• Etusivu
  • Remontti

Epäiletkö radonia asunnossasi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 03.05.2012
20125_30646.jpg

72 becquerelia. Tässä asunnossa radonpitoisuudet ovat sallitulla tasolla. Jo pelkästään hyvä ilmanvaihto auttaa usein pudottamaan korkeita radonpitoisuuk-sia. Radonpitoisuus vaihtelee ajan kuluessa, joten pitempi mittaus tuo lisää tarkkuutta tulokseen. Halu-tessasi tarkkoja tietoja, ota yhteyttä STUKin mittaus-palveluun.

Suomessa 300 ihmistä vuodessa sairastuu radonaltistuksen aiheuttamaan keuhkosyöpään. On perusteltua epäillä korkeita radonpitoisuuksia, jos asunto sijaitsee harjulla tai soramaalla tai se on rakennettu kallion päälle. Vielä enemmän syytä epäilyyn on, jos ilmanvaihto asunnossa ei toimi. Mikäli asunnossa on esimerkiksi koneellinen ilmanvaihto tai huippuimuri, niiden tulee olla päällä jatkuvasti. Ikävin tilanne on, jos ilmanvaihtoa ei ole järjestetty lainkaan tai se on huono. Onneksi ilmanvaihto on helposti korjattavissa.

Mitä radon on?

Radon on hajuton ja näkymätön radioaktiivinen jalokaasu, jota tunkeutuu rakennusten sisäilmaan maaperästä. Maaperän uraanipitoisuus vaikuttaa asunnon radonpitoisuuteen: mitä suurempi uraanipitoisuus, sitä enemmän radonia. Keskimäärin suomalaisissa asunnoissa radonpitoisuus on noin 120 becquerelia kuutiometrillä. Enimmäisarvo uusissa rakennuksissa sallitulle radonpitoisuudelle on 200 bq/m³, mutta useissa maakunnissa jopa puolet pientaloista ylittää tämän raja-arvon. Suomessa huoneilman radonpitoisuudet ovatkin maailman suurimpia. Erityisesti eteläisessä Suomessa on paljon radonpitoisia alueita. Suurimmat radonpitoisuudet mitataan paikoissa, joissa maaperä tai täytemaa ovat karkeaa ja ilmaa läpäisevää maata, kuten harjuilla ja muilla soramailla. Maaperän lisäksi radonia erittyy myös kalliosta ja täytemaasta talon alla sekä kivipohjaisista rakennusmateriaaleista kuten betonista ja kevytbetonista.

Suomessa yleinen rakennustapa, pientalojen maanvarainen laatta, edistää radonin virtausta sisätiloihin. Radon tunkeutuu sisätiloihin talon alapohjan rakojen kautta. Varsinkin laatan ja sokkelin välisistä raoista vuotaa radonia, mutta myös tiivistämättömät läpiviennit ovat helppoja vuotokohtia. Rinnetaloissa tyypilliset maanvastaiset kevytharkkoseinät lisäävät vuotoja. Koska radonia virtaa sisälle ilman mukana, korkeimmat radonpitoisuudet mitataan talviaikaan, kun suuret lämpötilaerot aiheuttavat ilmavirtausta sisälle päin. Radonturvallisuden kannalta paras vaihtoehto on ryömintätilainen perustus. Ryömintätilan tuuletus ja alapohjan liitosten ja läpivientien huolellinen tiivistäminen estävät radonin pääsyn sisätiloihin. Myös kerrostaloissa esiintyy radonia. Erityisesti alimmissa kerroksissa, mutta radonkaasu voi nousta myös ylempiin kerroksiin putkikanavia pitkin.

Radioaktiivisen radonin hajoamistuotteet kulkeutuvat hengityksen mukana ilmasta keuhkoihin. Keuhkoissa ne levittävät alfasäteilyä, joka lisää keuhkosyöpään sairastumisen riskiä. Mitä kauemmin radonpitoisuudelle altistuu ja mitä suurempia radonarvot ovat, sitä suurempi on myös sairastumisen riski.

Radonin ei ole todettu aiheuttavan muita terveyshaittoja kuin keuhkosyöpää. Se ei aiheuta allergisia reaktioita eikä huimausta sen paremmin kuin väsymystä tai pyörrytystäkään. Koska radonia ei voi myöskään aistinvaraisesti havaita, ainoa keino varmistua rakennuksen puhtaudesta on mitata sen radonpitoisuudet. Radonmittauksen voi tilata esimerkiksi STUKin radonmittauspalvelusta.

“Kalliolle, kukkulalle, rakennan minä majani...” Hiekka- ja soramaa sekä kalliolle rakentaminen tarkoit-tavat usein korkeita radonpitoisuuksia. Hyvä ilmanvaihto on radon-ongelmissa ensisijainen apu.
“Kalliolle, kukkulalle, rakennan minä majani...” Hiekka- ja soramaa sekä kalliolle rakentaminen tarkoit-tavat usein korkeita radonpitoisuuksia. Hyvä ilmanvaihto on radon-ongelmissa ensisijainen apu.

