• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Voidaanko vierasautopaikka antaa vuokralle?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 28.05.2012
20236_82003.jpg

Yhtiökokouksessa päättivät vierasautopaikan vuokrattavaksi kakkospaikaksi. Jos useampi haluaa paikan se arvotaan. Alkuarvonnan jälkeen jonotetaan normaaliin tapaan. Onko tämä normaalia? Taloyhtiössämme on kuusi asuntoa. Haluan pitää vieraspaikan. Ostimme asunnon 12 vuotta sitten ja siihen on kuulunut vieraspaikka. Olemme taloyhtiön vanhimmat asukkaat. Eikö meillä olisi ensisijainen oikeus saada vieraspaikka? Pitäisimme sitä sitten vieraspaikkana itsellemme.

Taloyhtiön piirustuksessa on myös matontamppausteline piirretty eri paikkaan kuin mitä hallitus viime vuonna meni muuttamaan. Toivat meidän oleskelupihan eteen. Se oli kiusantekoa. Kolme asukasta kuuluu hallitukseen ja kolme ei. Nämä kolme hallituksen jäsentä määrää kaikesta. Tänä vuona emme menneet yhtiökokoukseen, koska äänestäminen kahden muun kanssa ei auta hallituksen jyräämistä.

Vastaus:

Taloyhtiön hallituksen yleistoimivaltaan kuuluu asunto-osakeyhtiölain 7 luvun 2 §:n nojalla käsitellä yhtiön hallinnassa olevien tilojen käyttöä koskevat asiat. Yhtiökokous voi myös ottaa käsiteltäväkseen hallitukselle kuuluvia tehtäviä, mm. päättää vierasautopaikan muuttamisesta kakkospaikaksi.

Kysymyksessä ei ole selvitetty taloyhtiön yhtiöjärjestyksen sisältöä. Jos siinä on maininta vieraspaikasta, edellyttänee sen muuttaminen yhtiöjärjestyksen muutosta, jos paikka tuleekin osakashallintaan. Tällöin päätös on tehtävä yksinkertaisen enemmistön sijasta vähintään 2/3- enemmistöllä kokouksessa edustetuista osakkeista ja annetuista äänistä, ellei yhtiöjärjestyksessä vaadita suurempaa enemmistöä.

Oikeus kakkospaikkaan ei riipu siitä, miten kauan asukas on ollut taloyhtiön osakkaana. Näin ollen alkuarvonnan jälkeen käyttöön otettava jonotus tuntuu hyväksyttävältä päätökseltä.

Hallitus on oikeutettu päättämään matontamppaustelineen sijainnista, kunhan se on taloyhtiön hallinnassa olevalla alueella eikä siitä aiheudu haittaa taloyhtiön asukkaille tai vaikeuta huoneiston käyttöä. Haittana ei luonnollisestikaan voida pitää tamppauksesta aiheutuvia ääniä. Haitta on kuitenkin arvioitava tapauskohtaisesti, jota tässä ei voida kysymystietojen perusteella tehdä.

Perusperiaatteena on lain 1 luvun 9 §:n nojalla se, että osakkeenomistajat tekevät yhtiö-kokouksessa päätökset annettujen äänten enemmistöllä. Päätös ei kuitenkaan saa loukata lain 1 luvun 10 §:ssä säädettyä yhdenvertaisuusperiaatetta. Sen mukaan yhtiössä ei yhtiö-kokous, hallitus eikä isännöitsijä saa tehdä päätöstä tai ryhtyä toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan epäoikeutettua etua osakkaalle tai muulle yhtiön tai toisen osakkeen-omistajan kustannuksella.

Kysymyksen perusteella näyttäisi, että tätä periaatetta ei ole loukattu.

Markku Asmala
asianajaja, Pori
Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton