Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 8.6.2021 9:41

Kysymys: Kylpyhuone ja asbestipurku

Kylpyhuone ja sauna

Hei!Taloyhtiössämme on uusittu vuonna 1995 käyttövesi- ja viemäriputket. Tässä yhteydessä on vaihdettu myös ainakin kylpyhuoneemme lattia ja vesikalusteet. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että lattialaatan alla on vanha lattialaatta. Asbestikartoituksen yhteydessä kuitenkin selvisi, että seinän ja lattian rajasta, jossa päälimmäinen lattialaatta on kiinni (laatta nostettu osittain seinälle), löytyy pikeä, joka sisälsi asbestia. Asbestia sisältävää pikeä on todennäköisesti myös vanhan lattialaatan alla. Nyt itseäni tietysti kiinnostaa, kenellä on vastuu tulevasn asbestipurun kuluista?Olemme itse omasta tahdosta halunneet remontoida kylpyhuoneen, mutta tietenkin olettaneet, että vuoden 1995 remontissa olisi noudatettu hyvää rakennustapaa ja rakennuskäytäntöjä. Oletan, että päälle laatoitus ei ainakaan olisi tällainen toimintatapa. Tiedän, että näin ei ole kaikissa yhtiön asunnoissa tehty, koska kylpyhuoneita on uusittu. Arvioisin, että urakoitsija on tässä kohtaa oikaissut, koska on mahdollisesti tiennyt asbestista. Vuoden 1994 lainsäädännön mukaan: "Rakennuttajan tai muun, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta, on rakennusten tai rakenteiden purkutyötä varten varmistuttava siitä, ettei purettavissa rakenteissa ole asbestia tai huolehdittava siitä, että purkutyö tehdään asbestipurkutyönä." Purkutyötähän on tuolloin tietysti tehty, vaikka kaikkia laattoja ei ole purettu. Ilmeisesti asbestin voisi jättää rakenteisiin, jos ei ole riskiä rikkoutumisesta. Emme itse näin kuitenkaan voi tehdä, koska vesieristykset on saatava nykypäivän vaatimusten mukaisiksi. 

Kommentoi:*
Vastaus

Ota yhteys taloyhtiösi isännöitsijään, sillä hänen pitää tuo asia selvittää. Tuolloin 1995 remontista on varmasti olemassa suunnitelma ja työselitys sekä urakkaohjelma, josta selviää silloiset tapahtumat ja miten nuo työt on sovittu tehtäväksi, onko sovittu poikkeuksista em. asiakirjoihin. Taloyhtiö on vastuussa asbestipurun kuluista, koska 1995 on putkiremontin ja osittaisen kylpyhuoneremontin yhteydessä asbestikartoitus tehty sekä löydetty asbestia. Silloin olisi pitänyt toimia tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuone ja asbestipurku":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*