Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ikkunat ja ovet aihealue Seuraava
pvm: 11.5.2022 11:59

Kysymys: Ikkunat huurtuu

Ikkunat ja ovetTalossamme on alunperin 4-kertaiset kiinteät ikkunat, 8 kpl. Kaksi niistä oli vuotanut sisään likaa ja jouduimme ne vaihdattamaan uusiin. Myyjä sai kuitenkin minut myöntymään 3-kertaisiin ikkunoihin. Ne asennettiin vuoden 2020 kesällä. Seuraavana talvena noin 20 asteen pakkasella uudet lasit jäätyivät alaosastaan ja alkoivat valuttaa vettä lattialle. Lattia ei sentään vaurioitunut. Reklamoin ja laitoin kuvia ja vaadin toimenpiteitä. Seuraavana kesänä poistivat vanhat silikonit ja laittoivat uudet, ehkä vähän paksummat kerrokset. Korjauksella ei ollut vaikutusta, menneenä talvena ne edelleen jäätyivät. Vanhat 4-kertaiset hieman kostuivat mutteivät jäätyneet. Lähetin taas kuvia lasiliikkeeseen. Ei ole vielä kuulunut vastausta. Pitääkö vaihdattaa lasit 4-kertaisiin?

Kuvassa ei näy lämmityslaitetta (patteria)ikkunan alla seinällä, ja ikkuna on syvennyksessä, siis ei sisäseinän tasolla. Noista syistä johtuen ikkunan sisäpintalämpötila voi olla niin alhainen, että siihen kondensoituu vettä, jos vielä huonelämpötila on matala ja huoneilman suhteellinen kosteus suuri. Jos nelinkertaisen lasin sisäpintaan on aiemminkin kondensoitutunut vettä, huoneiston ilmanvaihto on selkeästi riittämätön. Lasien vaihto ei korjaa tilannetta.

 Huoneiston liiallisen ilmankosteuden aiheuttaja pitää eliminoida, ja/tai lisätä ilmanvaihtoa. [pekukallio]
12.5.2022 8:53


Meillä on ilmalämmitys ja ritilä on ikkunan kohdalla ja ilmankiertoa joutuu lisäämään kovilla pakkasilla. Kosteus on talvella max 35% kahden Ufoxin ansiosta. Vanhat nelinkertaiset ikkunat korkeintaan vähän kostuvat mutteivät jäädy. [pe17649AA]
16.5.2022 14:10Kommentoi:*
Vastaus

Lämpölaseissa om merkitystä kuinkapaksuja lasit ovat ja mikä on lasien väli.  Minulla 22 vuotta sitten rakennettu omakotitalo ja minulla on kolminkertaiset ikkunat ja ovat toimineet mielestäni hyvin.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / Ikkunat huurtuu":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*