• Etusivu
  • Remontti

Valaisinten vaihto maksaa itsensä takaisin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.09.2012Päivitetty 02.01.2013
20129_32215.jpg

Tämän päivän LED-valaisin ei välttämättä erotu ulkonäöltään, mutta sen sähkönkulutus on muita pienempi. Kuva Alppilux.

Asumisen taso nousee ja sähkönkulutus laskee, kun taloyhtiön alkuperäinen valaistus uudistetaan tämän päivän tekniikalla. Yksinkertaiset toimenpiteet riittävät, ja takaisinmaksuaika voi jäädä vain muutamaan vuoteen.

Jos tyytyy kiertämään hehkulampun tilalle halvan pienloistelampun, valoa ei saa juuri entistä enempää ja lampunvaihtokierrokset jatkuvat. Vanhentunut kupu ja pinttynyt heijastin eivät nekään kykene tuottamaan samaa valovoimaa kuin 40 vuotta sitten.

Tutustu sähköistyskoulun muihin osiin!

Valonlähde ja valaisin ovat pari

Esimerkki kellarivarastosta, jossa vaihto LED-valaisimiin paransi yleisvalaistusta radikaalisti ilman valopisteiden lisäystä. Valaisin Ensto.
Esimerkki kellarivarastosta, jossa vaihto LED-valaisimiin paransi yleisvalaistusta radikaalisti ilman valopisteiden lisäystä. Valaisin Ensto.

Pelkän lampun sijaan tulee vaihtaa koko valaisin. Samalla saa käyttöön uusia toiminnallisuuksia kuten liiketunnistuksen, joka on usein sijoitettu näkymättömiin valaisimen sisään.

Yhtiön tilojen valaisinkartoitus kannattaa tehdä yhdessä sähköurakoitsijan tai sähkösuunnittelijan kanssa, jolloin saa selville myös lisävalaisinten tarpeen. Nykyisetkin valopisteet saattavat riittää, sillä uudet valaisimet ovat huomattavasti hehkulamppuja valovoimaisempia.

Esimerkiksi LED-valaisimia kerrostalojen yleisvalaisimiksi on tarjolla jo useilla valmistajilla, ja niitä on asennettu niin uusiin kuin vanhoihinkin kerrostaloihin. LEDin valontuotto on omaa luokkaansa, vaikka sen sähkönkulutus on vain murto-osa verrattuna hehkulamppuun.

Valoa vain tarpeen mukaan

Uudetporraskäytävän valaisimetosaavattunnistaa alhaalta tai ylhäältä lähestyvän kulkijan hyvissä ajoin, syttyä ennen saapumista porrastasanteelle ja sammua viipeellä poistumisen jälkeen. Enää ei tarvitse haparoida kytkimiä ja energiaakin säästyy reilusti, koska enää ei sytytetä kaikkia porraskuilun valoja alhaalta ylös asti.