Toimiva ilmanvaihto pienentää asunnon radonpitoisuutta

Ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistuneessa Terveysilmassa alettiin radonongelmiin kiinnittää huomiota muutama vuosi sitten. Terveysilmassa onkin todettu toimivan ilmanvaihdon pudottavan olennaisesti radonarvoja. Ulko- ja sisälämpötila vaikuttaa radonpitoisuuksiin ja koska radonia joko on tai ei ole – se ei varastoidu mihinkään – usein jo toimiva ilmanvaihto osaltaan auttaa pudottamaan pitoisuuksia. Hyvä esimerkki on asiakaskohde, jossa kerrostalon alakerrasta mitattiin vaaralliset 780 becquerellin radonpitoisuudet. Kohteeseen asennettiin korvausilmaventtiilit ja arvot mitattiin uudelleen viikko asennuksen jälkeen. Radonia oli ilmassa enää noin 70 becquerellia kuutiometrillä.

Radonkorjauksissa ensimmäinen toimenpide onkin varmistaa ilmanvaihdon toimivuus ja katsoa vasta sen jälkeen muita toimenpiteitä. Usein korkea radonpitoisuus löytyy asunnosta, jossa ilmanvaihto ei toimi korvausilmaventtiilien puuttumisen takia. On paikkoja, joihin on välttämätöntä asentaa toimivan ilmanvaihdon lisäksi radonpumput tai radonimuri pitoisuuksien pienentämiseksi. Jälkiasennettuna pumppujen hinnat ovat tuhansia euroja, joten kyse on kalliista toimenpiteestä. Korvausilmaventtiilien hinta puolestaan liikkuu muutamassa sadassa eurossa, joten ensiapuna niiden asentaminen kannattaa aina, varsinkin kun ensiapu saattaa toimia myös lopullisena ratkaisuna. Toimiva ilmanvaihto on muutenkin niin olennainen osa nykypäivän asumista, ettei sen kuntoon laittaminen ole vikaratkaisu.

Nykykäsitysten mukaan huoneiston ilman olisi vaihduttava kerran kahdessa tunnissa. Riittävä ja raikas sisäilma on välttämätöntä niin terveydelle kuin rakennusten kunnossa pysymisellekin. Hyvän ilmanvaihdon periaate on yksinkertainen: poistoilmaventtiilit sijaitsevat keittiössä, WC:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa. Näissä tiloissa ei saa olla korvausilmaventtiileitä, jotta ilma kiertää oikein. Sen sijaan kaikissa makuuhuoneissa sekä oleskelutiloissa tulee olla korvausilmaventtiilit. Yksi venttiili 20 neliötä kohti on hyvä nyrkkisääntö. Kun jokaisessa huoneessa on kunnossa oleva korvausilma- tai poistoilmaventtiili, ilma vaihtuu riittävän usein ja kiertää hyvin.

Huono ilmanvaihto on onneksi korjattavissa pienellä rahalla ja vaivalla. Kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit voi helposti asentaa joko puiseen tuuletusluukkuun tai tekemällä seinään uusi läpivienti lämpöpatterin ja ikkunan yläpuolelle venttiiliä varten. Mikäli asunnosta löytyy vanha venttiiliaukko, se voidaan hyödyntää ja korjata edullisesti toimivaksi. On hyvä myös huomata, että asunnon arvon nousuna ilmanvaihtoon sijoitettu summa maksaa taatusti itsensä takaisin. Asunnonostajan muistilistalla kysymys radonmittauksista ja ilmanvaihdon toimivuudesta on kärkipäässä.

Velco
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20212_68689.jpg
Uusittu ilmanvaihto tuo energiansäästöä ja asumismukavuutta
Monissa taloyhtiöissä pähkäillään remonttien kanssa. Kannattaako niihin satsaaminen ja milloin olisi paras aika tehdä ne? Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Ilmanvaihtoremontti kannattaa aloittaa sekä energiansäästön että asumismukavuuden parantamiseksi. Fiksu tekee sen linjasaneerauksen yhteydessä.
20225_78175.jpg
Huoneiston viilennys houkuttelee helteillä - mikä avuksi?
Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Ulkovaraston rakentaminen - muutostyötäkö?
Olen hakenut hallitukselta 4.5.2010 lupaa rakentaa taloyhtiön piha-alueelle pienen ulkovaraston, liitteenä olivat tuolloin myös kuvat, josta selvisi mm. rakennuksen mitat. Kunnalta sain silloin kuulla, ettei tarvitse rakennuslupaa, koska ulkovarasto on niin pieni mitoiltaan. Varsinainen yhtiökokous hyväksyi hakemuksen 3.6.2010. Nyt pyydettyäni isännöitsijäntodistusta, ei siinä ollut mainintaa ko. varastosta ja minun kuulemma tulisi nyt yli kaksi vuotta jälkikäteen tehdä asunnon muutosilmoitus. Voiko pitää paikkansa, koska uusi asunto-osakeyhtiölakikin tuli voimaan vasta 1.7.2010?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton