Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 15.7.2021 21:40

Kysymys: Maakellari kaivonrenkaista

Huvilat ja mökit

Maakellari kaivonrenkaistaMökin 12V jääkaappi meni rikki ja kun uudet ovat järkyttävän kalliita, ajattelimme tehdä yksinkertaisen kylmiön/maakellarin kaivonrenkaista.Maakellari tulisi käyttöön vain kesäisin, mökillä oleskelemme kerrallaan noin 2- 4 vuorokautta eli tuon ajan ruoat pitäisi saada pysytettyä kylminä (= jääkaappilämpö) , muut ajat kellari olisi tyhjä.Ajattelimme niin että pohjalle tulisi rengas jossa on pohja valmiina, sitten tavallisia renkaita tarvittava määrä.Kysymyksiä:1. Miten syvälle maahan tuo pitäisi kaivaa?

2. Mitä pitäisi ottaa huomioon : ilmanvaihto jne?

3. Mitä renkaiden ympärille, muovia, styroksia, hiekkaa?

4. Muita asioita ?

Kommentoi:*
Vastaus

K: Maakellari kaivonrenkaista

15.7.2021 21:40:10  
Maakellari kaivonrenkaistaMökin 12V jääkaappi meni rikki ja kun uudet ovat järkyttävän kalliita, ajattelimme tehdä yksinkertaisen kylmiön/maakellarin kaivonrenkaista.Maakellari tulisi käyttöön vain kesäisin, mökillä oleskelemme kerrallaan noin 2- 4 vuorokautta eli tuon ajan ruoat pitäisi saada pysytettyä kylminä (= jääkaappilämpö) , muut ajat kellari olisi tyhjä.Ajattelimme niin että pohjalle tulisi rengas jossa on pohja valmiina, sitten tavallisia renkaita tarvittava määrä.


1. Miten syvälle maahan tuo pitäisi kaivaa?
Pohjarenkaan sekä yhden välirenkaan korkeus mielestäni riittää, mielellään tiivisteellinen rengas pari, jolloin korkeudeksi tulee metri.
2. Mitä pitäisi ottaa huomioon : ilmanvaihto jne?
Valitse paikaksi varjoisa paikka, johon suora auringon paiste ei pääse lämmittämään aluetta. Ilman vaihto kannattaa rakentaa esim. 50 mm putkista, siten että ne pystyy kuumimpaan aikaan sulkemaan, jolloin ulkoilman lämpötila ei pääse sisälle ja kylmimpinä aikoina saadaan kaivoa jäähdytetyä, sekä pidettyä kuivana.
3. Mitä renkaiden ympärille, muovia, styroksia, hiekkaa?
Renkaiden ympäristön täyttö kannattaa tehdä tiivistä maaleijeista, joiden kylmän varastointi on tehokkaammpaa.
4. Muita asioita ?
Lämpöeristetty vaneri kansi päälle.
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Maakellari kaivonrenkaista":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Kiitokset, tämä oli selkeä ja hyvä vastaus. Yksi lisäkysymys ilmanvaihtoon liittyen vielä: pyytäisin vielä havainnollista vastausta, kuinka ilmanvaihto rakennetaan, kuinka monta putkea, minne jne. [J5772692126]
17.7.2021 15:26


Uudenkarhean asuntovaununi (LMC vm. 1985) jääkaappi toimii satunnaisesti huolloista huolimatta. 12 V jääkaapit ovat järkyttävän kalliita. 3-toimiset (230 V, 12 V ja kaasu) ovat vielä kalliimpia ja lisäksi hyötysuhde on surkea. Mietin, että olisko kuminkin järkevämpi ostaa 230 V minijääkaappi reilulla 100 € ja laittaa invertteri 12 V > 230 V ja aurinkopaneelit kaveriksi...  Kokonaiskustannus nousee, mutta sähkölle löytynee muutakin käyttöä... [Viisasinsinööri]
27.7.2021 20:29Kommentoi:*