Pihavalaistuksessa valovoimaltaan suuremmat valaisimet ja liiketunnistus tuovat turvaa kulkuväylille sekä vähentävät ilkivaltaa esimerkiksi roskakatosten lähistöllä. Oleellista kaikessa valaistuksen uudistamisessa onkin turvallisuuden ja asumismukavuuden lisääminen.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Ulkokäyttöön on laaja valikoima tunnistinvalaisimia. Esimerkiksi numerovalaisin voi kirkastua havaitessaan liikettä. Kuva Hedtec.
Ulkokäyttöön on laaja valikoima tunnistinvalaisimia. Esimerkiksi numerovalaisin voi kirkastua havaitessaan liikettä. Kuva Hedtec.
LED sopii mainiosti tunnistinvalaisimeen ulos, sillä se syttyy kovassakin pakkasessa heti kirkkaana. Kuva Hedtec.
LED sopii mainiosti tunnistinvalaisimeen ulos, sillä se syttyy kovassakin pakkasessa heti kirkkaana. Kuva Hedtec.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82194.jpg
Viikon kysymys: Kenelle kuuluu lämminvesivaraajien kunnossapitovastuu?
Meidän taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1985. Rakentamisen yhteydessä kaikkiin asuntoihin (6 kpl) asennettiin lämminvesivaraajat WC-tilaan. Varaajat on uusittu vuonna 2005. Nyt osa osakkeenomistajista on poistanut täysin toimivat varaajat sekä hankkineet ja asentaneet omalla kustannuksellaan uudet varaajat saunaan lauteiden alle.Kenen on kunnossapitovastuu ao. varaajien ja mahdollisesta vesivahingosta taloyhtiön vastuulle kuuluvalle alueelle?Entä uusien osakkeenomistajien vastuu?
20212_68737.jpg
Swegon
Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia kuten väsymystä, päänsärkyä tai hengitystieoireita ja sen lisäksi usein yleistä tyytymättömyyttä asuinoloihin. Aina ei edes tiedosteta, että ongelmat saattavat johtua huonosta sisäilmasta. Toimiva ilmanvaihto on erittäin tärkeää niin asukkaiden kuin talon rakenteidenkin kannalta.
Katu, jossa on taloja rivissä
Paloturvallisuusmääräyksien noudattaminen?
Asumme paritaloyhtiössä, jossa yläkerta on aikanaan suunniteltu puolilämpimäksi ullakkotilaksi, mutta monissa asunnoissa kuten meillä, muutettu jälkeenpäin asuinkäyttöön soveltuvaksi tilaksi. Yläkerrassa on kaksi poistumistietä, tavallinen ikkuna (yli 3,5 m. korkealla) sekä kattoikkuna. Taloyhtiömme hallituksen mielestä paloturvallisuusmääräykset eivät edellytä palotikkaita toisen kerroksen ikkunaan, sillä heidän mukaansa kukin asuu yläkerrassa ns. omalla vastuullaan. Olen kuitenkin itse eri mieltä. Mitä mieltä te olette? Kaipaisin asiantuntijan apua selvittääkseni ostammeko tikkaat omasta pussista vai vaadimmeko niitä taloyhtiöltä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta?
Rivitaloyhtiö rajautuu kolmeen katuun. Aikoinaan on yhtiön toimesta rakennettu kadunvarsiaidat sekä asuntojen piha-alueiden väliset aidat. Vuosien varrella aidat ovat kuluneet ja osakkeenomistajat ovat korjanneet niitä omin kustannuksin. Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta? Yhtiöjärjestyksen mukaan piha-alueet kuuluvat yhtiön hallintaan.
14_P_129921_1.jpg
Sukitus on ympäristö- ja asukasystävällinen menetelmä. Katso video sukituksesta
Putkiremontti mielletään usein raskaaksi, isoksi ja kalliiksi operaatioksi. Sukitustekniikalla toteutettu putkiremontti on ekologinen vaihtoehto perinteiselle putkiremontille. Sillä poiskuljetettavaa ja loppusijoitettavaa purkujätettä, kuten lyijyä, betonia tai asbestia, ei synny. Myös jätekuljetusten tarve on minimaalinen, joten kuljetuskaluston päästöistä aiheutuva hiilijalanjälki jää pieneksi.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Sisäänkäynneillä ja kulkuväylillä vahingonvaara - kuka vastaa?
Kerrostalon parvekkeissa ylhäällä (ei julkisivunpuolella) ei ole lumiesteitä. Eikö ne pidä olla? Liikkuminen on vaarallista parvekkeen ulkopuolella talvisin. Sanotaan vaan että tulee olla varovainen kulkiessa. Mielestäni pitäisi olla lumiesteet. Onko pakollisetkin jopa? Kuka vastaa, kun tulee vahinko eli lumet ykskaks niskaan ja henki lähtee? Parvekkeet on rakennettu itse kukin osakkeenomistaja, ei taloyhtiö, joten eikö heidän kuuluisi myös turvallisuuden vuoksi laittaa lumiesteet?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton