• Etusivu
  • Remontti

Turvajärjestelmät suojaavat vahingoilta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.07.2012Päivitetty 02.01.2013
20127_31414.jpg

Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.

Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.

Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät

Lisätietoa turvajärjestelmistä

Ovipuhelin ja rikosilmoitin

Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä

Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Palovaroitin ja kosteusvahti

Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.

Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.

Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20127_31415.jpg
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
20224_77702.jpg
Kylpyhuone liikunta­esteisille - tutustu arkea helpottaviin erikois­ratkaisuihin
Jos taloyhtiössä on iäkkäämpiä tai liikuntarajoitteisia asukkaita, arkea helpottavia tuotteita voi valita kylpyhuoneeseen osakasmuutoksena esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. IDOn valikoimasta löytyy niin tavallista korkeampia wc-istuimia kosketusvapaalla huuhtelutoiminnolla, ergonomisia kyynärtukia kuin pyörätuolin käytön huomioivia pesualtaitakin.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saiko asfalttia tilata ilman yhteisesti sovittua rahoitusta?
Yhtiömme päätti yhtiökokouksessa kesällä 2020 tilata asfaltin pihaamme. Sovimme, että ensin hankitaan rahoitus ja sitten tilataan. Eräs osakkaamme kyseli pankista, mutta pienelle yhtiölle ei annettu lainaa. Osakkaat pitivät kokouksen salaa ilman puheenjohtajaa ja tilasivat n. 10.000 euron asfaltin 4 talouden yhtiöömme. Toimittajalle ei kerrottu, että rahoitus ei ole kunnossa. Vaadittiin maksamaan kerralla, vaikka piti olla ensin rahoitus.Nyt korona-aikana oli kohtuuton satsaus yhdelle perheelle laittaa kerralla melkein 3000 euroa tuohon remonttiin. Maksettiin osuutemme vastoin haluamme kerralla. Miten olisi pitänyt toimia, koska ei ollut mahdollista maksaa tuota osuuttamme vastikkeena osissa? Mikä oli tilaajien vastuu?
201211_32800.jpg
Viikon kysymys: Vanhan rivitalon itse tehtyjen remonttien vastuu?
Kyseessä on vanha puurivitalo joka on rakennettu 1922. Vuonna 1958 on rakennukseen asennettu vesijohto ja runkoviemäri taloyhtiön toimesta. Rakennuksessa on vain yksi vesimittari. Vanhoista pöytäkirjoista vuodelta -58 löytyy tästä merkintä, ja sammalla on mainittu että osakkaille tullut myös omia kuluja (itse kustantaneet ja tehneet/teettäneet omat yhteydet sekä viemäriin että vesijohtoon), myöhemmin pöytäkirjasta löytyy kehotus yhdelle osakkaalle viemärin ja vesijohdon rakentamisesta koska ulkokäymälä otetaan pois käytöstä. Nyt kysyisinkin että onko taloyhtiö vastuussa näistä itse tehdyistä putkista ja viemäriosuuksista vahingon sattuessa? Yhtiöjärjestyksessä ei mainita vastuurajoista mitään (1922 vuodelta). Käytäntönä on ollut että jokainen on saanut kunnostaa asuntoaan parhaalla katsomalla tavalla mutta on myös vastuussa niistä itse.
taloyhtiön vuosikello marraskuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Marraskuu
Marraskuu tuo mukanaan lyhyet ja harmaat päivät. Myös ensilumi saattaa tässä vaiheessa jo peittää maata ainakin pohjoisissa osissa. Pikkupakkanen nipistelee aamuvarhaisen kulkijan sormia ja nenää. Marraskuu nähdään vuoden yhtenä pimeimmistä ajanjaksoista. Nyt ei kuitenkaan ole aikaa vain pysähtyä nauttimaan kynttilöiden valosta, on nimittäin mietittävä jo tulevaa kevättä yhä suuremmalla mielenkiinnolla. On aika sopia huoltoyhtiön kanssa yksityiskohdista.
201910_60638.jpg
Pohjoismaat yhtenä rintamana kirittämään ilmastoystävällistä rakentamista
Pohjoismaat lisäävät yhteistyötä rakentamisen ilmastopäästöjen suitsimiseksi ja rakentamisen kiertotalouden vauhdittamiseksi sekä tähtäävät yhdessä vähähiilisen rakentamisen edelläkävijäksi koko maapallon mitassa. Pohjoismaiden ministerit hyväksyivät julkilausuman vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta Islannin Reykjavikissa 10. lokakuuta."Pohjoismaissa on paljon osaamista rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Voimme oppia toisiltamme ja tarjota osaamistamme myös muun maailman tarpeisiin. Voimme olla esimerkki siitä, miten kunnianhimoiset ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet muuttuvat käytännön ratkaisuiksi. Hienoa, että kaikki Pohjoismaat seisovat Suomen aloitteesta laaditun julkilausuman takana", sanoo Suomea Reykjavikissa edustanut valtiosihteeri Terhi Lehtonen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton