Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Energianeuvonta aihealue Seuraava
pvm: 20.11.2020 11:30

Kysymys: Miten nopeasti talo jäähtyy ongelmatilanteessa

EnergianeuvontaTAUSTAA:

On 1980 luvun kolmikerros ikkunat ja hyvät lämpöeristeet seinissä jne. Siis energiaystävällinen talo. Suora sähkölämmitys on; ja ilmalämpöpumppukin. Noin 100 m2 yhdessä tasossa. Iso kokoinen lämminvesi spoileri on teknisessä huoneessa, jossa sen ansiosta aina lämpöisempää kuin muissa huoneissa. Lämpö pidetään asuintiloissa poissa ollessakin + 21 C asteessa varmuuden vuoksi. Talo on asumattomalla alueella, metsän keskellä pitkien matkojen sähköjohdoilla maaseudulla. Myrskyissä on nykyään usein sähkökatkoja, jopa yli vrk.

Sähköyhtiön informaatio järjestelmät ansaitsevat kiitoksen, tieto kulkee tosi hyvin kun sähköt ovat poikki. Puuttuva tieto on se: ”Milloin on sähkökatkon vuoksi; lähdettävä taloon polttopuilla takkaa lämmittämään?”.

Olen koettanut etsiä taulukkoa, josta voisi saada vinkkiä, kuinka nopeasti talo jäähtyy eri lämpötiloissa? Kauanko talo pysyy plussan puolella, jos ulkona on yöpakkasia? Entä jos pakkaspäivä on -5, -10, -15 ja niin edespäin? Tietenkään kukaan ei voi antaa varmoja takeita, koska jokainen talo on yksilö. Talon omistajat tietävät kyllä talojensa ”kyvyt”, mutta jokin normitaulukko luulisi asiasta olevan pohjoisen maamme rakentamisasioista perillä olevilla, oman talon kohdalla pohdinnan tueksi. Jos taulukkoa ei ole olemassa, toivottavasti sen joku tekee.Olisi takuulla hyvä apu erittäin monelle.KYSYMYS:

Mistä löydän "talon jähtymisnopeus" taulukon, josta voi saada apua oman talon kohdalle, tilanteessa jossa: on osattava arvioida; kuinka nopeasti on päästävä rakennukseen, sen tulipesää lämmittämään, myrskyn katkotta sähkölämmityksen pois.Kysyy PeTe ja kiittää vastauksesta

Kommentoi:*
Vastaus

En osaa kertoa onko kyseistä jäähtymisnopeus taulukkoa, itse kuitenkin käytän loma-asunnon tarkkailuun internettiin kytkettyä murtosuojausta, jossa yhtenä hälytyksenä on lämpötilavahti,
sekä erikseen Net Atmo sääasema kahdella mittauspisteellä. Tarvitaan tietenkin langaton verkko, joka on akkuvarmistettu. Verkon kuukausikustannus on ihan kohtuullinen, itselläni DNA.n kautta n. 5 € kuukaudessa, samalla voin mökillä ollessa käyttää suht. nopeaa verkkoyhteyttä muuhunkin toimintaan.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Energianeuvonta / Miten nopeasti talo jäähtyy ongelmatilanteessa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Peten kysymys on aiheellinen eikä virallinen vastaus tuonut mitään valoa asiaan. Olen itse pohdiskellut asiaa ja tullut siihen tulokseen että aluksi lämpötila putoaa nopeasti mutta pakkasen puolelle menevä, putket jäädyttävä, tilanne kestää pari kolme vuorokautta.

Toivon kuten Pete että asiaan tulisi kokeellista selvyyttä.  [talo 1783]
23.4.2021 11:14Kommentoi:*