Parvekkeen hajuongelma (Julkisivut)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Julkisivut aihealue Seuraava
pvm: 15.9.2020 17:5

Kysymys: Parvekkeen hajuongelma

Julkisivut

Hei! Asumme 2003 valmistuneessa kerrostaloyhtiössä. Ostimme osakkeen ja muutimme siihen tämän vuoden aikana. Parvekkeella on hajuongelmia varsinkin kostealla säällä. Parvekkeella haisee silloin ummehtuneen kostealle, jopa hieman homeiselle. Parveke ei ole ulostyönnettyä mallia, vaan se jatkuu olohuoneen sivulla ja toisella puolella on naapurin parveke. Sivuseinät ovat betonia, asuntoon rajoittuva takaseinä on levytetty puurunkoinen seinä. Seinä aukaistiin ulkopuolelta korvausilmakanavan (kanava patterin takana) ympäriltä ja siellä kaikki oli kunnossa eli ainakaan tässä kohdassa seinää ei ollut näkyvää, hajua aiheuttavaa ongelmaa. Pidämme parvekkeen lasituksia koko ajan jonkin verran auki, jotta ilma olisi siellä parempi. Vain sateella laitamme ne kokonaan tai lähes kokonaan kiinni. Parvekkeen kautta tulee korvausilma yhteen makuuhuoneeseen ja keittiöön, joten olisi hyvä, että parvekkeellakin olisi raikas ilma.Parvekkeessa on metallisiin (sinkitty alumiini?) kehyksiin asennetut lasiset kaiteet ja niiden päällä parvekelasitus. Sateella vettä valuu metallikehysten alta joistakin kohdin parvekkeen alaetureunaan. Parvekkeella on poistoaukko, mutta kastuneet kohdat jäävät kosteiksi joksikin aikaa, koska vesi tulee ahtaasta kehyksen ja betonin raosta, joka kuivuu melko hitaasti. Yhdessä kohdassa huomaa, että betonia on hieman lohkeillut/hilseillyt ja olen miettinyt, aiheuttaako kosteus sen. Kuuluuko veden tulla tällä tavalla kaiteen alapuolelta läpi vai pitäisikö vedentuloa ulkopuolelta jotenkin vähentää esimerkiksi saumaamalla kohdat? Toinen ongelmakohta ovat parvekkeen nurkat. Ne kastuvat sateella ja jäävät aika pitkään kosteiksi. Toisesta nurkasta (naapurin ja meidän parvekkeen seinän välistä) vesi kulkee sateella 20-30 cm parvekeseinän väliin ja parvekesaumaus näyttää halkeilleelta. Lisäksi maali on irronnut eli hilseillyt tämän kohdan yläpuolelta sivuseinän betonista. Nurkka on edelleen kostea toissapäivän sateen jäljiltä. Pitääkö tällainen korjata ja miten? Voiko betonin kastuminen aiheuttaa parvekkeelle hajuja?Toinen mahdollinen hajun lähde on edellisellä asukkaalla parvekkeelle kaatunut rasva, josta on aiheutunut puolen neliön kokoinen tahra. Rasva on levinnyt takaseinän alaosan pellin alle ja olen sitä sieltä puhdistanut. Tarkoitus on avata pelti ja parvekeoven alla oleva kynnyslista puhdistamista varten ja katsoa, onko rasva levinnyt takaseinän rakenteeseen. Todennäköisesti se on kuitenkin pysähtynyt betonikynnykseen. Rasva on kuitenkin imeytynyt betoniin ja voi olla siellä aika syvälläkin. Miten rasvan saisi betonista pois? Voiko rasva betonissa aiheuttaa mikrobiongelmia? Tällä hetkellä tahrasta tulee sen yläpuolelle selvä rasvan haju. 
Kommentoi:*
Vastaus

Ensiksi ottaisin oven kynnypellin pois ja selvittäisin tuleeko haju sieltä.  Toiseksi pesisin latiian jollain rasvaa liottavalla aineella kuten lakkabensiini tai ksyleeni ja poistaisn rasvan mahdollisimman tarkkaan. "Härskiintynyt" rasva haisee tosi pahalle. Haju johtuu rasvassa tapahtuvasta mikrobi-toiminnasta.  Jos näistä ei löydy ratkaisua kummastakaan,  tutkisin väliseinän alapään, mistä maalia on lähtenyt.
Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Parvekkeen hajuongelma":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*