli vesi päässyt lattialle. Vuoden 2002 mallia olleen koneen tiivisteiden ja vesipinnan haistajan epäiltiin sanoneen sopimuksensa irti (sen enempää asiaa tutkimatta). Tilanteen pelastivat astianpesukoneen käynnistys aikaan, jolloin perhe oli vielä hereillä sekä isännän ripeä toiminta – ensin hanat kiinni ja sen jälkeen kaikki mahdolliset pyyhkeet lattian kuivaukseen.
Hetimiten arjen saavuttua otettiin yhteys isännöitsijään, joka hälytti paikalle kuivausyrityksen tarkastamaan vahingot. Vesi oli ehtinyt mennä remontin yhteydessä laminaatin alle jätettyä muovimattoa pitkin huoneesta toiseen ehtien kastella lattian pintamateriaalit sekä keittiön ja makuuhuoneen välisen seinän kipsilevyn alareunan keittiön allaskaapin lisäksi. Teräsrankainen väliseinän runko säästyi vahingolta.

Betonilattian pelastukseksi koitui laminaatin alla alusmaton virkaa tehnyt muovimatto. Aikanaan asuntoa remontoidessaan isäntä päätti jättää muovimaton paikalleen. Niinpä kahdella laatalla tehty alapohja ei päässyt kastumaan juuri ollenkaan, minkä varmisti vielä reikien poraus laattaan. Kuivureita asuntoon ei tarvinnut ottaa, sillä kastunut lattiapinta kuivui sitä mukaa, kun märät materiaalit saatiin purettua pois.

Vahingosta tehtiin ilmoitus tietenkin taloyhtiön isännöitsijälle ja samalla ilmoitettiin keittiöremontista. Ylimääräistä yhtiökokousta ei ollut tarpeen kutsua koolle, sillä vesipisteitä ei vaihdettu ja vaikka keittiö päätettiin samalla remontoida kokonaan, sitä ei aiottu toiminnallisesti juuri muuttaa.

1920
1920

Kuka korvaa ja mitä?

Perheen oma vakuutusyhtiö korvasi tietenkin väliaikaismajoituksen vuokrakuluista 85 %. Isännöitsijä teki vahinkoilmoituksen taloyhtiön vakuutusyhtiöön. Taloyhtiön vakuutus korvasi pilaantuneet rakennusmateriaalit sekä uudet pintamateriaalit ja remonttityön sovittuun summaan asti.
Taloyhtiön omavastuu astianpesukonevahingoissa on 25 %. Tästä taloyhtiön omavastuun maksajasta perhe sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja olivat eri linjoilla. Puheenjohtajan mielestä perheen olisi pitänyt suorittaa tämä osuus vedoten vastuunjakotaulukkoon (määritellään taloyhtiössä korjaus- ja kunnossapitovastuut eri osapuolien kesken) sekä yleiseen käytäntöön. Perhe taas ymmärrettävästi oli toista mieltä.

Perheen taloyhtiössä aiemmissa tapahtuneissa vastaavissa vahingoissa asukkaat maksoivat myös taloyhtiön omavastuuosuuden itse. Yhtiöjärjestyksessä käytännöstä ei ole mainintaa. Vakuutusyhtiö päästi perheen pinteestä luvaten ottaa taloyhtiön omavastuuasian huolekseen.

1920
1920

Remontti alkaa...

Vakuutusyhtiö hyväksyi perheen valitseman rakennusyrityksen vesivahingon korjaukseen. Työn laskutus hoidettiin niin, että rakennusyritys neuvotteli hinnan vakuutusyhtiön kanssa laskuttaen sovittuun summaan asti. Urakkasumman yli menneen osan maksoi tietenkin perhe itse.
Sisäseinät maalattiin ja lattiaan valikoitui laminaatti. Keittiöremontista oli puhuttu, nyt se päätettiin toteuttaa. Perheen äiti päätti keittiön väreistä heti nähtyään myymälässä ”sen oikean”. Keittiöedustaja tietenkin kävi sen jälkeen tutustumassa purettuun keittiöön tehden tarvittavat mittaukset ja toimitti keittiön piirustukset. Perhe kiittelee edelleen edustajaa, joka toimi asiantuntevasti ja neuvoi ongelmatilanteen sattuessa.

Keittiökalusteiden rungot toimitettiin kasattuina, mikä on iso aikataulullinen helpotus sekä urakoitsijalle että asunnon omistajille. Uusi astianpesukone ostettiin tietenkin sekä liesitaso ja uuni. Jääkaappi, pakastin ja mikro ovat muutaman vuoden vanhoja, joten ne saivat jäädä. Kodinkoneiden pinnat katsottiin toisiinsa sopiviksi.

1920

... ja loppuukin aikanaan

Keittiöremontti kesti kaikkinensa puolisentoista kuukautta. Aikataulua jaksottivat juhlapyhät, lomat sekä rakennusyrityksen toinen urakka. Perhe on tyytyväinen vakuutusyhtiöiden toimintaan. Ahdinko otettiin heti todesta, apua ja neuvoa sai sitä kysyttäessä.

1920
Taloyhtiön osalta ilmoitus oli ainoa toimenpide. Tarkastuksia ei sen enempää suoriteta. Myös uuteen keittiöön ollaan tyytyväisiä. Se on toimiva, tilava ja keittiösuunnittelija osasi suunnitella siitä toimivan. Remontin yhteydessä purettu seinänpätkä keittiön ja olohuoneen välistä avarsi vielä molempia tiloja. Perheen äidin kommentti kuvannee parhaiten remontin lopputulosta.

–On ollut omakotitalokuumetta ja asunnonvaihtomietintää isompaan, mutta tähän uuteen keittiöön on niin tyytyväinen, ettei kotoaan halua pois lähteä.

Tilaa Omataloyhtiön uutiskirje

Paljon uusia ja ajankohtaisia aiheita joka viikko, olitpa sitten osakkeenomistaja, vuokralainen tai isännöitsijä. Liity seuraamme!

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
17.2.2021