• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Mitä tehdä kun urakoitsija ei huomioi reklamaatiota mitenkään

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 09.07.2012Päivitetty 08.09.2023
Kerrostalo

Taloyhtiömme teetti pienen kokonaisurakaksi sovitun remontin vuoden 2011 lopulla yksi- ja kaksikerroksisiin rivitaloihinsa. Urakoitsija jätti meille ilmoittamatta osan töistä tekemättä ja lopun työn teki niin ammattitaidottomasti ja virheellisesti, ettemme voineet hyväksyä työnjälkeä.

Työnjälkien korjaaminen ei urakoitsijalta oikein onnistu, joten kiireelliset korjaukset olemme jo joutuneet korjauttamaan toisella yrityksellä.

Urakoitsijan lähettämää laskua emme ole vielä maksaneet, koska siitä ei ole asianmukaisesti vähennetty tekemättömien töiden osuutta eikä kuluja, jotka meille ovat aiheutuneet kun urakoitsijan tekemää virheellistä työnjälkeä on jo jouduttu pikaisesti korjauttamaan toisella yrityksellä. Myös osa virheellisesti tehdyistä töistä on edelleenkin korjaamatta. Urakoitsija ei suostu niitä korjaamaan eikä myöskään neuvottelemaan laskusta. Sanoo, että tekemämme reklamaatio on naurettava.

Urakoitsija lähetti maksamattoman laskumme tämän vuoden puolella perintätoimistoon, jonne ilmoitimme riittauttavamme laskun. Perintätoimiston ehdotuksesta teimme urakoitsijalle sovintoesityksen, joka ei kuitenkaan johtanut mihinkään. Perintätoimisto on lopettanut perinnän ja palauttanut saatavan takaisin urakoitsijalle. Näyttää siis siltä, ettei asia etene edes oikeudessa.

Kuinka kauan meidän on odotettava ennenkuin voimme jättää laskun lopullisesti urakoitsijalle maksamatta ja korjauttaa pikaisesti ulkopuolisella yrityksellä nyt remontissa havaitut virheet sekä teettää vielä ulkopuolisella yrityksellä remontin lopputarkastuksen, jotta saisimme varmuuden myös niistä työnjäljistä, joita emme ole itse katon korkeuden vuoksi vielä saaneet tarkistettua.

Miten meidän on toimittava siinä tapauksessa, jos lopputarkastuksessa ilmeneekin, että urakoitsija on aiheuttanut virheellisesti tekemällään remontilla myös isompaa vahinkoa rakennuksillemme, niin että katsommekin olevamme lisäksi vielä oikeutettuja vahingonkorvauksiin.

Kysymys: Mitä tehdä kun urakoitsija ei huomioi reklamaatiota mitenkään

Vastaus:

Asiassa on useita toimintavaihtoehtoja: Voitte jäädä passiivisena odottamaan urakoitsijan mahdollista kannetta käräjäoikeuteen tai voitte itse hakea käräjäoikeudelta negatiivista vahvistuskannetta sen toteamiseksi, ettei teillä ole maksuvelvollisuutta. Edelleen, teillä on mahdollisuutta selvittää urakoitsijan mahdollisesti aiheuttamat vahingot ja vaatia niitä korvattavaksi vahingonkorvauskanteella käräjäoikeudesta.

Kehotan ottamaan yhteyttä rakennusasioihin perehtyneeseen asianajajaan, jotta voitte löytää taloyhtiöllenne sopivan toimintavaihtoehdon edellä esitetyistä.

Mikko Tuomi Asianajaja, varatuomari Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton