• Etusivu
  • LVI

Raikasta ilmaa ilman vaivannäköä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 03.05.2012
20125_30655.jpg

Puiseen tuuletusluukkuun.

Paras ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, jonka toimintaa ei edes huomaa, mutta silti sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana. Sopivaa venttiilimallia valittaessa kannattaakin suosia termostaatilla toimivaa Velco-venttiiliä. Automaattisesti toimiva termostaatti säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Tällöin ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman, että siihen tarvitsee kiinnittää erityistä huomiota. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Koska termostaatin toiminta on tekniikaltaan hyvin yksinkertainen, lämpölaajenemiseen perustuva, se ei tarvitse sähköä. Venttiili toimii vuosikymmeniä ilman huoltotoimenpiteitä. Termostaatilla säätyvän Velco-venttiilin hintaero tavallisiin, jatkuvaa käsisäätöä vaativiin venttiileihin on pieni.

VELCO-venttiilit ovat helposti asennettavissa mihin tahansa asuntoon kerrostalosta kesämökkiin.

Seinään tehtyyn uuteen läpivientiin.
Seinään tehtyyn uuteen läpivientiin.
Vanhan venttiilin tilalle.
Vanhan venttiilin tilalle.

Myös ilmansuodatukseen kannattaa kiinnittää huomiota

Siite- ja katupölyn sekä esimerkiksi liikenteen päästöjen vuoksi hengittämämme sisäilma on usein likaista. Asunnon sisäilman laatu paranee, kun tuloilma kulkee sisään laadukkaan suodattimen kautta. Hyvällä suodattimella on kaksi tärkeää ominaisuutta: kyky suodattaa pienetkin epäpuhtaudet ja toisaalta hyvä ilmanläpäisykyky. Markkinoilla olevilla suodattimilla on paljon eroja. Suodatuskyvyltään huippuluokkaa on Filtrete-suodatin, jonka korkea F9 luokitus tarkoittaa käytännössä sitä, että Filtrete suodattaa alle yhden mikrometrin hiukkaset, esimerkiksi siitepölyn ollessa kooltaan noin 20 mikrometriä. Heikkotehoinen – niin sanottu karkeasuodatin – pysäyttää nimensä mukaisesti vain karkeimman hiekkapölyn. Hintaero tai materiaalin paksuus eivät kerro suodattimien laatueroista, joten kannattaa tuotetiedoista tutkia tarkkaan, minkälaisen suodattimen valitsee.

Viime vuosina on alettu entistä näkyvämmin kiinnittää huomiota sisäilman laatuun ja pienhiukkasten aiheuttamiin terveyshaittoihin ja kuolemantapauksiin. Onkin arvioitu jopa 2000 suomalaisen kuolevan vuosittain ennenaikaisesti pienhiukkasten aiheuttamiin sairauskohtauksiin. Määrä on suuri, jos sitä verrataan esimerkiksi auto-onnettomuuksissa vuosittain menehtyvien määrään eikä helpotusta ilmalaadun huononemiseen ole näkyvissä. Riskiryhmään kuuluvat erityisesti verisuoni- ja sydäntaudeista kärsivät, koska pienhiukkaset kulkeutuvat hengittäessä keuhkojen kautta verenkiertoon.

VTT on vuonna 2010 tehnyt tutkimuksia mahdollisuudesta suodattaa terveydelle haitalliset hiukkaset sisäilmasta. Tutkimuksen aikana tehdyt mittaukset vahvistivat käsityksen Velco-venttiilien ja Filtrete-suodattimien korkeasta laadusta. Filtretesisäilmapuhdistimen ja Filtrete-korvausilmasuodattimen avulla sisäilmasta pystyttiin VTT:n tutkimusten mukaan poistamaan alle yhden mikrometrin pienhiukkaset 97 prosenttisesti. Tuloksen mahdollisti erityisesti suodattimessa käytetty tekniikka. Alunperin Filtrete on suunniteltu lääketieteelliseen käyttöön, jossa suodattimelta vaaditaan sekä hyvää ilmanläpäisykykyä että korkeaa epäpuhtauksien erotusastetta. Suodatinkankaan kuiduissa on pieni sähköinen varaus, joten näkymättömätkin pienhiukkaset tarttuvat siihen kuin magneettiin. Huokoinen rakenne mahdollistaa ilman virtauksen pienellä painehäviöllä. Huolimatta Filtreten suodatinmateriaalin tehokkaasta kyvystä pysäyttää pienimmätkin hiukkaset, sen painehäviö on vain alle 20%. Tämä tarkoittaa, että vaikka pienhiukkaset tarttuvatkin kiinni kankaaseen, puhdas ilma virtaa vapaasti sisälle asuntoon.

Terveysilman projektipäällikkö Seppo Hurskainen tutkii puoli vuotta käytössä ollutta ilmansuodatinta helsinkiläisessä pyykkituvassa. Näitä pölyjä ei tekisikään mieli hengittää!
Terveysilman projektipäällikkö Seppo Hurskainen tutkii puoli vuotta käytössä ollutta ilmansuodatinta helsinkiläisessä pyykkituvassa. Näitä pölyjä ei tekisikään mieli hengittää!

Vietämme nykyään suurimman osan päivästämme sisätiloissa. Onneksi asunnon ilmanvaihdon parantaminen on jokaisen ulottuvilla. Filtrete-suodattimella varustetut Velco-venttiilit ovat helposti asennettavissa mihin tahansa. Ne ovat vaivattomia käyttää ja tutkitusti saavat aikaan tervettä sisäilmaa. Olettamus, että kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen on hankalaa ja kallista, ei pidä paikkaansa. Hyvä sisäilma on helposti ja edullisesti toteutettavissa jokaiseen kotiin ja työpaikkaan kuten vapaa-ajan tiloihinkin. Puhdas ja raikas sisäilma on nykypäivää.
Siitä ei kannata tinkiä!

Velco
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton