• Etusivu
  • Talo

Katse riittävän kauas eteenpäin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.05.2012Päivitetty 02.01.2013
20125_30799.jpg
Energiatehokkaaseen asumiseen liittyy tulevaisuudessa myös energian tuotanto. Taloyhtiöt käyttävät sähköä omiin tarpeisiinsa ja myyvät ylijäävän energian sähköverkkoon. Tulossa on paljon muutakin uutta, mutta monia asioita voi tehdä jo nyt energiatehokkuuden ja asumisen tason parantamiseksi.

Lue muita sähköistyskoulun osia

- Kiinnostus omaa energiankäyttöä kohtaan lisääntyy. Kun tietoa energian määrästä ja hinnasta on helposti saatavilla, ohjaa se päivittäisiä valintoja. Näin tapahtuu myös taloyhtiöissä, sillä esimerkiksi auton lämmitystolpan tai latausaseman sähkö tullaan maksamaan todellisen käytön mukaan, Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

Uusiutuvaa omiin tarpeisiin

Liiton tulevaisuustyöskentelyn tulos "Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030" kuvaa tulevaisuuden taloyhtiön päästöttömän sähkön tuottajana, joka on tärkeä osa hajautettua uusiutuvan energian tuotantokokonaisuutta.

Rakennukset tarvitsevat nykyistä vähemmän lämmitysenergiaa, sillä vanhat talot on uudistettu energiatehokkaiksi ja uudet ovat nollaenergiataloja. Talot tuottavat uusiutuvaa energiaa auringosta, tuulesta sekä ilman jamaan lämmöstä.

20125_30798.jpg

Talo ja verkko hoitavat

Osa sähköstä varastoidaan esimerkiksi sähköautoihin ja ylijäävän talo myy sähköverkkoon. Sähköistys- jaautomaatioratkaisut ohjaavat talon tekniikkaa ja toimintoja kuormittamatta asukkaita tai isännöitsijää.

Älykäs sähköverkko yhdistää talon muihin energian käyttäjiin, tuottajiin ja varastoihin. Se ottaa vastaan ja tarjoaa hajautetusti tuotettua energiaa varmistaen, että sähköä on kaikkialla riittävästi ja häiriöttömästikäytettävissä.

Aloittaa voi vaikka heti

- Lähes kaikki vision mukaiset tekniset ratkaisut ovat jo tänään saatavilla. Sähkösuunnittelija ja sähköurakoitsija tuntevat eri vaihtoehdot sekä kohteita, joihin niitä on jo asennettu. Esimerkiksi valaistuksen ohjauksella ja autonlämmitystolppien uudistamisella voi aloittaa ja saada heti säästöjä, Tarja Hailikari kannustaa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201710_50496.jpg
Betoniset ulkoportaat kuntoon
Nyt on hyvä aika laittaa vanhat tai laatoittamattomat betoniset ulkoportaat uuteen kuosiin. Vuosien varrella sääolosuhteiden vaihtelut sekä kulkemisen aiheuttama mekaaninen rasitus voivat aiheuttaa betoniin lohkeilua ja murentumista. Betoniportaat saa korjauttua siistiksi ja kestäviksi käyttämällä tähän soveltuvia massoja ja tasoitteita.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Pitääkö osakkaan maksaa vesimaksu asunnon ollessa remontissa vaikka vettä ei voi edes kuluttaa?
Meillä paloi pesukone, jonka seurauksesta WC ja vaatehuone menivät uusiksi. Vakuutusyhtiö palkkasi vaurioiden korjaamiseen toimijan. Työntekijä kyseisestä firmasta sahasi epähuomiossa vesijohdon poikki, jolloin asunto kärsi mittavat vesivahingot. Nyt olemme asuneet yli 6 kk vakuutusyhtiön osoittamassa väliaikaisasunnossa.Olemme maksaneet asunnostamme vain yhtiövastikkeen ja autopaikan. Nyt isännöitsijä krävää meiltä vesimaksua, vaikka asunnossa ei ole edes hanoja, joista vettä voisi päästää. Asuntoa on aloitettu vasta remontoida kuivatusten jälkeen. Asuntoyhtiölaissa on olemassa kohta jossa sanotaan, että yhtiön hyötyessä taloudellisesti osakkeenomistajan rajoitetun käytön vuoksi, tulee kustannus hyvittää myös osakkeen omistajalle.Olenko oikeassa jättäessäni vesimaksun maksamatta, vai pitääkö se maksaa? Isännöitsijä vetoaa yhdenvertaisuuslakiin vaatiessaan vesimaksua.
20099_18700.jpg
Icopalin Fastlock Uni-valokatteiden tuotevalikoima laajeni värillisillä valokatteilla
Icopal on laajentanut Fastlock Uni – valokatteiden tuotevalikoimaa värillisillä valokatteilla. Ammattikäyttöön tarkoitetut värilliset valokatteet sopivat erityisesti julkisten kohteiden kattamiseen. Sopivia käyttökohteita ovatkin muun muassa kauppakeskukset, julkiset rakennukset, urheilustadionit, päiväkodit, koulut jne. Värillinen Fastlock Uni soveltuu erityisen hyvin kohteisiin, joissa yrityksen tai yhteisön imagovärien esiintuominen on tärkeää.Mikäli valmiista värivalikoimasta ei löydy asiakkaan tarpeisiin soveltuvaa sävyä, saa Fastlock Uni – valokatetta sävytettynä myös asiakkaan toivomiin väreihin. Runsaiden värimahdollisuuksien ja monipuolisuutensa ansiosta Fastlock Uni soveltuukin lukemattomiin eri käyttötarkoituksiin.Fastlock Uni – valokate on valmistettu kestävästä polykarbonaatista, joka kestää hyvin säänvaihteluja. Icopal Oy myöntääkin tuotteelle 10 vuoden kestävyystakuun.
202011_67713.jpg
Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
Rakentajan sivustot yhdessä kuvassa
Tilaa Omataloyhtiö.fi-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan?Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.
20217_71704.jpg
Vedenkulutus­datan läpinäkyvyydellä energian­säästöä
Vesi on maailman arvokkain asia ja siksi sen kulutuksella on väliä. Vähentämällä vedenkulutusta kolmanneksella säästyy taloyhtiön energiakuluissa jopa kymmenen prosenttia. Tämän tietävät asukkaat, jotka voivat tarkkailla vedenkulutustaan omassa kodissaan. Oletko sinä kohtuukäyttäjä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton