Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ilmanvaihto, muu aihealue Seuraava
pvm: 31.12.2021 22:17

Kysymys: Autotalliin ilmanvaihtoa ja lämmitystä

Ilmanvaihto, muu

Autotallissa sähköinen lattialämmitys. Painovoimainen ilmanvaihto, alhaalta sisään ja ylhäältä seinästä pois. Nyt on vaan ritilä ulkona, sisäpuolella ei mitään, edellinen asukas napannut venttiilin irti. Millainen venttiili kannattaa laittaa? Vai sittenkin jonkinlainen kosteuden tunnistava poistopuhallin? Tarkoitus olisi käyttää tallia enimmäkseen varastona. Lämmitykseen mietin lisäksi ilmalämpöpumppua - lämpötila tarkoitus pitää 12 asteessa talvisin.
Minulla on poistoventtiilin paikalla Pax Calima puhallin, sopii 100 mm reikään. Noin 170e Clas Ohlson. Käytän sitä seuraavasti:

- Auto märkä tai luminen: Maksimitehostustoiminto jonka aktivoin kytkimellä, ja se saa olla tehostuksella yön yli.(Periaatteessa sen voisi aktivoitua kosteustoiminnolla. Mutta käytännössä hankalaa johtuen vuodenaikojen mukaan muuttuva kosteus. Olen kokeillut: Kesällä kuumalla ukkosilmalla kosteusraja ylittyy pelkästään ulkoilman omasta kosteudesta. Kovalla kuivalla talvipakkasilla vastaavasti ei välttämättä ollenkaan.)

- Tulen talliin puuhastelemaan: Normaali tehostus aktivoituu valomäärän muutoksesta kun sytytän lampun.

- Tallissa ei ihmisiä eikä kosteutta: Perusnopeus

- Tallissa ei ihmisiä eikä kosteutta pitkään aikaan, kovalla talvipakkasilla: 0 [J6435142129]
29.1.2022 20:15Kommentoi:*
Vastaus

Vaikka ei ihan täydellinen järjestelmä olekaan, niin toimii varmasti riittävästi esittämälläsi nykytavalla, eli painovoimaisesti ja kevyen lämmityksen tuoman ilmanpaine-eron avulla. Lautasventtiili poistoaukkoon ja kovilla pakkasilla kiinni, niin toimii varmaan riittävästi. Jos ilmanvaijhdon haluatte laadukkaammaksi, huonekohtainen ilmanvaihtokone (esim Lossnay) lämmön talteenotolla takaa sitten jo asuintilojen vaatimuksetkin täyttävät olosuhteet. Jos pidätte lämpötilan noinkin alhaalla, ilmalämpöpumpun tuoma taloudellinen hyöty voi edellyttää aika pitkää aikaa investoinnin kuolettamiseksi. Toki energiansäästö on aina hyvä asia.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, muu / Autotalliin ilmanvaihtoa ja lämmitystä":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Omasta kokemuksesta sanoisin, kun yhden auton "mädännytin" vanhan ritamamiestalon autotallissa. Autotalli vaatii kunnon ilmanvaihdon ja ja kohtuullisen lämmön, jotta lumet talvella sulavat nopeasti ja ilmanvaihto kuivaa auton/tallin nopeasti.

Siihen ei tahdo painovoimainen ilmanvaihto riittää? Itsellä oli 7m piippu ilmanvaihdossa, tosin korvausilman saantiin oli vain vanha hatara tallinovi.Toinen asia mikä vastauksessa pistää silmääni, Jos lämpö pidetään alhaalla, lämpöpumpun kuoletusaika on pitkä?

Mitä esim. maalämmöstä olen lukenut, sitä huonompi hyötysuhde, mitä korkeammaksi pumpusta lähtevä lämpö nostetaan. Onko ilmalämpöpumpussa erilainen hyötysuhteen laskentakaava? Eli nostamalla pumpun tuottama lämpötila korkeammaksi, saavuttettaisiin lyhyempi kuoletusaika? [Juha57]
25.1.2022 2:27


Virallinen vastaus tarkoittanee että jos pidetään noin alhainen lämpötila, on sähkönkulutus suorallakin sähköllä niin pieni, ettei ole taloudellisesti kannattavaa hankkia ilmalämpöpumppu. (Kestäisi erittäin monta vuotta ennen kuin invenstointi on maksanut itsensä takaisin.) - Vastaus voidaan kääntää myös toisin päin: Mikäli sinulla on lämpöpumppu, on varaa pitää lämpötilan korkeampana! Lisäksi ilmalämpöpumpuilla on mahdollisuus kuivaustoimintoon.

(Itsellä on autotallissa maalämpöpumppuun perustuva lattialämmitys (kanaali talon teknisestä tilasta), joten on varaa pitää lämpötila siinä missä haluankin, noin +18'C.  Kun lisäksi ilmanvaihdon tuloventtiilit ovat ovessa auton takana, ja aiemmin mainittu Pax Calima vastakkaisella seinällä, kuivuu auto erittäin nopeasti ja mukavasti. [J6435142129]
29.1.2022 20:28


Kylmässä tallissa ilmalämpöpumpun hyötysuhde laskee, koska kylmäaine lauhtuu liiaksi sisäyksikössä. Omassa tallissa olen seurannut, että kun sisälämpö nousee yli 15 asteen, niin puhallusilma alkaa lämmetä enemmän suhteessa sisäilmaan.  [ja211219MI]
19.5.2022 19:34Kommentoi:*