Puolilämpimän käyttöullakon ilmanvaihto (Ilmanvaihto, muu)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ilmanvaihto, muu aihealue Seuraava
pvm: 13.10.2020 8:46

Kysymys: Puolilämpimän käyttöullakon ilmanvaihto

Ilmanvaihto, muu

1997 rakennetussa talossa LTO poistoilma on johdettu talon yhteydessä olevaan autotalliin. Autotallin yläpuolella (osittain myös asuintilojen yläpuolella) on styroxilla tehty puolilämmin käyttöullakko (tuuletusvälit aluskatteeseen ja seiniin ovat reilut). Käyttöullakko ei ole täysin tiivis, styrox levyt on tiivistetty uretaanilla ja osa saumoista on rakoillut. Ullakkon luukkua on pidetty raollaan että ullakko pysyisi lämpimänä. Tällä hetkellä poistoilma haihtuu autotallista käyttöullakon kautta ja tämän johdosta käyttöullakolla ja muutamassa kattotuolissa on selviä jälkiä kosteuden tiivistymisestä. Ullakolla on pidettävä peruslämpö koska sen kautta kulkee vesiputket.

Suunnitelmissa on johtaa LTO poistoilma talon ulkoseinästä ulos, mihin se on alunperin suunniteltukin. Lisätä autotallin ilmanvaihtoa kosteuden tunnistavalla poistopuhaltimella, tätä varten tallin ulkoseinään pitää tehdä poistoilmakanava. Tallissa on 2 korvaus ilmakanavaa oven vieressä, lattian rajassa.

Kysymykseni kuuluukin miten minun pitäisi toimia käyttöullakon kanssa, että saan pidettyä sen lämpimänä ja miten sinne pitäisi toteuttaa ilmanvaihto?

Itse ajattelin tiivistää ullakon styroxien saumat sekä autotalliin johtavan luukun ja lisätä ullakolle painovoimaisen ilmanvaihdon. Korvausilmakanava toiseen päähän alareunaan (korvausilma tulisi välikatosta) ja poistoilmakanavan toiseen päätyyn yläreunaan (ulkoseinään, eli poistoilma menisi ulos). Riittäisiköhän lämmitykseen pakkasvahti joka pitäisi tilan plussan puolella?

Kommentoi:*
Vastaus

Ehdottomasti paras tapa on lämmittää käyttöullakko pienellä öljytäyttöisellä söhköpatterilla.  Sen voi  sähköistää vaikka jatkojohdolla, jotta saa tuntumaa, miten se toimii käytännössä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, muu / Puolilämpimän käyttöullakon ilmanvaihto":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*