Toja-levy ulkoseinän eristeenä (Eristäminen)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Eristäminen aihealue Seuraava
pvm: 23.3.2015 13:31

Kysymys: Toja-levy ulkoseinän eristeenä

Eristäminen

1949-luvulla rakennettu rintamamiestalo johon 1950- tai 1960-luvulla lisäeristeeksi on asennettu 50 mm Toja-levy (kuitusementtilevy) ulkoseinien ulkopuolelle (ei kellarin seiniin). Toja-levyjen päälle rappaus. Talo on hirsitalo jossa sisäpuolella eristeenä huokolevyä. Seinissä ei ole höyrysulkua. Kysymys: Toja-levyssähän jonkin verran orgaanista materiaalia ja nykypäivänä jotkut ovat sitä mieltä että Toja-levyjä kannattaa poistaa kun ne voi imeä kosteutta. Kuinka todennäköistä on että tuo Toja-levy ulkoseinien eristeenä aiheuttaa ongelmia, esim mikrobivaurioita? Rappaus on suht hyvässä kunnossa eikä ole havaittu mitään ongelmia. Luulisi myös että höyrysulkun puuttuminen ulkoseinissä on hyvä asia tässä tilanteessa kun sisälämpö kuivaa mahdollinen kosteus Toja-levyssä...?

Meillä oli keittiössä lähes olematon putkistovuoto, minkä jälkeen samalla koko keittiö purettiin (oli muutenkin tarkoitus uusia) ja kuivatettiin erittäin hyvin. Asian piti olla kunnossa, mutta mielestäni siellä haisi home. Porautin onneksi  lattian betonilaattaan reiän ja sieltähän se haju tuli. Koko lattian betonilaatta purettiin ja alta paljastui yllättäen  kuiva, mutta täysin homeinen Toja-levyeristys. Näyttää siltä, että jos 1950-luvun Toja-levy joskus kostuu, niin se on ainakin erittäin hyvä kasvualusta homesienistölle. Varsinainen pula-ajan keksintö tämä Toja-levy!


 [Haju paljastaa]
27.5.2015 14:4Kommentoi:*
Vastaus

Tojalevy

Jos toiminut ongelmitta 65 vuotta, miksi olisi syytä olettaa, että nyt muuttuisi riskirakenteeksi.
Kun joskus ehkä tehdään peruskorjaus ja uusitaan ulkovaippa, silloin tojalevy kannattaa purkaa ns. asbestipurkuna, ettei pälyongelmista synny haittaa.
Sementillä kyllästetty paperi/olki/sellukuitu. Sitähän Tojalevy on.
Paljon vieläkin olemassaolevia rakenteita, jotka murskattuna ovat riskirakenteita ( asbestikuitu), mutta ehjänä rakenteena ongelmattomia.
Esim. vanha lujalevy, vanhat laastit, mustat liimat, Vanhat Finflex laatat ym.
Asioista on tehty vähän kärpäsestä härkänen. Bensiinikin on hengenvaarallista........juodessa.
Arvostele vastaus kysymykseen "Eristäminen / Toja-levy ulkoseinän eristeenä":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Ei aivan..  Entinen ja niin myös nykyinen bs. Tojalevy (merkki) Oikia nimi olisi sementtilastuvilla levy. Eli siis mitään ei mitään noitta aineita mitä "virallisessa" viestissä on. Paitsi sementtiä. Taidetaan sekoittaa "kanapaska seinään" Siis puhdasta sementtiä ja ehkä hiukan hienoa hiekka ja puhdasta lastuvilla, ei muuta. Näin ollen kun kyseessä on sementtiä niin ei myöskääm itse levyssä voi olla hotetta, koska betoni ei homehdu itseessään. Meillä ei kyseistä levyä enään käytetä niinkuin euroopan pulella esim. uimahallien katossa, myöskin myymälöiden katoissa. Ja mitä siitä seuraa se on erittäin hyvä agustiikka levy ja toiseksi muistaakseni paloluokka on 60 ? Onko meillä muta samooilla ominaisuuksilla olevia materiaaleja, ei. [Marwin]
26.3.2020 22:4Kommentoi:*