• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Isännöintiyritys tarjoaa ilmaisia etuja?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 18.06.2012Päivitetty 15.06.2022
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kuulin asiasta aivan sattumalta erään hallituksen kokouksen jälkeen, kun isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja keskustelivat ilmaisen internetliittymän järjestelyistä. Kuulemani perusteella isännöintiyritys tarjoaa hallinnoimilleen taloyhtiöiden puheenjohtajille ilmaiset internetliittymät yhteistyökumppaninsa kautta (puhelin/internet -operaattori). Yleisesti tämä ei ole ollut taloyhtiömme osakkaiden tiedossa eli siis ainakaan tiedotus ei tässä asiassa ole ollut avointa.

Käsitykseni mukaan tällainen järjestely on ollut taloyhtiössämme käytössä n. 8 vuoden ajan ja hallituksen puheenjohtaja on ollut tällä ajanjaksolla sama henkilö. Tietojeni mukaan kyseessä on kuluttajahinnaltaan n. 20e/kk maksava liittymä eli laskennallinen rahallinen hyöty liittymästä kahdeksalta vuodelta olisi 1920e. Myös pienempiä "näkyviä" lahjoja on hallituksen puheenjohtajalle sadellut esim. lippiksiä ja t-paitoja. Hallituksen muille jäsenille taas ei ole tajottu mitään hyödykkeitä eli "ilmaiset ateriat" ovat olleet varsin suunnattuja pelkästään puheenjohtajalle.

Muuten en asiasta erityisesti välittäisi, mutta havaintojeni mukaan isännöitsijäyrityksen ja puheenjohtajan välisillä sidoksilla näyttäisi olevan vaikutuksia päätöksentekoon ja varsinkin päätöksien toteutukseen yhtiössämme. Yhtiössämme on ollut hyvin yleinen tapa haudata asioita passiivisuudella. Puhetta ja kirjattuja päätöksiä kyllä riittää, mutta asioita ei toteuteta, jos ne eivät käykkään puheenjohtajan mieleen. Yhtenä esimerkkinä voisin mainita talkoovoimin toteutettavan ulkomaalauksen maalien ostamisen. Asia on yhtiökokouksen päätöksellä vahvistettu ja rahat varattu kunnossapitosuunnitelmassa maalien ostamiseen. Tämä taitaa olla nyt jo kolmas kerta, kun asia on käynyt yhtiökokouksen kautta. Silti aina on maalit jätetty ostamatta. Rahojenkäyttöoikeus yhtiössämme on vain hallituksen puheenjohtajalla ja tietysti isännöitsijällä.

Tästä alkaa olla jo merkittävää haittaa joidenkin (pj:n mielestä "huonojen") yhtiökokouksen päätösten toteuttamisessa ja näinollen haittaa yhtiön toiminnalle (riippumatta siitä ovatko yhtiökokouksen päätökset olleen "hyviä" vai ei). Jos asioita ottaa suoraan puheeksi, niin kylläpä heti leimataan valittajaksi ja edelleen kaikki säilyy ennallaan, mitään ei tapahdu. Sama passiiviasenne toistuu hallituksen kokouksen päätösten toteuttamisessa. Joissakin keskusteluissa pj:n kanssa on tullut esille hänen mielipiteensä päätöksenteosta, joka "on hankalaa, kun on niin monia mielipiteitä". Eli nähtävästi hän on valinnut toteutettavaksi vain oman mielipiteensä, isännöitsijän myötävaikutuksella. Isännöintiyritys taas välttyy tässä järjestelyssä tehokkaasti kaikenlaisista "ylimääräisistä" toimenpiteistä (ts. toiminnasta, josta ei ole rahallista tuottoa). Tosin tämän isännöintiyrityksen hinnastoon tulee hurjaa vauhtia kaikenlaisia uusia maksuja joka vuosi, mutta se onkin taas eri tarina.

Vastaus:

Taloyhtiön osakkeenomistajilla on vuosittain mahdollisuus - syystä tai toisesta tahi syitä ilmoittamatta - vaihtaa hallitus tai sen yksittäisiä jäseniä. Hallituksen jäsenyys edellyttää osakkeenomistajien luottamusta. Yhtiökokouksessa tai siihen valmistauduttaessa osakkeenomistajille tulisi antaa tieto myös kysymyksessä mainituista luottamusta ehkä horjuttavista seikoista.

Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain mukaan elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää hyvän liiketavan vastaista tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimatonta menettelyä. Oikeudettoman edun antaminen elinkeinonharjoittajan palveluksessa olevalle tarkoituksin saattaa lahjottava toimessaan tai tehtävässään suosimaan lahjuksen antajaa, voi olla rangaistavaa. Myös toisen (taloyhtiö) taloudellisista tai oikeudellisia asioita hoitava voi syyllistyä rangaistavaan menettelyyn, jos hän jättää syystä tai toisesta tehtävänsä kokonaan tai osaksi suorittamatta.

Tavanomaiset liikelahjat eivät pääsääntöisesti ja ilman em. tarkoitusta ole kiellettyjä. Jos esim. Internet-liittymät helpottavat hallituksen ja isännöitsijän yhteydenpitoa, voi se olla yksi "selittävä" tekijä edun antamiselle.

Korostan sekä isännöitsijän että hallituksen jäsenten olevan velvollisia kaikissa olosuhteissa täyttämään heille asunto-osakeyhtiölain mukaan kuuluvat velvollisuudet.

Seppo Kolari
asianajaja, Kuopio
Asianajotoimisto Kolari & Co. Oy
Kauppakatu 39 A, 70100 Kuopio

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton