Ryhmä: Jäsenet
Viestiä: 1,
Käynnit: 0
|
Uudessa asunto-osakeyhtiölaissa on korostettu osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatetta sekä sen huomioonottamisesta päätöksenteossa. Laissa on nimenomainen kielto lisäksi siitä, etteivät yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisten osakkeenomistajien kustannuksella
Mikä on tämän uuden lakikohdan merkitys isännöijän, hallituksen ja osakkeenomistajien kunnossapitopäätösten tekemisessä, esimerkiksi seuraavanlaisessa tapauksessa:
Taloyhtiössämme suunnitellaan täydellistä lämminvesiverkoston uusimista. Osakehuoneistoihin ja rakennusten huolto ja kerhotiloihin tulisi uudet patteriverkot ja patterit sekä osakkeiden ulkopuollelle uudet runkoverkot. Suunnittelutyön pohjalta saamme koko projektille kustannusarvion, ja sen jälkeen ajattelemisen aihetta miten kustannukset nyt osakkeenomistajille jakautuvat. Asunto-osakeyhtiössämme on 44 osakehuoneistoa 100 m2, 76 m2, 61 m2 ja 39 m2 huoneistoja. Nyt on edelleen se käsitys että kaikki remontti kustannukset MYÖS huoneistojen ulkopuolelta aiheutuvat, jaetaan pelkästään jyvitys periaatteella. Tuleeko uuden lakikohdan nojalla osakkeenomistajan/-jien osakehuoneiston/-jen ulkopuolelle tehtävät putkiverkosto (kerhotilat, huoltotilat. yms.) ja runkoverkostotyöt tulisi eriyttää niin että näiden kustannusrasitukset jakautuisivat kaikille osakehuoneistoille tasapuolisesti.
Pitääkö tällaisten remontti- /kustannuspäätösten kohdalla ottaa huomioon juuri tämä yhdenvertaisuus ja osake asia. Olemmeko asettamassa isompien osakehuoneistojen asukkaat epätasa-arvoiseen asemaan jos päätämme jakaa myös osakehuoneistojen ulkopuolelta aiheutuvat kustannukset pelkän huoneistojen neliöihin perustuvien jyvitysperusteiden mukaisesti.
Tällöin isoimpien osakehuoneistojen omistajat maksaisivat myös suurimman osan taloyhtiön yhteisien huolto ja kerhotilojen putkistojen rakentamisesta ja pattereiden asentamisesta sekä taloyhtiön runkoverkon rakentamisesta.
Oltaisiinko tällaisella perinteisellä jyvitys päätöksellä aiheuttamassa tässä tapauksessa epäoikeutettua etua pienempien osakehuoneistojen omistajille toisten osakkeenomistajien (eli isompien osakehuoneistojen omistajien) kustannuksella?
|